Subota, 06. februar/veljača 2016, 10:12 CET

  Srbija

  Srbija između crkvene i ovozemaljske politike

  Patrijarh Irinej
  Patrijarh Irinej
  Patrijarh Irinej o „srpskom i slovenskom putu“, premijer Ivica Dačić takođe o putu koji predstoji, ali u Evrpsku uniju. Suprotne stavove izneli su tokom i nakon događaja u čijem je centru bio patrijarh, a prisustvovao mu je čitav državni vrh uključujući i premijera.

  Reč je o nedeljnom parastosu srpskim žrtvama ratova iz devedestih, koji je prethodio protestnoj šetnji centrom prestonice zbog oslobađanja hrvatskih generala Gotovine i Markača. No, koliko ocene patrijarha evociraju na ideologiju koja je Srbiju vodila u izolaciju i donela joj osudu zapadnog sveta, toliko zapravo ni izjave premijera ne ukazuju kakav je i da li je suštinski obrt ova država spremna da učini.

  Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju ovo nije bio prvi put da deli izuzetno oštre lekcije političarima. Hteo ili ne, Dačić se suočava sa ekstremizmom koji je izazov njegovim nastojanjima (podcrtanim i kroz dosadašnja dva susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem) da u uslovima posrnuća otpočelog nakon srpskih izbora u maju, održi stabilne regionalne odnose. Podvlači to i istoričar Nikola Samardžić.

  „On je prinuđen i zbog svojih ličnih i zbog partijskih interesa da na ovakve ekstremističke izazove odgovori na način na koji je odgovorio. Na isti način on je pokušao da smiri ovdašnju javnost posle oslobađajućih haških presuda Gotovini i Markaču. Uopšte da odgovori toj histeriji koja je usledila pre svega usled opšteg zaborava na tok događaja koji je doveo do ’Oluje’,“ kaže Samardžić.

  Niko ne otvara pitanje procesa koji su prethodili. Nakon oslobođenja dvojice hrvatskih generala „Oluja“ se u srpskoj politici i medijima tretira skoro pa kao izolovan događaj bez uzroka, a sa tragičnim posledicama po stradale i izbegle. Na krilima tako obojenog vraćanja u prošlost, patrijah Irinej povezuje finale postupka u Hagu, sa pitanjem Kosova, te sa srpskim i onako često nesigurnim evroaspiracijama. On poručuje da ako Srbija treba da se odrekne Kosova kako bi ušla u Evropsku uniju, onda joj hvala na tom pozivu.

  „Mi ćemo ostati da živimo svojim životom. Teškim i mukotrpnim. U kome smo živeli pet stotina godina“, kazao je patrijarh Irinej.

  Nikola Samardžić će prokomentarisati: “Hvala mu lepo. Neka putuje po Srbiji na magarcu, kao što se putovalo pre petsto godina. Kada to bude učinio steći će moralni kredibilitet da daje takve izjave”.
  Ivica DačićIvica Dačić
  x
  Ivica Dačić
  Ivica Dačić

  Ta dvoličnost dobro je poznata javnosti, a na nju je ukazivao i bivši patrijarh Pavle, posebno se čudeći nad lukskuznim automobilima srpskih episkopa, kojih se nisu odricali ni u vremenima dubokog siromaštva. Svo to bljaštavilo, međutim, nije bitno umanjilo rejting Crkve u javnom mnenju.

  Pri tome sklonost ka materijalnom koja “krasi" crkvene oce, potpuno je suprotna nadahnutoj retorici ispunjenoj pokličima za samožrtvovanje, spakovanim u kontekst neprestano “raspetog” “nebeskog naroda”. Tim sudbinom predodređenim mukama, u koje očigledno veruje i patrijarh, kraj se ne nazire. Analitičar Mirka Đorđevića odgovara na naše pitanje:

  “Da li je Crkva jedinstvena u tom pogledu, mislim na episkopat, Sabor, nisam sasvim siguran. Ali da je dominantna struja koja svoju politiku izvodi iz kosovskog zaveta to je jasno. To se odavno koristi crkvenom jeziku kao sve te dobro poznate sintagme ‘mi ćemo izabrati carstvo nebesko, a nećemo mariti za carstvo zemaljsko’”.

