Dostupni linkovi

Olimpijske igre, Twitter i Bekam


Trening skakača u vodu
Trening skakača u vodu
U petak, 27. jula, poslije 70 dana od kad je zapaljena ispred Hrama božice Here u Grčkoj, olimpijska baklja završiće svoj 8.000 milja dugačak put. Tako će u Londonu biti označen početak najveće i najglamuroznije planetarne priredbe ove godine.

Čast otvorenja pripada najdugovječnijem živućem suverenu, britanskoj kraljici Elizabeti, a najave sugerišu kako će svečanom činu prisustvovati čak 126 državnika. Više od 10.000 sportista krenuće u bitku za slavu, a za njih je, računajući paraolimpijce koje dolaze nešto kasnije, iskovano 4.700 medalja.

Da im se zasad nađu, a kad sve prođe, podsjećaju na dane trijumfa. Britanska prestolnica, po svemu sudeći, dobro se pripremila za takmičenja, ali i za doček armije gostiju.

Na njihovu žalost, među takmičarima ovoga puta neće moći vidjeti baš sve velike svjetske zvijezde. Iz ovih ili onih razloga izostaće imena koja bi ljubiteljima sporta, ali i onima koji ne dolaze isključivo sporta radi, predstavljala istinske medenjake.

Jamačno najveće zvijezda koja izostaje, mada je sportska padalica, još uvijek je medijska poslastica. Dejvid Bekam, engleski fudbaler, čovjek koji, unatoč blijedim sportskim izdanjima, iz vlastitog imidža izvlači nevjerovatan profit, nije umilostivio selektora reprezentacije da ga uvrsti u, po prvi put u istoriji, zajednički olimpijski tim Velike Britanije.

Posebno domaća javnost bila je konsternirana tvrdokornošću Stjuarta Pirsa jer je Bekam, unatoč poodmakloj dobi i gastarbajterskom status, i dalje navijačka ikona. Pod pritiskom javnosti Bekam će se, ipak, pojaviti na Igrama, a o njegovoj ulozi u ceremoniji otvorenja saznaće oni što večeras budu uz TV ekrane.

Što se istinskih sportskih zvijezda tiče, onda je najveći gibitak izostanak svjetskog tenisera broj 3. Rafael Nadal je pobjednik poslednjih Olimpijskih igara u Pekingu i čovjek koji, zajedno sa Rodžerom Federerom i Novakom Đokovićem, čini tronožac na kome trenutno počiva kompletan prostor bijeloga sporta.

Nadal je, na žalost ljubitelja tenisa ali i bukmejkera, izliječenje ranjenog koljena pretpostavio borbi za medalju. Kad smo već kod tenisa, valja reći da ni zlatna pekinška teniserka, ruskinja Elena Dementijeva, nije u ovogodišnjem žrijebu, jer je reket objesila o klin.

Nama sa ovih prostora, kad su rezultati, ali i simpatije neke druge vrste u pitanju, najteže pada izostanak prelijepe Splićanke, Blanke Vlašić.

Naša Blanka, kao i Nadal, vida rane i sprema se za nove izazove. Udarac nije nanesen isključivo ovdašnjim fanovima, nego atletskom sportu uopšte. Splićanka je poslednjih godina pokazala istinsku superiornost u skoku u vis, nametnula se kao najozbiljniji kandidat za pobjedu, a dosta stručnjaka smatra kako je bio ugrožen i svjetski record.

Još je jedan krasotica spriječena da ode na Igre. Djelimice i naša, naturalizovana Slovenka, Merilin Oti. Rođena Jamajčanka je, jamačno najupečatljivija sprinterka u istoriji atletike. Mada nikad nije osvojila zlato, okitila se sa osam olimpijskih odličja i 14 sa svjetskih prvenstva, a sedam puta već učestvovala je na Igrama.

Ovaj put joj se nije posrećilo, jer štafeta 4X 100 njene nove otadžbine nije uspjela da se kvalifikuje. Gomila godina koje je ostavila iza leđa kao da nisu ostavili traga na hitrinu i ljepotu kraljice sprinta. Na žalost svih nećemo je gledati.

Premda bez navijačke emocije, vrijedno je pomenuti kako će jos dvije sportašice od kojih su očekivanja bila velika, preskočiti olimpijske turnire. Brazilska košakašica, kažu najbolja u vrsti, Izijan Kastro Markez pretpostavila je draži izabranika srca svoga obavezama prema timu, pa je vraćena kući.

Zbog manje, zapravo nimalo, bizaranog razloga, amputirana je grčka troskokašica Voula Papahristu. Ona se na Twiter profilu zaigrala rasističkim komentarima i veličanjem neonacističke stranke Zlatna zora.

Daleko joj lijepa kuća.
XS
SM
MD
LG