Dostupni linkovi

Odluka o embargu sprovodiće se i na severu


Ilustracija
Ilustracija
Odluka Vlade Kosova o embargu na robu iz Srbije biće implementirana na celoj teritoriji Kosova, uprkos činjenici što će biti poteškoća na severu, odnosno na prelazima u Leposaviću i Zubinom Potoku, navode zvaničnici vlade Kosova.

Zamenica premijera i ministarka za trgovinu i industriju, Mimoza Kusari-Lila kaže za RSE da su problemi na severu oni koje je vlada predvidela i na dan kada je usvojena odluka o embargu.

Ona navodi da izvršna vlast Kosova sprovodi jedan operacioni plan sačinjen zajedno sa policijom i carinama Kosova i dodaje da je na sastanku sa visokim zvaničnicima EULEX-a, zatražena njihova podrška.

“U stalnom smo kontaktu sa EULEX-om ali oni nemaju jasne instrukcije od Brisela o ovoj situaciji. Mi razumemo neutralan pristup prema statusu Kosova, ali u njihovom mandatu za uspostavljanje reda i zakona treba da bude i sprovođenje odluke vlade Kosova. U suprotnom, nastupiće haotična situacija na terenu, gde EULEX ima svoju agendu, a vlada svoju, što ne ide u korist ni funkcionalizaciji EULEX-a ali ni kada su u pitanju red i zakon na Kosovu”, kazala je ona.

Ne osvetnička već zakonska mera

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, lokalni Srbi su zapalili granične prelaze u Leposaviću i Zubinom Potoku poznati kao prelazi 1 i 31, kada su se udaljili kosovski carinici iz tog dela.

Na tim mestima sada se nalaze carinici EULEX-a koji kontrolišu ulazi i izlaz, ali bez carinjenja uvozne robe.

Međutim, carinjenje robe se odvija na carinskom terminalu koji se nalazi u južnom delu Mitrovice, ali to ne znači da će se cariniti sva roba pošto velika količina uvoza ostaje u severnom delu.




Porparol kosovskih carina, Adriatik Stavileci izjavio je u četvrtak da je vraćeno nekoliko kamiona iz Srbije pošto nisu uspeli da ocarine robu na carinskom terminalu u južnom delu Mitrovice zbog sprovođenja recipročnih mera.

“Carinjenje robe se vrši na terminalu u južnom delu Mitrovice, odakle je juče vraćeno osam kamiona zbog sprovođenja recipročih mera o kojima je odlučila Vlada Kosova”, kazao je on.

Inače, zamenik premijera Kosova Hajredin Kući kazao je u četvrtak da Kosovo nije preduzelo osvetničku već zakonsku meru koja je ista onoj koju Beograd sprovodi već tri godine.

“Mi smo preduzeli mere koje je Srbija preduzela još pre tri godine. Mi smo tražili i tražimo reciprocitet i ravnopravni tretman. Mi ne tražimo blokadu tržišta, naprotiv ukoliko Vlada Srbije donese odluku da prizna carinske pečate Republike Kosova i dozvoli kretanje robe sa Kosova, Vlada Kosova će istog momenta preduzeti istu meru”, kazao je Kući.
XS
SM
MD
LG