Dostupni linkovi

Ko je odgovoran za prodaju torti sa deponije


Torte sa deponije
Torte sa deponije

Policija i inspekcijske službe još uvek tragaju za organizatorima distribucije i prodaje pokvarenih torti, a načelnik Šumadijskog okruga Damjan Srejić izjavio je u ponedeljak da je veterinarski inspektor napravio grešku kada je naložio da se neupotrebljive torte unište na deponiji, jer to nije adekvatno mesto za takvu vrstu proizvoda.

Od 24. decembra do 2. januara 18.432 torti, koje su zbog plave buđi trebale biti uništene, prodavale su se na improvizovanim tezgama pored kragujevačkih pijaca i supermarketa, a još uvek se ne zna koliko ih je tačno završilo na novogodišnjim trpezama.

Dok policija pokušava da uđe u trag organizatorima i prodavcima pokvarenih torti, a inspekcijske službe utvrđuju ko je nadležan u ovakvim slučajevima, u Nacionalnoj organizaciji potrošača, tvrde da je njihova prodaja na sivom tržištu morala da bude odmah otkrivena i prekinuta.

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača, kaže za naš program da su lepo upakovane torte po ceni od 100 do 200 dinara, bile veoma primamljive za potrošače. O eventualnim posledicama koje su mogle biti opasne po zdravlje, kao da niko nije vodio računa, zbog čega je neophodno utvrditi odgovornost svih aktera.

“Pre svega odgovornost onih koji su trebali da ih unište, odgovornost inspekcije koja je trebala da nadgleda uništenje, jer prema informacijama kojima mi raspolažemo, nadležna inspekcija, u ovom slučaju veterinarska, morala je da nadgleda ceo process uništenja, jer evo podsetiću, po papirima te torte su uništene, a one su se zapravo našle u prodaji”, kaže Nikolić.

Prema informacijama iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, do sada nije bilo trovanja i težih problema građana koji su ih konzumirali.

Doktor Aleksandar Kličković, direktor tog Zavoda kaže da tokom prazničnih dana nije bilo takvih slučajeva.

“Prema našim informacijama dobijenim iz protokola ambulantnih i terenskih ekipa, nije bilo povećanog broja pacijenata koji su se javljali zbog akutnih stomačnih tegoba, kao ni zbog trovanja hranom”, kaže Kličković za Radio Slobodna Evropa.

Nikolić ističe da deo odgovornosti snose i sami potrošači, koji ne razmišljaju previše kada im se ukaže šansa da kupe nešto jeftino, čak iako je cena potpuno nerealna i ako je očigledno da se proizvod prodaje potpuno nelegalno.

“Mi uvek govorimo o odgovornosti proizvođača i inspekcije, ali malo govorimo o samih nas kao potrošača. Dakle, potrošač mora da zna da je jedino mesto za kupovinu takvih prehrambenih proizvoda registrovana radnja, gde će kupiti poroizvod sa dekleracijom, proizvod koji je prošao sve testove i kontrole i gde će dobiti račun. Međutim, znate kakav je naš narod. Hoće malo da obraduje sebe i svoju porodicu i onda se ukazala prilika da za 150 do 200 dinara kupi sjajan kolačić. Niko nije razmišljao o posledicama, jer na kraju krajeva, naš potrošač je neinforisan i potrošački neuk. On smatra da sve to što se nađe na tržištu, to je OK, i slobodno može da se pojede”, kaže Nikolić.

Iako se još uvek ne zna koliko je pokvarenih torti prodato i pojedeno tokom novogodišnjih praznika, a koliko ih je ostavljeno u frižiderima i zamrzivačima, doktor Kličković savetuje da se nipošto ne upotrebljavaju, a onima koji su ih već probali, i zbog toga imaju bilo kave tegobe, da se hitno obrate zdravstvenim ustanovama.

“Ukoliko neko od naših sugrađana ima negde na čuvanju zalihe tih torti, najbolje bi bilo ne konzumirati ih, a ako je neko to već uradi prve neke akutne tegobe bi bile od blagih do težih stomačnih tegoba, u vidu mučnine i nagona za povraćanje, bolova u stomaku i učestale vodene stolice. U tom slučaju treba se odmah obratiti lekaru”, savetuje Kličković.

XS
SM
MD
LG