Dostupni linkovi

Objavljen snimak Mladićevog razgovora sa gatarom


Ratko Mladić, haški begunac optužen za genocid, u Srebrenici u julu 1995. godine
Ratko Mladić, haški begunac optužen za genocid, u Srebrenici u julu 1995. godine
Objavljeni razgovori najtraženijeg haškog begunca optuženog za genocid, Ratka Mladića i gatare, koje je on tajno snimao tokom 1996. govine, izazvali su čitav niz rekacija u srbijanskoj javnosti.

Jasno je da taj snimak služi banalizovanju cele stvari, samo što u ovom trenutku nije baš najjasnije da li to ima neke veze sa zagovornicima Ratka Mladića ili sa njegovom slikom u Srbiji ili sa, možda, njegovim hapšenjem, ocenjuje Božo Prelević.
Nakon što je javnost imala prilike da čuje kako je izgledao jedan od snimaka koje je Ratko Mladića tajno snimao sa Dobricom Ćosićem, procureo je još jedan snimak, pomalo šokantan, pošto se radi o zabeleženim razgovorima Mladića sa vračarom po imenu Ratka.

Advokat i nekadašnji ministar policije Božo Prelević, kaže za RSE da ti tonski zapisi, nisu slučajno pronađeni i da je njihova selekcija vrlo pažljivo urađena, dodajući kako emitovanje snimaka, posebno imajući u vidu reakcije koje je izazvao, može biti i priprema za hapšenje Mladića.

On procenjuje da se stoga može očekivati još banalnosti u medijima, nalik ovom razgovoru Mladića sa gatarom Ratkom.

“Jasno je da taj snimak služi banalizovanju cele stvari, samo što u ovom trenutku nije baš najjasnije da li to ima neke veze sa zagovornicima Ratka Mladića ili sa njegovom slikom u Srbiji ili sa, možda, njegovim hapšenjem, a moguće je i da se na taj način skreće pažnja sa nekih drugih važnih stvari kao što je rezolucija u UN, kao i sa činjenice da u vladi ne postoji jedinstvo oko načina nastupanja vezano za tu rezoluciju“,
ističe Prelević.
Prilikom jedne od potraga za Ratkom Mladićem, 4. decembar 2008.

Direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Dušan Ignjatović, kaže za RSE da ne zna kojim putem dokumenta koja su prosleđena Hagu, bivaju vraćena u Srbiju, naglašavajući kako ne zna gde su se nalazili otkriveni tonski zapisi i zašto nisu pronađeni ranije.

“Pretpostavljam da to nisu materijali koji su stajali otvoreni dok je na njima pisalo „Ovo je matreijal relevantan za haški Tribunal“ nego da su bili sakriveni. Ono što mogu da kažem jeste da je to materijal koji je nađen u februaru i taj materijal je predat Tribunalu u Hagu. Kako su ti materijali našli put nazad, ne znam, ali znamo od ranije da su dokumetacija i neki snimci i ranije nalazili, da tako kažem „put kući“, a zašto materijal nije pronađen u ranijim pretresima Mladićevog stana, na to, zaista, nemam odgovor“,
kaže Ignjatović.

„Svet se ne plaši Bosne i srpskog naroda, svet se plaši generala Ratka Mladića“,
rekla je vidovita Ratka Mladiću, dok je on to, kao i mnoge druge razgovore, uredno snimio. Pretpostavlja se da je razgovor vođen u Mladićevoj kući, a pronađen je prilikom jednog od pretresa i deo je mnogo opsežnije dokumentacije. Mladića je posebno interesovalo šta svet mislio o njemu.

“Šta bi Amerika dala da ima vas. Ceo svet se bukvalno, glupo je reći plaši, ali ceo svet na izvestan način kad se kaže, znaš onaj čovek, aaaaa, znači da taj čovek stvarno nešto vredi, treba ga se i plašiti i uvažavati“,
kaže gatara Ratka.



Socijalni psiholog Bora Kuzmanović, kaže za RSE da snimci jasno otkrivaju nesigurnu prirodu ličnosti Ratka Mladića, te potrebu da mu se laska.

“Njemu je bila potrebna baš takva neka informacija da ga uvažavaju i da ga se plaše i to mu je davalo snagu u trenucima kada je sumnjao u sebe. Očito da je on te razgovore vrlo ozbiljno prihvatio čim je označio i datum i skim razgovara i taj snimak još i sačuvao. Mora da ga je više puta preslušavao i to posebno u trenucima kada mu se činilo da nije sasvim siguran u sebe“,
zaključuje Kuzmanović.

Razgovori sa gatarom Ratkom deo su materijala koje su vlasti Srbije zaplenile tokom pretresa Mladićevog stana u Beogradu, krajem februara ove godine, zajedno sa ratnim zabeleškama komandanta Vojske RS na nekoliko hiljada stranica. Na više od stotinu audio kaseta i diskova, koje je Srbija početkom godine prosledila Haškom tužilaštvu, nalaze se, kako se veruje i Mladićevi razgovori i sa Slobodanom Miloševićem, Jovicom Stanišićem i Radovanom Karadžićem.

Vidovita Ratka govorila je svom klijentu Mladiću o Dejtonskom sporazumu, Hagu, Radovanu Karadžiću, generalu Vesliju Klarku i naglasila da će imati lep život.

(Fotogalerija: Pretres kuće Ratka Mladića u Beogradu, 20.05.2010
)
XS
SM
MD
LG