  Lični i opšti interesi

  Da se ne radi tek o pukom mitu, nego snazi ideje kojom su se, na žalost Srbije, nemalobrojne političke elite vodile ne treba previše podsećati. Uostalom, tokom službe u Sabornoj crkvi vodeći ljudi Vlade, kao i predsednik Skupštine, stajali su levo od oltara i ćutke odslušali patrijarhovu besedu. Da bi se potom prvi vicepremijer, desno orijentisani, Aleksandar Vučić i premijer, levo orijentisani, Ivica Dačić pojavili zajedno sa patrijarhom na balkonu Patrijaršije. Bez obzira na političku orijentaciju, bliskost sa Crkvom očigledno je na visokoj ceni. Ipak, kada je sišao ispred Patrijašije, Dačić je zaključio:

  Nikola SamardžićNikola Samardžić
  x
  Nikola Samardžić
  Nikola Samardžić
  “Mi možemo da kažemo da nećemo u Evropsku uniju. Pa hoće neko posle toga da nam vrati Kosovo? Neće”.

  Dakle, potpuno suprotno ranijim patrijarhovom rečima. Nikola Samardžić podvlači da je dobro to što se aktuelna Vlada pomera prema političkom centru.

  “To je ohrabrujuće. Uveren sam da oni to čine pre svega zbog sopstvenih interesa. Ali ako se ti njihovi lični interesi poklapaju sa opštim javnim interesom, to je onda sasim u redu”, kaže Samardžić.

  No greška bi bilo reći da je u dasadašnjem Dačićevom političkom kursu moguće uočiti čist reformski ili čist revizionistički pravac. Tu ima svega. Pa i kada govori o Kosovu, on će na primer reći da su “nam ga oni oteli”. Takođe, je sklon obećanjima da niko neće “izdati” ili “prodati” Kosovo, bez dodatnih pojašnjenja šta to zapravo znači osim što postiže efekat jeftine propagande, a na čemu je čitavu deceniju uspešno jahao njegov politički otac Slobodan Milošević. Ali ni po tome nije izuzetan jer od kosovskog mita nije zazirala ni Tadićeva ili prethodne postpetooktobarske vrhuške. Do danas se nije pojavila elita, koja se dokopala vlasti, a da je istovremeno bila spremna da duboki rez i jasno se distancira od političke mitomanije, te se isto tako nedvosmisleno prihvati politike koja uzdigla kvalitet života na mesto na pijadestal najbitnije vrednosti.

  Taj manjak volje za tu vrstu reza, navodi i Mirko Đorđević, uzrok je stalnog vraćanja doktrinama crkvene, a ne ovozemaljske Srbije.

  “Pri čemu, na žalost, ova crkvena Srbija ima dominantnu ulogu. Najpre zbog našeg tradicionalizma i masovnog kolektivizma. A drugo zato što ta crkvena Srbija uživa podršku, kao što je to bio slučaj i poslednjih dvadesetak godina, vladajućih struktura. Ja u tome ne vidim ništa dobro jer politika je umeće mogućeg, ali mi poslednjih tridesetak godina vodimo politiku nemogućeg”, ocenjuje Đorđević.

