Dostupni linkovi

Obitelj Popović: Ima li pravde za Dragoljuba


Kantonalni sud u Novom Travniku
Kantonalni sud u Novom Travniku

Osumnjičeni za zločin u mudžahedinskom kampu u Travniku nije se pojavio na ročištu. Dvadeset tri godine obitelj Dragoljuba Popovića iz Travnika čeka na procesuiranje odgovornih za njegovo ubojstvo, te na informacije gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu koja za likvidaciju Popovića tereti 47-godišnjeg Hasana Alića, bivšeg pripadnika odreda "El Mudžahid", ali je ročište za njegovo izjašnjenje o krivnji odgođeno, jer se Alić nije pojavio na sudu.

Dragoljub Popović bio je jedan od pet civila iz Travnika koje su pripadnici odreda "El mudžahida" oteli 19. oktobra 1993. godine. Nakon toga su zatočeni u kampu u zaseoku Orašac, koji je služio za obuku pripadnika odreda "El Mudžahid" i zatvaranje zarobljenika. U vrijeme kad mu je otac otet Lazar Popović je imao 11 godina.

"Nisam svjestan šta se događa sve dok mi, nakon dva dana, mama nije rekla da su tatu odveli mudžahedini. Nakon toga, mama se svima obraćala za pomoć, ali u tom trenutku nitko nije htio pomoći, ne znam da li zbog straha ili čega već. Za tatinu sudbinu nismo znali do sredine 1994. godine i tada mi je mama rekla da je dobila informaciju da je tata ubijen", priča za RSE Lazar Popović.

Dragoljub Popović
Dragoljub Popović

O načinu na koji je, dva dana nakon otmice, ubijen njegov otac, Lazar Popović je saznao od preživjelih civila koji su bili zatočeni u kampu Orašac. Ovi događaji opisani su, također, u iskazima svjedoka tokom suđenja pred Haškim tribunalom komandantu 3. Korpusa Armije BiH Enveru Hadžihasanoviću i bivšem zapovjedniku 7. Muslimanske brdske brigade Amiru Kuburi.

"Od preživjelog Iva Fišića smo saznali detalje o tome šta se desilo. Taj dan su u kampu izveli njih petoricu i postrojili ih... Moj tata je bi prvi i jedan od zapovjednika prozvao je jednog lokalnog dobrovoljca koji je počeo sa ritualom odsijecanja glave. Preživjeli su nam ispričali da je ovaj to počeo, ali nije mogao završiti, pa da je to završio drugi mužahedin, a onda su njih natjerali da rukama iskopaju grob i poljube odsječenu glavu", priča Popović.

Dvadeset tri godine nakon što je ubijen, tijelo Dragoljuba Popovića nije pronađeno. Njegov sin nezadovoljan je i dinamikom procesuiranja odgovornih jer, osim Abduladhima Maktoufa, kojeg je Sud BiH osudio zbog pomaganja u otmici i zatvaranjupet travničkih civila, nisu sankcionirani odgovorni za ubojstvo Dragoljuba Popovića.

"Gubimo nadu da ćemo ikada pronaći tijelo, jer toliko je godina prošlo da država ništa nije poduzimala. Bile su dva pokušaja ekshumacije, ali ništa nije pronađeno. Drugi put su na mjestu, koje su opisali svjedoci, pronađene kosti, ali je analizom utvrđeno da to nisu ljudske kosti, nego kosti od konja", ističe Popović.

Optužnicu koja za pogubljenje Dragoljuba Popovića tereti Hasana Alića, Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je 18. marta, a potvrdio ju je Kantonalni sud u Novom Travniku. U njoj je navedeno da je Alić 21. oktobra 1993. godine, po naredbi zapovjednika odreda "El Mudžahid", u ritualnom obredu sabljom oborio Popovića na zemlju i odsjekao mu glavu.

Alić se u četvrtak nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji, uz obrazloženje njegovog odvjetnika da za to nije sposoban jer se nalazi u teškom zdravstvenom stanju, a sutkinja Kantonalog suda u Novom Travniku Suada Kahrić donijela je naredbu za njegovo privođenje na naredno ročište koje će biti održano 10. maja.

"S obzirom na to da je poziv primljen, a da se optuženi nije pojavio na ročištu, ovaj sud će izdati nalog za njegovo privođenje po djelatnicima sudske policije. Kad nam dostave službeni izvještaj o njegovom zdravstvenom stanju naložit ćemo i eventualnu medicinsku pomoć za njegovo donošenje ili dovođenje, ovisno o tome u kakvom je zdravstvenom stanju", navela je Kahrić.

XS
SM
MD
LG