Dostupni linkovi

OEBS-u dozvoljen ograničen pristup olupini aviona


Proruski pobunjenici onemogućuju prilaz olupini aviona timu OEBS-a i novinarima, prizor iz mjesta Grabovo u regiji Donjeska, 19. juli
Proruski pobunjenici onemogućuju prilaz olupini aviona timu OEBS-a i novinarima, prizor iz mjesta Grabovo u regiji Donjeska, 19. juli

Naoružani separatisti na istoku Ukrajine već drugi dan onemogućavaju međunarodnim posmatračima da pristupe mjestu pada malezijskog aviona koji je pogođen u četvrtak (17. juli). Tada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Timu Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) dozvoljeno je da istraže samo dio terena sa krhotinama letjelice, prenose agencije.

Alexsander Hug, šef specijalne misije OEBS-a u Ukrajini, rekao je da je njegov tim samo djelimično mogao pristupiti mjestu nesreće.

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko je izjavio da "neće tolerisati miješanje proruskih pobunjenika u sam proces istrage".

Holandski premijer Mark Rutte izjavio je u subotu da je u "izuzetno intenzivnom" telefonskom razgovoru s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom zahtijevao od njega da "pokaže svijetu da namjerava pomoći" u istrazi obaranja putničkog aviona u Ukrajini, u kojem je najvše bilo Holanđana.

Rute je rekao novinarima da je rekao Putinu mora iskoristiti svoj uticaj nad proruskim separatistima na istoku Ukrajine kako oni ne bi ometali napore da se istraži obaranje malezijske letjelice.

Tokom dana su se njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Rusije Vladimir Putin dogovorili da se pod rukovodstvom Organizacije međunarodne civilne avijacije provede istraga o padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine, saopštila je u subotu vlada Njemačke.

U saopštenju se navodi da je dogovor dvoje zvaničnika postignut tokom njihovog telefonskog razgovora, kada je konstatovano da je neophodno da se istražiocima omogući pristup mjestu nesreće, kako bi se utvrdile okolnosti pada aviona s 298 ljudi.

Kremlj je sa svoje strane naveo da su Merkelova i Putin insistirali na "objektivnoj i rigoroznoj" istrazi.

Angela Merkel
Angela Merkel

"Kancelarka kao pozitivnu ocijenjuje čijenicu da je Rusija spremna da pošalje svoje predstavnike koji će učestvovati u istrazi", naveo je Kremlj.

U saopštenju njemačke vlade dodaje se da su Angela Merkel i Vladimir Putin ponovili da je neophodan hitan sastanak kontakt grupe, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i OEBS-a, kako bi na istoku Ukrajine bio postignut prekid vatre.

Istovremeno, Malezija je "duboko zabrinuta" da mjesto na koje se srušio avion Malaysia Airlinesa sa 298 putnika "nije odgovarajuće obezbjeđeno", ocijenio je u subotu ministar saobraćaja Malezije Liow Tiong-Lai.

Lijov je na konferenciji za novinare u Kuala Lumpuru kazao da je "integritet mjesta pada aviona doveden u pitanje, i da ima nagovještaja da se ključni dokaz ne nalazi na mjestu".

On je pozvao da se odmah dozvoli malezijskom timu da pristupi mjestu incidenta kako bi mogao da preuzme posmrtne ostatke žrtava.

Liow Tiong-Lai
Liow Tiong-Lai

"Potrebna nam je podrška svijeta da osiguramo da na mjestu (pada aviona) nije bilo neovlaštenih radnji, i da imamo pristup njemu", rekao je on.

Ukrajina je u subotu optužila proruske pobunjenika da pokušavaju uništiti dokaze o "međunarodnom zločinu" na mjestu pada aviona Malaysia Airlinesa. Vlada ove zemlje navodi da pobunjenici onemogućuju pokretanje istrage.

I tim međunarodnih promatrača potvrdio je da su im proruski separatisti ograničili pristup ostacima srušenog aviona. Portparol OEBS-a rekao je da mjesto pada kontrolišu naoružani muškarci koji čak pucaju u zrak, javlja BBC.

Ukrajinska vlada je saopštila da su "teroristi" odnijeli 38 tijela poginulih u mrtvačnicu u Donjecku, kao i da pokušavaju da transportuju olupinu aviona u Rusiju. Vlada dodaje da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na Rusiju da povuče svoje teroriste i dozvoli ukrajinskim i međunarodnim ekspertima da provode svoju istragu.

Rusija je s druge strane optužila Zapad da vodi informacioni rat protiv nje. Ministarstvo odbrane Rusije takođe je pozvalo Ukrajinu da pruži detalje o tome šta su njeni protivvazdušni sistemi radili u vrijeme pada aviona.