  Miloš Teodorović

  Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  28.11.2012 11:23
  Zbog cega se jos drzi Seselj u Hagu, kad su Gotovinu pustili?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  28.11.2012 21:30
  Koliko je meni poznato, dr. Šešelj je u Haag otišao samoinicijativno i na vreme, a izgleda da procenjuje da mu još nije vreme za come-back, pa je sebi pribavio dodatnih 18 meseci all-inclusive aranžmana...
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  30.11.2012 11:52
  Pa kako je onda proces za Hardinaja zavrsen za 6 godina i to za direktna ubistva, a njega drze preko 10 godina, nece biti da on to sam hoce?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  30.11.2012 21:25
  Dragi anonimuse, pa recimo da je tako i da ste u pravu. Zar nije lakše završiti postupak za "direktno ubistvo", nego za podsticanje na zločin i udruženi zločinački poduhvat?

  Kako god, nadam se da Vam je sada jasno zašto Sjedinjene Države ne žele da ovaj ili sličan tribunal ikada sudi njihovim državljanima.

  Ime: prognanik
  27.11.2012 13:23
  Crkva ili religija opcenito je uvijek kroz svoju historiju tezila da ima moc i vlast,vise ili manje je to i danas ,Zemlje sa niskom kvotom pismenosti a Srbija je jedna od njih(tako sami kazu po zadnjim anketama spovedenim tamo),su podlozne manipulacijama velikocrkvenih vlasodrzaca,kako je moguce da imaju toliko prostora u medijima.da se njih pita za savjete od ekonomsko/politickog znacaja,kako je moguce da pojedinci iz SPC su "pajali" borce za ratiste tj pokolje i ubijanja po Bosni ,Hrvatskoj ?i na kraju kako je moguce da u jednoj zemlji Srbiji na celu drzave bude covjek "grobar" bukvalno,a znamo da je ta zemlja imala jaku socilal-liberalnu snagu u svojoj istoriji-znaci li to da smo se lagali svo to vrijeme u ime koga ili cega?!

  Ime: beli Grad: usa
  27.11.2012 01:59
  Niko od vlasti neslusa sta crkva misli. Oni odaju postovanje zato sto je crkva jedna od institucija koja ima nekakvo poverenje u narodu.

  Ime: Monti Grad: Beograd
  26.11.2012 22:53
  Najbolje da Irinej promeni zanimanje i bude predsednik Srbije. Tada bi se i zvanicno znalo da se Srbija vratila 500 god unazad. Problem bi bio sto bi se umesto sadasnjih luksuznih auta (kojima se voza svestenstvo) tada moralo putovati konjskim zapregama ili na magarcima.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  29.11.2012 20:18
  Ma, neee... Kada u Srbiji "vođa" kaže, "hajde da jedemo korjenje", to znači, "hajde, stoko, jedi korenje i uživaj". Pa neće, valjda, "elita" da kvari stomak s splačinama koje nam sprema!?
  Zna se red - oficiri iz jednog kazana, a seljaci iz drugog, ako ima...

  Ime: Milan Marinković Grad: Srbija
  26.11.2012 22:07
  Citat: „Mi ćemo ostati da živimo svojim životom. Teškim i mukotrpnim. U kome smo živeli pet stotina godina“, kazao je patrijarh Irinej.

  Nikola Samardžić će prokomentarisati: “Hvala mu lepo. Neka putuje po Srbiji na magarcu, kao što se putovalo pre petsto godina. Kada to bude učinio steći će moralni kredibilitet da daje takve izjave”.

  Bravo za Samardžićev komentar. Podsetio me na događaj iz 90-ih, kada je isti taj Irinej, tada još uvek samo vladika niški, išao kod poznatog lokalnog kriminalca - pardon, "kontrAverznog bizMismena - sada već pokojnog Bratislava Mitića zvanog Lule, da mu iskamči novčani prilog za crkvu, a Lule mu odgovorio, na pravom nišlijskom akcentu, sa 3 padeža: "Ti si doš'o kod mene sa mercedesA da mi tražiš pare. Kad dođeš na magarcA k'o Isus Hrist - e, ta' ću ti dam!".

  Bilo je to prvi i jedini put u životu da mi je neki kriminalac bar na trenutak bio simpatičan.

