Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 20:08 CET

  Bosna i Hercegovina

  Odložena deložacija umjetničke kolekcije Ars Aevi

  U Art depou Doma mladih u Sarajevu, 7. maj 2012.
  U Art depou Doma mladih u Sarajevu, 7. maj 2012.
  Deložacija kolekcije Ars Aevi iz Art depoa centra Skenderija odgođena je. Iako je izvršna direktorica KSC Skenderija Amela Somun došla u ponedjeljak u 14 sati da uruči dokumenat o deložaciji, nakon nekoliko minuta je otišla i telefonom javila da deložacija taj dan neće biti izvršena. Razlog je još uvijek nepoznat, a protiv deložacije su bili i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, koji su ušli u Art depo.

  Oko dvadesetak studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, uz uposlene Fondacije Ars Aevi, čekali su 14 sati i najavljenu deložaciju kolekcije Ars Aevi. Jedna od njih, Sunita Đozo kaže:

  „Očigledno da neko upravlja gradom i državom ko nema sluha i ko nije obrazovan dovoljno da zna vrijednost tih djela.

  x
  Čekajući 14 sati i službenu deložaciju kolekcije djela svijetskih umjetnika, direktor projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić je rekao:„Gašenje projekta Ars Aevi i eliminacija kolekcije Ars Aevi iz budućih života mladosti Sarajeva mislim da je tragičan čin i da to građani Sarajeva neće dopustiti.“

  Prekidajući govor Hadžiomerspahića, nekoliko minuta do 14 sati u Art depo ušli su zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo i nekadašnji kantonalni premijer Besim Mehmedić. Jedan od zastupnika, Naser Nabil za RSE kaže: „Skupština neće to dozvoliti. Ja kao zastupnik u Skupštini protivim se ovom sramnom činu. Ovo je vlasništvo Kantona, vlasništvo svih građana Kantona Sarajeva i ne smije niko na taj sramni način riješiti našu imovinu, odnosno naš ponos.“ 

  Dok su govori trajali, iz Art depoa otišla je izvršna direktorica centra Skenderija Amela Somun, te Hadžiomerspahiću u telefonskom razgovoru saopštila:„Ona je kazala da je iz generalne direkcije traženo da ne daje zvanično sapštenje.“

  Podsjetimo: razlog za deložaciju su navodna neplaćena dugovanja Ars Aevija Skenderiji, u iznosu od oko 1,3 miliona KM. Kolekciju Ars Aevi čine djela više od 160 umjetnika iz cijelog svijeta, koji su ih poklonili Sarajevu u periodu od 1992. do 1999. godine.

  Selma Boračić-Mršo

  Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Monetarista
  08.05.2012 10:29
  Fondacija je do prije nedavno namjeravala graditi namjenski objekat za smjestaj zbirke. Sada nema za kirije. Ja cudnog naroda. Prvo hoce da kupe BMW, a onda kazu da nema za tranvaj karte.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.