Dostupni linkovi

Odluka suda: Ugovor o Prokopu protivzakonit


Prokop
Prokop

Piše: Predrag Blagojević

Ugovor između železnica Srbije i preduzeća "Energoprojekt" o izgradnju i rekonstrukciji dela železničke stanice "Prokop" u Beogradu zaključen je na protivzakonit način, piše u presudi Upravnog suda.

To znači da će Republička uprava za zaštitu prava ponuđača ponovo odlučivati o ovom tenderu vrednom 26 miliona evra. Ali ovog puta u skladu sa zakonom.

Sud je utvrdio čitav niz nepravilnosti na koje je ukazao građanski nadzornik Toplički centar za demokratiju.

Dragan Dobrašinović
Dragan Dobrašinović

Jedna od najočiglednijih je, kaže predsednik Topličkog centra Dragan Dobrašinović, da je jedan isti čovek, nekadašnji direktor Železnica Srbije, bio i na strani naručioca posla i na strani firme koja te poslove treba da izvede.

"Isti čovek koji je bio direktor jednog od sektora u Železnicama, koji je učestvovao u pripremi projekta, projektne dokumentacije koja je sastavni deo konkursne dokumentacije, kasnije se pojavio na otvaranju ponuda kao predstavnik ponuđača. Dakle u istoj javnoj nabavci on se pojavio i sa strane ponuđača i sa strane naručioca", kaže Dobrašinović.

Dobrašinović dodaje da je presuda otvorila i pitanje odgovornosti članova Komisije za zaštitu prava ponuđača koji su odobrili da otpočne primena ovakvog, protivzakonitog ugovora.

Međutim, on ukazuje na to da i pored toga što su u poslednje dve godine građanski nadzornici uspeli da ukažu na nelegalne procedure i "obore" čitav niz velikih tendera širom Srbije, vrednih i po nekoliko milijardi dinara, stvar i dalje nije sistemski rešena.

"Problem je u tome što su sve situacije u kojima su sprečene zloupotrebe ili u kojima je ukazivano, bilo od strane nadzornika, bilo od strane drugih lica, stručne javnosti, medija,... na zloupotrebe, incident a ne pravilo", kaže Dobrašinović.

Dobrašinović, koji je i lider nacionalne Koalicije za nadzor javnih finansija, smatra da sistemska borba protiv korupcije u javnim nabavkam zapravo ne postoji.
U nekoliko situacija se, dodaje Dobrašinović, došlo do do pozitivnog epiloga, ali da postoji ogroman broj tendera koje poreski obveznici nisu ni primetili.

"A što je najopasnije nisu primećene, a to je sad pitanje dobre volje, odnosno namera, ni od strane nadležnih institucija, koje očigledno nisu bile voljne da se suprotstave zloupotrebama i korupciji u sistemu javnih nabavki", kaže Dobrašinović.

Pored Prokopa Dobrašinović je kao primer toga naveo i tender za gradski prevoz u Nišu, najveći u novijoj istoriji tog grada. Ugovor vredan preko 50 miliona evra je dodeljen na konkursu koji je građanski posmatrač u svom izveštaju ocenio kao protivzakonit, tražio njegovo poništenje i na kraju Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo krivične prijave protiv najviših gradskih funkcionera.

XS
SM
MD
LG