  Ime: Alen Trokic Grad: Srbija
  26.11.2012 16:10
  Kada se crkva mesa u politicka pitanja, dodje samo do sudara dve razlicite ideologije, sto samo moze da naskodi i da zbuni narod. Treba otvoriti oci, po medjunarodnom pravu, ni jedna Drzava koja je dobila nezavisnost, ne moze da se vrati onoj Drzavi kojoj je prethodno pripadala. Sto se tice slucaja Kosovo, moze se pokrenuti pregovori dve strane, gde bi Srbija trazila potpunu kontrolu i autonomiju u predelu gde zive srbi, a ne kao sto to zeli vlada Kosova, da srpska vlada salje ekonomsku pomoc njihovom budzetu, koja bi sekasnije prosledila srpskom stanovnistvu.
  Odgovor

  Ime: Slicna prava za svakoga Grad: Evropska konvencija
  26.11.2012 22:47
  Autonomija za Srbe na severu Kosova znaci i autonomija za Abance na jugu Srbije (Presevska dolina). Indirektno bi trebalo i Bosnjaci Sandzaka (Novi Pazar,Tutin,Sjenica,Prijepolje....) da dobiju slicna prava -kasnije ista ona koje imaju pravoslavci u Bosni.

  Ime: Sanco Panca
  26.11.2012 15:16
  Ako je Irineju toliko vazno Kosovo neka proba da ode tamo bez pasosa. Jos ako sa sobom povede Pahomija -ni sa pasosem ga nece tamo pustiti.

  Ime: Monti
  26.11.2012 15:07
  Ako Ivica Dacic prihvati sugestije Irineja i vrati se 200 god unazad-najbolje bi mu bilo da se zamonasi i da batali politiku.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  26.11.2012 18:55
  Nismo mi te srece,jer bi to znacilo jedna napast i stetocina manje.
  Zamonasice oni nas-prisilno- i staviti na hleb i vodu,dok ce se oni gostiti na prebogatoj-mrsnoj i posno- trpezi ljubavi.

  Ime: Mirko Grad: Srbija
  26.11.2012 12:42
  Srbija po svaku cenu NE TREBA da ide u EU ! Raspišite referendum da vidite šta narod misli !
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  27.11.2012 18:16
  Mirko@
  Sve i da hocete,takvi ne mozete u EU.Sa takvim politicarima i sa mnogo otvorenih pitanja sa susjedima,ne ide se u EU.
  Drzite se vi"majcice" Rusije Mirko!Ima da vam potece med i mlijeko sa njima??Ti mislis Mirko da ce vas Evropa moliti i cekati na vas?Nista vi toj Evropi ne mozete donijeti,a da je pozitivno.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  26.11.2012 18:10
  Narod koji je sebi obesio oko vrata NATO bombardovanje i idiotski i sramni dvodnevni ustav,iskazujuci svoju premudru volju i razmecuci se neznanjem,nema pravo da o bilo cemu odlucuje i zato sto za to nije placen.Ovoliku grupu nazovi-lidera previse placamo a da ne bi snosili odgovornost za svoje postupke.Cak i kad-kao sad-misle da je ovo njihov popravni ispit na kome mogu da se prikazu da su bolji nego pre 20 godina!A majka crkva kao ozbiljan igrac,sa krvavom i nedovoljno istrazenom ulogom u pucu od 12.marta,koristi onoliki prostor koliki im je povodac.Posto je onda bila prodemokratska a sad je proruska(nikad srpska,posto je imala i grcku fazu!),onda vlastodrsci ispravljaju istoriju i igraju u istom olu sa majkom.A da im je ikad bilo stalo do Kosova,onda bi i episkopi na Kosovu bili reprezentativniji kao recimo u Zici,a ne da Vladimira nelepe proslosti nasledjuje Pavle nikakvih organizacionih sposobnosti,a njega nesrecni Artemije koji je tamo posejao mnoge cvetove zla koje i danas kusamo.Naravno,ponovo grese,ali oni nisu znalci i vizionari sta god rekli SANU i vladike o njihovom doprinosu.Sve je u maniru:ja tebi serdare,ti meni vladiko.
  Da nesrecna Srbija ima drugi put,vec bismo odavno zaglavrnjali,ali mi nemamo alternative EU.
  Ni ovi nisu bas toliki idioti da nas prikljucuju Rusiji,osim predsednika i par rusofila medju ministrima,zato sto Rusija nema vise suverenitet i integritet da tenkovima dodje po svoje.Mi smo sami sebi polupali vojsku voljom naroda i asistencijom idiota i ludaka poput krvavog djenerala Mladica i jos nekolicine koji su u Hagu i okolini.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  26.11.2012 17:19
  Prvo, šta tačno znači po svaku cenu, i ko bi tačno tu i toliku cenu trebao da plati?!
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  26.11.2012 19:02
  Nemojte da se pravite blesavi kad ste vec kaznjeni da budete pametni u ovoj nesrecnoj zemlji!
  Po svaku cenu znaci neodustajno,je l'to jasno?
  A cenu-pa posto je vec placamo-da nastavimo,posto nam dobro ide.Kad imamo 'vak'u elitu, nista nam drugo nije ni preostalo.
  Mi smo misevi koji govorimo u svoje ime,dok elita uvek u ime svih nas i time nam potire i pravo da nesto kazemo.Sve demoratski!Pa jos salju kurire na sajtove da nam poruku prenesu i prosire da znamo sta mislimo samo ne umemo da kazemo.
  Odgovor

