Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 22:01 CET

  Crna Gora

  Opozicija se spotakla na himni

  Zastava Crne Gore
  Zastava Crne Gore
  Himna Crne Gore je postala ključna prepreka za saradnju i postizanje koalicionog dogovora opozicionih partija. Nakon neuspjeha u formiranju vlasti u Nikšiću čiju je okosnicu trebalo da čine opozicione stranke, otvoreno je pitanje da li je dio opozicije pokazao nedostatak kapaciteta za postizanje dogovora, kao i da li je dovoljno jaka alternativa vladajućoj većini.

  Prvi test za crnogorsku opoziciju o postizanju međusobnog dogovora bio je formiranje vlasti u Nkšiću, a jedan od principa je bio poštovanje državnih simbola Crne Gore. Ovaj princip koji je iznijela nova stranka Pozitivna Crna Gora, nije prihvaćen od strane Demokratskog fronta čiji su odbornici u Nikšiću ignorisali intoniranje himne tokom konstitutivne sjednice Skupštine. To je onemogućilo realizaciju dogovora o formiranju vladajuće većine sastavljene od opozicionih stranaka koje su osvojile većinu u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, ali je izazvalo i pitanje da li je bilo kakva saradnja među opozicionim strankama moguća i na višim nivoima od lokalnog, kada postoji neslaganje oko elementarnih pitanja kao što su državni simboli i poštovanje Ustava i zakona.

  Direktor Pozitivne Crne Gore Srđan Perić je ponovio zaključak te stranke da je na startu prekršen sporazum, ali da će razgovore o eventualnoj saradnji nastaviti.

  "Koalicija sa Demokratskim frontom nije moguća nakon jučerašnjeg nedolaska njihovih odbornika dok je bila intonirana himna. Za nas dijalog prosto nema alternativu. To znači da ćemo svakako tražiti model da, prije svega saradnja postoji ali poruka koju mi snažno želimo da pošaljemo je – nećemo prosto pogaziti naše principe zarad fotelja. Ta poruka je vrlo jasna", kaže Perić.
  Goran DanilovićGoran Danilović
  x
  Goran Danilović
  Goran Danilović

  Uslov Pozitivne Crne Gore da predstavnici buduće vlasti moraju da poštuju državne simbole za Demokratski front predstavlja ucjenu. Stav Demokratskog fronta je da ta koalicija nikome ne postavlja nikakve dodatne uslove potencijalnim partnerima za saradnju i očekuju isti odnos i sa druge strane, kaže funkcioner Nove srpske demokratije Goran Danilović.

  Odgovarajući na pitanje da li je izostankom dogovora opozicija pokazala da nema kapacitet i za šire dogovore na državnom nivou, Danilović kaže da je Demokratski front spreman da preuzme vlast u Nikšiću te da pri tom ne želi da maltretira svoje političke saveznike dodatnim zahtjevima

  "Uradili smo mnogo da uvažimo kolege iz Pozitivne Crne Gore i njihovu želju da budu drugačiji, ali sve je ograničeno istom našom potrebom da očuvamo vlastito dostojanstvo. Dakle, nećemo se sigurno međusobno iscrpljivati i podcjenjivati, makar mi u tome nećemo učestvovati. Ponavljam da Demokratski front nikome ne postavlja niti jedan dodatni uslov", istakao je Danilović.

  U procjepu

  Da li je sukob u opoziciji oko državnih simbola pokazao nedostatak kapacitet dijela opozicije i smanjio šanse opoziciji da bude jaka alternativa i konkurencija postojećoj vlasti na državnom nivou pitali smo profesora Svetozara Jovićevića.
  Svetozar JovićevićSvetozar Jovićević
  x
  Svetozar Jovićević
  Svetozar Jovićević

  "Sve mi se čini da će opozicija još jednom pokazati, ili dobar dio te opozicije pokazati svoju slabost i svoju nespremnost da ovoj i ovakvoj vlasti odgovori na adekvatan način. Taj dio opozicije je veliki krivac ako hoćete i najveći krivac što je ova vlast toliko dugo na vlasti. Ona je prosto iskoristila tu njihovu nedosljednost u odnosu na državu, ovoga puta je himna ispala glavni test. Taj dio opozicije je i do sada pokazivao tu nespremnost da tu državu sa svim njenim manama i vrlinama tretira kao svoju državu i pokaže kako je stvarno mogući nasljednik ili alternativa ovoj vlasti", kaže Jovićević.

  Profesor Jovićević naglašava da je treći opozicioni partner Socijalistička narodna partija legalistički prihvatila državnu himnu iako se s jednim njenim dijelom ne slaže. Poštovanjem aktuelne himne SNP sebi nije oduzela pravo da inicira njenu izmjenu. Nova politička snaga Pozitivna Crna Gora već na prvom koraku ima ozbiljne poteškoće koje mora da prevaziđe, kaže Jovićević koji od te partije očekuje da odbije da zbog vlasti pravi svakakve kompromise.

  "Sada je ona u procjepu između svoje iskrene želje da sa opozicijom takva kakva je pokaže se kao alternativa vlasti, i sa druge strane svojim apsolutnim odbijanjem sa ovakom vlašću pravi bilo kakve kompromise. Vjerujem da će oni na tim principima i dalje istrajati. Bitno je sada čini mi se i za gospodina Lekića, kao vrlo ozbiljnog predsjedničkog kandidata da i on preispita profilaciju stranaka koje će ga moguće podržavati, jer će i on biti suočen sa sličnim ili možda istim izazovima sa kojima je sada suočena Pozitivna Crna Gora", rekao je Jovićević.

  Srđan Janković

  Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Mane Grad: PG
  15.11.2012 17:47
  Nisu se oni "spotakli o himnu" vec o drzavu Crnu Goru! Tu lezi zec, i to bi trebalo da je svima jasno. Od 2006 godine, ta "opozicija" cini sve da drzavu Crnu Goru diskredituje i spolja i unutra, da je nipodastava, obeshrabruje potencijalne strane investitore,, ponizava, pa i na nacin sto ne postuje njene simbole, izmedju ostalog... To je sve (bez tzv. teorije zavjere) dio mnogo sireg plana (s)kovanog van Crne Gore da u sadejstvu sa domacim negatorima drzavnosti i postojanja Crne Gore urade sve da se taj plan ostvari, odnosno da Crna Gora bude tzv "treca srpska drzava" Nisu to nikakve nebuloze i paranoje, vec nazalost, cinjenice. Dovoljno je samo pratiti scenu u kojoj se sve to odvija pred nasim ocima i pred ocima vlasti, koja to nijemo posmatra i ne reaguje. Sapiente sat (pametnom dovoljno)
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.