Dostupni linkovi

Olimpijske igre: Suze i smijeh za milijarde


Sa ceremonije zatvaranja Olimpijade
Sa ceremonije zatvaranja Olimpijade
Autor Ossian Shine (Reuters), priredila Mirjana Rakela

Četrnaest milijardi dolara cijena je, na primjer, tri američka nosača aviona ili šest NASA-inih rovera za misiju na Mars. Za te novce moguće je kupiti sve dvorce kraljice Elizabete ili kraljevska imanja širom Britanije, i da vam još ostane nešto novca u džepu. Moguće je isplatiti britanske državne penzije, istina, za jedan mjesec.

Umjesto toga, organizatori Olimpijskih igara odlučili su te novce utrošiti na stvaranje čudotvornog svijeta u Londonu, koji je tih dana pretvoren u globalni centar glamura.

Bila je to sjajnja injekcija, ako ne financijska, a onda sigurno duhovna, za naciju koja se bori s recesijom. Vlada je, međutim, tvrdila da će korist biti daleko veća od onoga što je utrošeno, mada su mnogi skeptični oko toga.

U sportskom smislu, Britanija je „zaradila“ najveći broj medalja od 1920. godine, plasirala se na treće mjesto, odmah iza SAD i Kine.

No, ono što je Britancima još značajnije, igre su podsjetile na nekadašnje dane imperijalne slave, kojih se, istina, sjećaju tek rijetki, uz 86-odišnju kraljicu, ali i pokazale da je današnji London, moderan i širok i multikulturalni grad.

„Pokazali smo svijetu tko smo i što možemo uraditi“, rekao je u nedjelju britanski premijer David Cameron.

Sa zatvaranja Olimpijade
Sa zatvaranja Olimpijade
I mnogi se s tim slažu. 'Corfierre della Sera' je napisao: „ Hvala Londonu. Bila je to lekcija za pesimiste. Zabave, festivali, ceremonije, nitko se ne može mjeriti s Britancima“.

Sada je izazov kako zadržati glamur i dobro raspoloženje koji su vladali gradom posljednjih 16 dana, i to samo godinu poslije rasnih nemira koji su potresli naciju.

I predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge ove je igre nazvao „sretnim i slavnim“, aludirajući na stihove britanske himne“ Bože, čuvaj kraljicu“, te uz nadu da će mnogi mladi širom svijeta, inspirirani igrama, nastojati ostvariti svoje sportske snove.

Olimpijske igre bile se savršeno mjesto za mnoge sportaše.

Usain Bolt, utrkama na 100, 200 i u štafeti na 400 metara, očarao je svijet.

„Ovdje sam došao da postanem legenda, i uspio sam. Više nemam što dokazati. Pokazao sam svijetu da sam najbolji“, rekao je atletičar s Jamajke, dok je u jednom noćnom klubu, kao DJ, proslavljao svoje zlatne medalje.

U vodi svoju je superiornost pokazao je američki plivač Michael Phelps. Osvojio je ukupno 22 medalje, čak 18 zlatnih. I Phelps, više nema što dokazivati. Okončao je sportsku karijeru.

"Čudno je probuditi se i znati da ne moraš na trening. Trenutačno su moji osjećaji prilično konfuzni“, rekao je Phelps za Reuters.

Glumila i kraljica

Danas nema dvojbe tko je sportska nacija broj jedan. SAD su osvojile najviše medalja i vratile Kinu na drugo mjesto. Od 104 američke medalje, 46 su bile zlatne. Kinezi su ih osvojili 87, a 38 su bile zlatne.

Kraljevska porodica na otvaranju Olimpijade
Kraljevska porodica na otvaranju Olimpijade
Tridesete ljetne olimpijske igre bile su svjetska zabava koju su osiguravali britanski vojnici, mornari, zračne snage, a nakon što je privatna tvrtka koja se trebala baviti osiguranjem samo dva tjedna uoči početka Igara priznala da ne može obaviti zadatak.

Ipak, sve je bilo fantastično. Osamnaest tisuća vojnika pružilo je posjetiocima osjećaj sigurnosti, a svojom profesionalnošću i smislom za humor impresionirali su posjetioce Igara.

Oskarovcu Dannyu Boyleu uspijelo je za ceremoniju otvaranja angažirati i samu kraljicu Elizabethu. Glumila je zajedno s Danielom Craigom, aktualnim Jamesom Bondom

Ipak, na igrama je bilo i sportskih suza. Kineska igračica badmintona Yu Yang napustila je sport nakon što je ekipa diskvalificirana zbog toga što navodno namještala mečeve.

Tokom igara 11 sportaša je diskvalificirano zbog dopinga. Posljednja je osvajačica zlata u bacanju kugle, bjeloruskinja Nadzeya Ostapčuk.

Kao što su otvorene ceremonijom koja je predstavila Britaniju kroz vijekove, tako su Igre zatvorene najboljom prezentacijom britanske glazbe. Sjajnim omažom Johnu Lenononu, nastupom Georga Michaala, The Spice Girls, i legendarne grupe Who sa svjetskom himnom „My generation“ i, naravno, sa Queenovcima.
XS
SM
MD
LG