  Ime: Sandy
  26.11.2012 15:13
  Koji narod ?? Onaj koji se na prvi signal i za 2-3 Miskoviceva (do juce Miloseviceva) kupona - valja po ulicama.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.11.2012 14:43
  Bogami ovakve i netrabih niko, morate mnogo da promenite pa tek da udete u EU, ako vam to dozvole ali pervo morate sa sfima kojim ste zlo cinili vi Serbi da se pomirite,placati stetu kojiste napravili za vreme rata a pogotovo na Kosovo i drugde takode.

  Ime: dodo Grad: naša
  26.11.2012 12:34
  Duh je pušten iz boce i niko ga neuhvati.Gledam presjednika Vlade Srbije i ministre kako ponizno ljbe ruku patrijaqru.Meni je sve jasno, kome nije, ne mogu mu pomoći:Pedofili, srebroljupci, pa i ubice su u crkvi, ali je tamo i mukli mrak..Bože, oni dobro znaju šta rade.
  Odgovor

  Ime: Stari Beogradjanin
  26.11.2012 14:58
  Zato i ubedjuju Dacica da im se prikljuci, da bi totalni mark zavladao nad Srbijom.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Gaf nedelje

  Nije pronađeno ništa za ovaj widget30861

  Srpski s mukom

  Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

  Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.

  SAD: Smanjena stopa nezaposlenosti

  Prema današnjem izveštaju sekretarijata za rad, američka ekonomija je u januaru dodala samo 151 hiljadu radnih mesta što je znatno manje nego u protekla dva meseca i manje od očekivanja ekonomista.

  Bridlav: NATO poštuje neutralnost Srbije

  Tokom današnje posete Beogradu, komandant savezničke komande za operacije i Evropske komande Oružanih snaga SAD general Filip Bridlav je potvrdio da će KFOR i ubuduće odgovorno ispunjavati svoje obaveze u očuvanje bezbednosti na Kosovu.

  Škrelji razljutio kongresmene

  Bivši izvršni direktor jedne američke farmaceutske kompanije razgnevio je američke zakonodavce odbijanjem da objasni zbog čega je za 5.000 procenata podigao cenu leka koji može da spase život obolelima od AIDS-a.