Petak, 27. novembar/studeni 2015, 00:10 CET

Bosna i Hercegovina

Odložena deložacija umjetničke kolekcije Ars Aevi

U Art depou Doma mladih u Sarajevu, 7. maj 2012.
U Art depou Doma mladih u Sarajevu, 7. maj 2012.
Deložacija kolekcije Ars Aevi iz Art depoa centra Skenderija odgođena je. Iako je izvršna direktorica KSC Skenderija Amela Somun došla u ponedjeljak u 14 sati da uruči dokumenat o deložaciji, nakon nekoliko minuta je otišla i telefonom javila da deložacija taj dan neće biti izvršena. Razlog je još uvijek nepoznat, a protiv deložacije su bili i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, koji su ušli u Art depo.

Oko dvadesetak studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, uz uposlene Fondacije Ars Aevi, čekali su 14 sati i najavljenu deložaciju kolekcije Ars Aevi. Jedna od njih, Sunita Đozo kaže:

„Očigledno da neko upravlja gradom i državom ko nema sluha i ko nije obrazovan dovoljno da zna vrijednost tih djela.

x
Čekajući 14 sati i službenu deložaciju kolekcije djela svijetskih umjetnika, direktor projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić je rekao:„Gašenje projekta Ars Aevi i eliminacija kolekcije Ars Aevi iz budućih života mladosti Sarajeva mislim da je tragičan čin i da to građani Sarajeva neće dopustiti.“

Prekidajući govor Hadžiomerspahića, nekoliko minuta do 14 sati u Art depo ušli su zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo i nekadašnji kantonalni premijer Besim Mehmedić. Jedan od zastupnika, Naser Nabil za RSE kaže: „Skupština neće to dozvoliti. Ja kao zastupnik u Skupštini protivim se ovom sramnom činu. Ovo je vlasništvo Kantona, vlasništvo svih građana Kantona Sarajeva i ne smije niko na taj sramni način riješiti našu imovinu, odnosno naš ponos.“ 

Dok su govori trajali, iz Art depoa otišla je izvršna direktorica centra Skenderija Amela Somun, te Hadžiomerspahiću u telefonskom razgovoru saopštila:„Ona je kazala da je iz generalne direkcije traženo da ne daje zvanično sapštenje.“

Podsjetimo: razlog za deložaciju su navodna neplaćena dugovanja Ars Aevija Skenderiji, u iznosu od oko 1,3 miliona KM. Kolekciju Ars Aevi čine djela više od 160 umjetnika iz cijelog svijeta, koji su ih poklonili Sarajevu u periodu od 1992. do 1999. godine.

Selma Boračić-Mršo

Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Monetarista
08.05.2012 10:29
Fondacija je do prije nedavno namjeravala graditi namjenski objekat za smjestaj zbirke. Sada nema za kirije. Ja cudnog naroda. Prvo hoce da kupe BMW, a onda kazu da nema za tranvaj karte.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.