Dostupni linkovi

Objavljen sumnjiv spisak sa podacima donatora DPS-a


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Nakon što su u štampi objavljena imena i prezimena kao i matični brojevi donatora Demokratske partije socijalista (DPS) pokrenuto je pitanje da li je time prekršen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i ko je za to odgovoran.

Ništa manje nijesu interesantne sumnje da je spisak donatora DPS-a falsifikat, budući da su pojedini funkcioneri te partije demantovali da su prošle godine dali novac za DPS.

Da li će tužilaštvo istražiti te sumnje i šta o tome kažu u DPS-u i NVO sektoru?

Objavljivanjem u dnevnom listu Dan matičnih brojeva osoba koje su uplatile donaciju DPS u prošloj godini prekršen je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kaže za RSE predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podatak, Šefko Crnovršanin koji dodaje da bi, ukoliko se utvrdi da je te podatke objavila na svom sajtu, najodgovornija mogla da bude Državna izborna komisija.

"Nijesu smjeli biti objavljeni matični brojevi tih lica, odnosno lica koja su pomenuta u dnevnom listu Dan. Mi ćemo ispitati da li je Državna izborna komisija to objavila na sajtu ili ne. Mi to ispitujemo i naravno da ćemo reagovati sa preporukama ili podnošenjem prekršajne prijave. Ukoliko je to objavljeno na sajtu DIK-a, dnevni list Dan nema nikakvu odgovornost jer ako je to na sjatu onda svako može to da vidi", kaže on.

U DPS očekuju da nadležna Agencija za zaštitu ličnih podatak uradi ono što joj je posao. Portparol Rajko Kovačević kaže da su pojedini mediji bili zlonamjerni i da su svjesno objavili lične podatke njihovih funkcionera koji su novčano pomogli DPS.

"Svjesni smo da jedan dio naših podržavalaca nije želio da, uslovno rečeno barjači sa svojom donacijom po medijima. To je u određenom smislu i razumljivo ali mi smo u DPS u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija i uputstvima Ministarstva finansija bili u obavezi da Državnoj izbornoj komisiji predamo sva imena. Vjerovatno će ovakav potez pojedinih medija djelovati destimulativno na njih što je mislim i bila osnovna namjera objavljivanja njihovih imena sa ličnim podacima u dnevnim novinama", naglašava Kovačević.

No, nije samo objavljivanje ličnih podataka donatora DPS izazvalo negodovanje, rekacije i sumnje. Spisak donatora vladajuće partije takođe je digao prašinu nakon sumnji da je u pitanju falsifikat.

Među prvima koji je posumnjao da je spisak fizičkih lica koja su navodno novčano pomagala DPS u prošloj godini falsifikat, odnosno paravan za moguće pranje novca je predsjednik IO Nove Milutin Đukanović.

U državnom tužilaštvu ćute

On je u izjavi od četvrtka tim povodom pozvao nadležne da ispitaju cijeli slučaj jer postoji osnovana sumnja da je spisak samo pokriće za legalizovanje novca koji DPS-u doniraju razni "biznismeni" u kešu.

"Jer, mi danas imamo određene ljude koji tvrde da nijesu uplatili nikakve pare. Jednostavno, treba istražiti kako su te pare legle na žiro račun DPS. Treba tražiti originalne uplatnice da vidimo ko ih je potpisivao. Ako postoji i nokat od pravne države to se lako može utvrditi za 24 sata. Ali ovdje je očigledno da, budući da se radi o tolikom novcu, kešu, da taj novac nije zakonito steknut i on se ubaca na žiro račun partije. To se može tumačiti i kao pranje novca", kaže Đukanović.

Rajko Kovačević, portparol Demokratske partije socijalista, Podgorica, bez datuma
Sumnje funkcionera opozicione Nove podgrijavaju i izjave više funkcionera koji su danas demantovali da su uplaćivali novac na račun partije, kako je to navedeno u finansijskom izvještaju DPS-a.

Među njima su Članovi DPS-a Bojka Đukanović i Derviš-Beli Selhanović. U DPS, međutim kažu da je sve čisto.

"Postoji naša puna otvorenost da svi oni koji nešto sumnjaju lično u službi za finansije DPS provjere svu dokumentaciju u vezi sa ovom temom", kaže portparol ove stranke Rajko Kovačević.

Na hitnu reakciju državne tužiteljke povodom spiska donatora DPSa poziva i Vuk Maraš iz MANS-e.

"Ako je istina da ljudi koji se nalaze na tom spisku čija je imena, kao donatora objavio DPS, kažu da nijesu uplaćivali bilo kakav novac toj partiji onda smatram da bi tužilaštvo trebalo da pokrene jednu hitnu akciju i da provjeri šta se dešava u toj partiji. Ako se radi o tome da je neko dostavio izvještaj u kojem nije naveo tačne podatke, odnosno falsifikovao izvještaj i dao lažne podatke mislim da tu tužilaštvo itekako ima elemenata da reaguje", kaže Maraš

U državnom tužilaštvu, međutim nijesmo uspjeli da dobijemo odgovor da li su počeli ili namjeravaju da istraže sumnje u vezi sa spornim spiskom donatora DPS-a.

U kancelariji državne tužiteljke telefon je zvonio ali niko nije odgovarao na naše pozive.
XS
SM
MD
LG