Dostupni linkovi

Ohrabriti bh. gospodarstvo da koristi EU fondove


Okrugli sto na temu "Mogućnosti za unapređenje prekogranične suradnje"
Okrugli sto na temu "Mogućnosti za unapređenje prekogranične suradnje"

Fondacija Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini i Centar za regionalne inicijative, održali su u Brčkom okrugli sto na temu "Mogućnosti za unapređenje prekogranične suradnje".

Namjera organizatora je bila da predstavnicima lokalne vlasti i privrednog sektora ponude forum za diskusiju i procjenu trenutne ekonomske situacije s posebnim fokusom na mogućnosti za unapređenje prekogranične suradnje.

Predstavnik Fondacije Konrad Adenauer u BiH Elvis Kondžić kaže da Europska unija korištenjem različitih instrumenata snažno podržava projekte prekogranične suradnje.

"Vjerojatno nam je svima poznato da se često priča o fondovima Evropske unije, o tom fondovima koji nam mogu biti dostupni, ali za nas je najbitnije potaknuti tu susjedsku saradnju sa zemljama u regionu i sa zemljama Evropske unije, kako bi ti fondovi zaista mogli biti i realizirani", kaže Kondžić, te ističe:

"Nadamo se da će ovakvi seminari malo više potaknuti sve sudionike da apliciraju na te fondove i da ostvare ono što je realno za nas, a to su kvalitetne suradnje u oblasti Evropske unije i da namaknemo izvjesna sredstva koja nam stoje na raspolaganju kako bismo one prostore, koji su u našim budžetima prazni, popunili."

Šef Ureda za europske integracije u Vladi Brčko distrikta Ilija Stojanović ističe da u Brčkom ozbiljno računaju na sredstva iz Fondova EU. Prijedlozi za dva projekta prekogranične suradnje su podnešeni i očekuju pozitivan odgovor.

Diskusija u Brčkom
Diskusija u Brčkom

"Što se tiče same prekogranične saradnje, mnogo je manja alokacija sredstava iz IPA-e bila usmjerena na drugu komponentu, odnosno prekograničnu saradnju u odnosu na prvu komponentu koja se odnosi na izgradnju institucija. Trenutno je faza izrade programskih dokumenata koji su urađeni za dva programa prekogranične saradnje. Jedan se odnosi na trilateralni program između Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a drugi se odnosi na program Bosna i Hercegovina - Srbija", tvrdi Stojanović.

Gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić kaže da projekti prekogranične suradnje neće riješiti sve probleme, ali će približiti lokalnim zajednicama principe funkcioniranja EU.

"Ti projekti prekogranične suradnje, naravno, nisu takve naravi da ćemo riješiti sve svoje probleme, ali nas oni uvode u svijet Europske unije, u svijet procedura koje vrijede u EU, oni nas uvode u spoznaju što je to Europska unija, na koji način funkcionira. Na ovakvim susretima uvijek se može naučiti nešto novo ili razjasniti neki problem s kojim smo se susretali ranije kod realiziranja nekih zajedničkih projekata", zaključuje Domić.

XS
SM
MD
LG