Dostupni linkovi

Odlazak Bate Živojinovića: Jedan život, cela Kinoteka


Velimir Bata Živojinović
Velimir Bata Živojinović

Velikan nekadašnjeg jugoslovenskog glumišta Velimir Bata Živojinović preminuo je u nedelju uveče u bolnici "Sveti Sava" u Beogradu, prenose beogradski mediji.

Živojinović je imao zavidnu filmsku karijeru. Nebrojeno uloga u domaćim filmovima, po Batinoj ličnoj evidenciji 347 od 1955. do 2012. godine, kada je snimio poslednju filmsku ulogu.

„Ne postoji sredina od Slovenije do Makedonije gde Bata nije igrao. Ne postoji sredina gde nije napravio uloge koje se smatraju među najboljim u tim kinematografijama“, kaže za RSE Radoslav Zelenović, dugogodišnji direkor Jugoslovenske kinoteke.

„Kad pogledate tu ogromnu kinematografiju koja nije ogromna za naše prostore, nego je u evropskim i svetskim razmerama ogromna, shvatite da je on jedna velika i važna kolekcija u okviru jedne kinoteke. On je jedna kinoteka“, dodaje Zelenović.

„Velimir Bata Živojinović obeležio je jedini postojeći vek jugoslovenskog filma“, ocenjuje filmski kritičar Milan Vlajčić.


Režiser Veljko Bulajić, autor ciklusa partizanskih filmova u kojima je Živojinović bio nezaobilazni glumac, kaže da je Batu slučajno sreo davne 1958. godine i od tada su, priseća se, snimili mnogo filmova.

„Igrao je u ’Vlaku bez voznog reda’, u „Kozari’, ’Uzavrelom gradu’, ’Bici na Neretvi’, ’Čovjeku koga treba ubiti’... Mislim da je apsolutno bez preterivanja bio naš najveći filmski glumac, veoma nagrađivan u zemlji, a naročito u svijetu“, kaže Bulajić.

Kroz filmske uloge Bate Živojinovića vodi nas kritičar Milan Vlajčić:

„Naravno, ove mlađe generacije pominju njegovu ulogu u filmu ’ Valter brani Sarajevo’, jer to je kultna uloga u jednom poluparodičnom partizanskom filmu, ali je nepravda njegov doprinos jugoslovenskom filmu svoditi na tu ulogu. Od početka šezdesetih godina igrao je u svim žanrovima, počev od komedija Soje Jovanović, zatim u prvom filmu Žike Pavlovića ’Povratak’. Igrao je, naravno, u partizanskim filmovima Veljka Bulajića – to su bili kultni filmovi za to vreme. Danas to neki gledaju sa nostalgijom, neki sa podsmehom. Igrao je u legendarnom filmu Saše Petrovića ’Skupljači perja’. To je bila uloga koja se ne zaboravlja. I naravno u filmu ’Lepa sela, lepo gore’ igrao je partizana - pukovnika koji odlazi na Titov grob, to je jedna fenomenalna uloga. Igrao je u ’Štefici Cvek u raljama života’ onog čuvenog Trokrilnog koji se sprema da Štefici Cvek održi lekciju. To je antologijski, fantastično. Naravno, igrao je i u populističkim komedijama.“

Bata Živojinović se samo u jednoj pogrešnoj ulozi pokazao neuspešan. U ulozi – političara, najpre kao Miloševićev narodni poslanik u ratnim 90-im, pa još jednom 2002. kada se kandidovao za predsednika Srbije.

Ratne devedesete umalo da ga koštaju najvećeg prijateljstva. Glumac Boris Dvornik iz Splita i Bata Živojinović iz Beograda zaćutali su punih 14 godina. Nije izdržalo iskušenje 90-ih veliko prijateljstvo van kamera, saborci iz mnogih filmova, između ostalog, i partizanskih drugova sa Sutjeske.

Kada se Bata prvi put ozbiljno razboleo, 2006. pred operaciju srca, usledilo je pomirenje pred TV kamerama.

Međutim, i taj gest teško da je sprao mrlju sa imena velikana doraslog izazovima filma, ali ne i političkoj ulozi sa kojom se sam uhvatio u koštac u najgorim mogućim vremenima. Ta neslavna uloga sigurno ga je koštala mnogo kod publike u regionu, za koju će ipak ostati upamćen kao simbol nekog drugog vremena.

XS
SM
MD
LG