Dostupni linkovi

Odbijen zahtjev optuženog za diskvalifikacijom sudaca


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Raspravno vijeće u slučaju protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića odbilo je zahtjev optuženog za diskvalifikacijom sudaca iz njegovog postupka.

Tročlano sudsko vijeće je na desetak stranica argumentiralo zašto je netočna "argumentacija optuženog da sucima nisu produženi mandati" u njegovom slučaju, kao i da se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) umiješalo u ovlasti Generalne skupštine UN-a.

Podsjetimo, Karadžić je u zahtjevu argumentirao kako je produženje njihovog mandata 2011.godine (do kraja 2014.godine) od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN)- nelegalno, budući da to UN-ovo tijelo „nema autoriteta da produži te uvjete“.

"Žalbeno vijeće je (već) utvrdilo da se sucima može produžiti mandat više od tri godine i da to može učiniti Vijeće sigurnosti.", navedeno je u odbijenci prvpstupanjskih sudaca koji su se u obrazloženju pozvali na već uhodanu sudsku praksu Haškog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Najviše na slučaj bivšeg Karadžićevog kolege iz vremena rata - Momčila Krajišnika, koji je prošle godine pušten nakon odsluženja dvije trećine kazne od 20 godina zatvora zbog odgovornosti za etničko čišćenje u brojnim bosanskohercegovačkim općinama.

Izvođenje dokaza na suđenju Karadžiću je inače završeno ranije ove godine, a završne riječi u postupku najavljene su za dolazeću jesen.

No optuženi je ovoga tjedna zatražio ponovno otvaranje postupka, tvrdeći da ima dodatne dokaze o navodnoj odgovornosti Armije BiH za napade na UNPROFOR, a odluka o tom zahtjevu još nije donesena.

Karadžić je uhićen prije više od šest godina, a proces mu je počeo 2009.godine, nakon što se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od ukupno 11 točaka optužnice za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG