Dostupni linkovi

Opozicija se ujedinila oko ideje prelazne vlade


Miodrag Lekić
Miodrag Lekić

Nakon dužeg perioda međusobnog sumnjičenja i optuživanja ključni akteri na crnogorskoj opozicionoj političkoj sceni postigli su dogovor oko ideje o formiranju prelazne Vlade. Ponuda o formiranju vremenski oročene vlade koja bi trebalo da se pozabavi ključnim crnogorskim problemima i pripremi teren za, kako kažu u opoziciji, fer izbore upućena je i konstituentima vladajuće koalicije.

Lideri crnogorske opozicije, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Građanskog pokreta i Pozitivne Crne Gore okupili su se oko ideje o formiranju prelazne Vlade koja je, kako tvrde preduslov za rješavanje nagomilanih problema u državi i stvaranje uslova za poštenu izbornu trku.

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić za naš radio kaže da se radi o javno odgovornoj inicijativi koja će unaprijediti opozicionu saradnju.

„Ukratko polazeći od jako teškog stanja, od Vlade Mila Đukanovića koja je faktički blokirana, dok prolaze mjeseci u njihovim pregovorima oko aneksa sa koalicionim partnerom. Polazeći od te situacije opozicija ovog puta jedinstveno pokreće ideju prelazne vlade koja bi imala tri vrlo precizna zadatka. Prvo, zaustavljanjeovog kraha, sloma ekonomsko-socijalnog. Drugi cilj bi bio rezultati i mjere u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala sa vidljivim rezultatima. I treće – normativne i stvarne pripreme za prve fer izbore. I ta bi vlada bila vremenske oročena“, navodi Lekić.

Srđan Milić, lider Socijalističke narodne partije, kaže da je riječ o vrlo važnom dogovoru koji je postignut u iskrenim pregovorima opozicionih prvaka.

Srđan Milić
Srđan Milić

„Vrlo jednostavni, vrlo kvalitetni razgovori. Cilj je ne da nekoga svrgnemo sa vlasti pa da nekoga postavimo na vlast bez izbora, nego da možda pokušamo nešto što je realnost i za velike svjetske ekonomije kada dođu u situaciju da je neophodno narodno jedinstvo tih država. A sa druge strane to podrazumijeva ozbiljan odnos i razgovor sa svima. Nikoga ne isključujemo prije nego što nam odgovore, nikoga nećemo ni poslije toga isključiti“, naglašava Milić.

U Građanskom pokretu kažu da je dobro što su se opozicione stranke uprkos svojim ideološkim i dnevno-političkim razmimoilaženjima okupile oko jedne ideje.

„Nakon dugo vremena opozicione stranke su našle zajednički jezik i ponudile vladajućim strankama formaranje vlade nacionalnog spasa u koju bi se svi uključili i pokušali da stanemo na put svim problemima koji muče Crnu Goru“, kaže Mladen Bojanić.

Miodrag Lekić potcrtava da je ponuda o formiranju prelazne Vlade upućena svima i kaže da parlamentarna snaga predlagača obavezuje sve politčke aktere da dobro razmotre taj predlog.

„Radi se o skoro pola poslanika parlamenta. Podsjećam d aujedinjena opozicija ima 36 poslanika, a DPS 30. Ubjedljivo je dakle jača ova strana koja pokreće ovu javno odgovornu inicijativu. Naravno, DPS ima sa koalicionim partnerima većinu, ali to je sipit i za DPS i za koalicione partnere, mislim na SDP i manjine. Vijdećemo kakva će biti reakcija a mi zadržavamo pravo kao opozicija da reagujemo na bazi onoga što će biti odgovoreno“, konstatuje Lekić.

Na odgovor premijera i predsjednika vladajućeg DPS-a Mila Đukanovića nije se dugo čekalo. On je u intervjuu državnom radiju kazao da Crnoj Gori nisu potrebne ni prelazna vlada ni vlada nacionanog jedinstva jer, kako je rekao, ima izvršnu vlast koja funkcioniše i ispunjava osnovne ciljeve državne politike.

„Opozicija je nestrpljiva da ostvari svoj nedosanjani san, da postane vlast, i želi to da uradi mimo regularnih procedura, mimo izbora. To nam govori da je opozicija jedino svjesna toga da na izborima nema šta da traži. I ona pokušava da kreira vanredne okolnosti i da nas zamajava sa ponudom vanrednih ljekova nepoterebnih Crnoj Gori, da bi na taj način, na mala vrata ostvarili svoj cilj i postali dio vlasti“, prokomentarisao je Đukanović.

Iako tvrdi da izvršna vlast funkcioniše Đukanović je u istom intervjuu optužio svog koalicionog partnera Socijaldemorkatsku partiju da kreira razloge zbog kojih se odgađa realizacija razvojnih projekata ocjenjujući da je to zločin prema državi i narodu.

Na pitanje kada će biti potpisan dugo odlagani koalicioni sporazum vladajućih stranaka, Đukanović je kazao da će do toga doći kad se stvore uslovi da to ne bude dokument u kome će se kreirati nove političke barijere realizacije razvoja.

Socijaldemokratska partija i stranke manjinskih naroda koje učestvuju u vlasti, za razliku od predsjednika DPS-a, još se nijesu izjasnile oko ideje o formiranju prelazne Vlade.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG