Dostupni linkovi

UN traži uvođenja standarda u slučaju erupcija


Oblak pepela s Islanda ne prestaje da izlazi
Oblak pepela s Islanda ne prestaje da izlazi
Nikola Krastev, dopisnik RFE/RL iz New Yorka (priredila Svetlana Božić)

Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), kao UN-ova agencija za vazduhoplovnu bezbednost učiniće sve da se odredi precizna procedura za letove i regulisanje vazdušnog saobraćaja u situacijama posle vulkanskih erupcija.

Takva odluka je donesena nedelju dana posle erupcije vulkana ispod glečera Eyjafjallajokull na Islandu koja je prouzrokovala zatvaranja najvećeg dela evropskog vazduhoplovnog prostora, a što je uslovilo veliki prekid u celokupnom međunarodnom aviotransportu u svetu.

Raymond Benjamin, generalni sekretar ICAO najavio je sedištu UN-a da će Agencija sazvati čitav tim stručnjaka iz aviokompanija, kao i predstavnike vodećih proizvođača vazduhoplovne opreme i aviona, predstavnike vlada i naučnike koji bi učestvovali u radu na uspostavljanju standarda.

Ovakva odluka UN-ove agencije dolazi posle niza kritika koje su se čule proteklih dana u vezi s tim da su evropske vlasti ishitreno reagovale na oblak pepela zatvarajući nebo nad Evropom.

ICAO je saopštio da trenutno ne postoje standardi o tome kolika koncentracija pepela može da bude štetna za normalan rad motora aviona.

Zatvaranje vazduhoplovnog prostora nad evropskim nebom izazvalo je haos u međunarodnom aviosaobraćaju, a zbog koji su aviokompanije i aerodromi trpeli ogromne materijalne gubitke u prosečnom iznosu od oko 250 miliona dolara dnevno.

****
Pročitajte i ovo:
Evropsko nebo djelimično otvoreno, stručnjaci zabranu smatraju ishitrenom
Polovina evropskog neba i dalje pod blokadom
Oblak pepela s Islanda i dalje blokira avio saobraćaj
Oblak vulkanskog pepela sa Islanda paralisao avio saobraćaj
XS
SM
MD
LG