Dostupni linkovi

OEBS o izborima u Makedoniji: Neravnopravno takmičenje kandidata


Glasanje u Makedoniji, 13. aprila 2014.
Glasanje u Makedoniji, 13. aprila 2014.
Kandidat vladajuće VMRO DPMNE i aktuelni predsednik Makedonije Gjorge Ivanov i kandidat opozicionog Socijaldemokratskog saveza Stevo Pendarovski su se plasirali u drugi krug predsedničkih izbora, pošto su u prvom krugu osvojili najviše glasova.

Prema podacima Državne izborne komisije, Ivanov je osvojio oko 450 hiljada glasova ili 51,6 posto, a za Pendarovskog su glasali oko 326 hiljada gradjana, odnosno 37, 5 procenata. Iljaz Halimi iz opozicione Demokratske partije Albanaca je osvojio 4,5 posto, a Zoran Popovski iz Gradjanske opcije za Makedoniju 3,6 procenata.

Odziv glasača je bio oko 49 posto, a bilo je uočljivo da je najmanja izlaznost u onim opštinama gde su većina stanovništva Albanci, što se dovodi u vezu sa pozivom na neučestvovanje na predsedničkim izborima od strane Demokratske unije za integraciju, partija Albanaca koja je koalicioni partner u vladi.

Posle objavljivanja prvih nezvaničnih rezultata, Ivanov je izjavio da podrška gradjana daje snagu za nastavak reformi zbog dobrobiti svih gradjana Makedonije

“Gradjani će 27. odgovoriti na još jedno pitanje. Odgovoriće sa još većom podrškom i reći će šta misle o našem trudu. Građani su najavili šta će se desiti 27- aprila. Pobeda i na predsednickim i na parlamentarnim izborima.”

Na pres konferenciji se obratio i lider VMRO DPMNE, premijer Nikola Gruevski, koji je rekao da je Makedonija pokazala da postoji razlika i da narod tačno prepoznaje tu razliku:

“Ovo je nedvosmisleno izražena volja građana koja jasno pokazuje kakve vrednosti podržavaju- trud, mnogo rada, čestit pristup prema narodu i poslu, odgovornost i posvećenost. Mi smo zahvalni na ovoj podršci, jer nam ona daje snažan vetar u leđa ka našem krajnjem cilju, a to je da 27. aprila pobedimo na predsedničkim izborima i da dobijemo 62 mesta u parlamentu Makedonije.”


Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski je rekao da rezultat kandidata VMRO DPMNE nije zbog njegovih kvaliteta niti zbog uspeha političke strukture koja ga podržava: “Želim poručiti da borba nije završena. Predstoji nam drugi krug i ja imam nameru da se do poslednjeg dana borim za koncept, ideje i vrednosti u koje verujem. Uveren sam da i u ovakvim uslovima sistematskog pritiska i sistematske pretnje i ucene od strane dosadašnje vladajuće strukture, možemo doći i do pobede 27. aprila.”

Lider Socijaldemokrata Zoran Zaev je izjavio da je rezultat neočekivan, jer smo u proteklom periodu, prema njemu, bili svedoci masovne podrške opoziciji i njenom kandidatu za predsednika države. VMRO DPMNE je uplašena od gubljenja vlasti, pa je zato sistemskom kradjom glasova u danima pre i za vreme izbora poprečio volju gradjana.

“Krajnji rezultat je novi udarac na krhku demokratiju u Makedoniji. Ali, gradjani Makedonije znaju istinu. Mi smo tu zajedno sa vama, gradjanima, u najtežim trenucima. Nemojmo dozvoliti da režim trijumfuje. Ovaj sram iz prvog kruga nećemo dozvoliti da se ponovi i u drugom krugu. Ovo je sram za ove režimske vlasti i samo pokazuje njihovu pravu slabost. Ubedjen sam da će se 27. aprila gradjani zajedno sa nama dići u odbranu svoje zemlje i pobedu nad ovim režimom.”

Kritike OEBS-a zbog medijske zastupljenosti

Posmatračka misija OEBS/ ODIHR-a, koja je imala 200 akreditovanih posmatrača, na pres konferenciji je saopštila da su izbori bili efikasno realizovani i da je izborna kampanja bila aktivna. Ipak, šef misije Gerd Arens je rekao da pristrasno medijsko pokrivanje i nerazgraničavanje državnih od partijskih aktivnosti nije obezbedilo ravnopravno takmičenje kandidata. Na pitanje zašto na pres konferenciji uopšte nije rekao da li su izbori bili fer i demokratski, Arens je istakao: “Kompletnu ocenu o izborima ćemo dati tek posle njihovog završavanja, odnosno posle drugog kruga i svega što će se dešavati u medjuvremenu. Ali, pokušavamo da ne dajemo takve crno-bele ocene, koje bi zatim mogle da budu različito tumačene.”

A dok Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državna izborna komisija kažu da su izbori prošli u fer i demokratskoj atmosferi, nekoliko nevladinih organizacija, koje imaju akreditovano posmatrače ovih izbora, na pres konferencijama su objavile da su registrovale više neregularnosti u toku glasanja.

Prema njihovim informacijama, primećeno je agitovanje političkih partija, telefonski pozivi i slanje SMS poruka, kao i to da se na izbornom spisku nalaze pokojnici, ali i ljudi koji žive na nepostojećim adresama. U nekim gradovima je registrovano da postoje različiti podaci o ukupnom broju zapisanih glasača, a najčešća primedba je to da se mastilo kojim se obeležava palac glasača i treba trajati najmanje 24 časa, briše veoma lako sa običnom vlažnom maramicom.

Drugi krug presedničkih izbora se održava 27. aprila, zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima. Pobediće onaj kandidat koji osvoji većinu glasova od onih koji su izašli na glasanje, pod uslovom da je odziv najmanje 40 posto.
XS
SM
MD
LG