Kuala Lumpur: Bdijenje za žrtve malezijskog aviona, 19. juli
Kuala Lumpur: Bdijenje za žrtve malezijskog aviona, 19. juli

Prema posljednjim podacima koje je objavio Malaysia Airlines, u avionu je bilo 192 Holanđana, 44 Malezijca, 27 Australijanaca, 12 Indonežana, deset Britanaca, jedan Južnoafrikanac, četiri Nijemca, četiri Belgijanca, tri Filipinca i po jedan Kanađanin i Novozelanđanin.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je rekao da postoje indikacije da je letjelicu pogodio projektil zemlja-zrak, lansiran sa područja koji kontrolišu ruski separatisti.

Savjet bezbjednosti UN u petak je jednoglasno pozvao na "punu, temeljnu i nezavisnu međunarodnu istragu" o padu malezijskog aviona. Savjet poziva sve članice da odobre istražiocima pristup lokaciji pada letjelice.

Istovremeno, separatisti na istoku Ukrajine su tvrdili da su pronašli dvije crne kutije koje bilježe sve podatke aviona Malaysia Airlines, ali su kasnije odbacili ove navode.

Avion je letio na relaciji Amsterdam - Kuala Lumpur. Pao je između regija Krasni Luch u Lugansku i Shakhtarsk kod Donjecka.

Barack Obama je rekao da Ukrajina, Rusija i proruski separatisti moraju hitno pristati na trenutnu obustavu vatre, te da nikako ne otežavaju vođenje međunarodne istrage o padu aviona MH14.

Barack Obama
Barack Obama

"Oči svijeta su uprte na istočnu Ukrajinu. Potrudićemo se da istina izađe na vidjelo", poručio je predsjednik SAD.

Obama je kazao i da ruski predsjednik Vladimir Putin ima najviše kontrole nad nasilnom situacijom u Ukrajini i da mora djelovati u obuzdavanju separatista koji su "teško naoružani i dobro obučeni jer ih Rusija podržava".

Američki predsjednik smatra da je Rusija ponovo odbila preduzeti konkretne mjere potrebne u smirivanju krize u istočnoj Ukrajini, odnosno da je Rusija nastavila kršiti suverenitet Ukrajine tako što podržava težnje proruskih separatista na istoku ove zemlje.

Obama je u odvojenim susretima razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Davidom Cameronom o mogućem uvođenju novih sankcija Rusiji ukoliko ne preduzme korake za de-eskalaciju nasilja u Ukrajini.

U međuvremenu, potpredsjednik SAD-a Joe Biden je razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Petrom Poroshenkom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Bijela kuća je saopštila da su se Biden i Poroshenko "usaglasili da Rusija, za koju se smatra da je odgovorna za naoružavanje separatista, treba javno da pozove separatiste koji će odložiti oružje i dopustiti međunarodnim posmatračima da pristupe mjestu pada aviona i započnu istragu."

U pojedinačnim izjava Tusk i Biden su ustvrdili da napori Rusije "u opskrbljivanju oružjem i vojnim vježbama, uključujući i antiavionske rakete, ostavljaju duboko destabilizujuće posljedice."

Zgarište na mjestu pada malezijskog aviona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00



Ukrajinska vojska i separatisti međusobno se optužuju za obaranje malezijskog aviona MH14, prilikom čega je upotrijebljen projektil zemlja-zrak - ispaljen u četvrtak sa istočne regije Donjecka.

Američki i ukrajinski zvaničnici smatraju da je letjelicu oborio projektil zemlja-zrak SA-17, poznatiji kao Buk.

Ukrajinske službe bezbjednosti (SBU) objavile su audio snimak na kome se čuje kako proruski separatisti na istoku Ukrajine razgovaraju o prijemu sofisticiranog protivavionskog naoružanja i dolasku posade iz Rusije.

U prvom snimku, koji je zabilježen 14. jula, razgovaraju jedan od komandanata samoproglašene Luganske Narodne Republike i neko, po svemu sudeći, iz ruske Vojno-obavještajne službe (GRU) čiji je nadimak Oreon.

U tom razgovoru čelnik ruskih separatista kaže da već imaju sistem Buk kojim će gađati ukrajinske vojne avione.

"Da, znam", odgovora mu Oreon.

U drugom razgovoru komandant separatista sa nadimkom Burjat, kako se navodi, razgovara sa oficirom tajne službe ruske vojske Hmurijem o prijemu protivraketnog sistema Buk-M. Burjat potvrđuje da je Buk-M stigao "trakom" što označava koridor duž granice sa Rusijom.

Prvi među onima koji će učestvovati u istrazi jesu Holanđani, jer su više od dvije tećine putnika u oborenom malezijskom avionu bili državljani te zemlje. Ukupno je u avionu bilo 298 putinka i članova posade, a 189 njih bili su Holanđani.

Takođe, grupa od 62 stručnjaka malezijskog tima za hitne slučajeve je u subotu doputovala u Kijev kako bi započela istragu.

XS
SM
MD
LG