Petak, 06. maj/svibanj 2016, 09:24 CET

  Bosna i Hercegovina

  Obilježen Dan državnosti BiH

  Obilježavanje Dana ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradui
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  25.11.2012
  Dan ZAVNOBiH-a je u Mrkonjić Gradu obilježen skromije nego proteklih godina. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici SABNOR-a BiH i RS, te građani iz svih dijelova BiH. Položeni su vijenci ispred zgrade muzeja u kojem je održano zasjedanje ZAVNOBiH-a. 25. novembar 2012. Video: Tina Jelin
  Obilježavanje Dana ZAVNOBiH-a u Mrkonjić gradu
  U Bosni i Hercegovini je 25. novembra obilježen Dan državnosti, koji se, kao i drugi državni praznici u toj zemlji, obilježava samo u pola države.

  U Federaciji BiH su zbog Dana državnosti nedjelja i ponedjeljak proglašeni neradnim danima, dok se u Republici Srpskoj taj dan ne obilježava.

  Podsjećamo, na ovaj dan prije 69 godina u Mrkonjić Gradu je održano zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) na kojem je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine.

  Na zasjedanju ZAVNOBiH-a je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja "nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska", bude "zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata".

  Potvrđivanjem istorijskih granica koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, BiH je tada postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.
  Državnost BiH je obnovljena 20. maja 1992. godine, kada je ispred sjedišta UN-a na Ist Riveru u Njujorku postavljena zastava Bosne i Hercegovine.
   
  Dan ZAVNOBiH-a obilježen je i u Mrkonjić Gradu, no mnogo skromije nego proteklih godina.

  Na svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici SABNOR-a BiH i RS, te građani iz svih dijelova BiH.Položeni su vijenci ispred zgrade muzeja u kojem je održano zasjedanje ZAVNOBiH-a.

  Tina Jelin - Dizdar

  Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: viza za pakao
  26.11.2012 14:34
  Smrt Fasizmu, Sloboda Narodu!

  Odgovor

  Ime: Antifasista
  26.11.2012 19:02
  Dodik misli obratno: "Smrt narodu,sloboda fasizmu".

  Ime: AP
  26.11.2012 12:42
  Bosnjacki dio politickog Sarajeva se ponasa u vezi "drzavnog praznika" kao "junak" iz vica kada nekog pijanog putnika na zeljeznickoj stanici pozuruju jer ce mu voz otici, a on im odgovara:
  "Neka ide voz, ja imam kartu u dzepu".
  Odgovor

  Ime: Domingo
  26.11.2012 19:12
  Uzmi Milojka Duduka kod sebe..... i sve si probleme resio. Nemoj da ga pustas medju civilizovane ljude i narode sljedecih 10 god -dok BiH ne bude clanica NATO-pakta i Evropske Unije. Tada obojica mozete izaci na svjetlko dana iz vasih shpilja i pecina -jer necete vise predstavljati opasnost za blizu i siru okolinu.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  26.11.2012 13:51
  AP@
  To je van svake pameti kako se vi ponasate?Rusite,razvaljujete drzavu od nastanka Daytona,krivi Bosnjaci,krivo Sarajevo!! Rusite sve sto je na razini drzave,pa i drzavne praznike,opet krivi Bosnjaci,opet krivo Sarajevo!!
  Da li vi uopste znate amandmane na Daytonski Ustav?Da li znate sta tamo pise,kad su u pitanju praznici?
  Tamo doslovno stoji: Ako se strane ne dogovore o praznicima,onda vaze praznici koji su egzistirali do Daytona.
  Medjutim,posto vi zelite da Bosna kao drzava ne egzistira,vi rusite sve sto je na nivou drzave,tako i drzavne praznike!!
  Znaci,vi od Daytona uzimate samo ono sto vama odgovara,a ostalo zanemarujete,rusite!!Vi fakticki rusite Daytonski Ustav,u koji se toliko zaklinjete!
  Vi ste veliki"maheri"kada treba izvrtati cinjenice.Sve sto radite protiv BiH vi okrivljujete Bosnjake,kao da smo mi pali s Marsa,pa da ne znamo s kim imamo posla.
  Ti si takodjer jedan od onih koji misli da je popio svu svjetsku pamet,a da su svi ostali glupi ! Varas se ti prikane,te vam floskule nece proci.Taj praznik ce biti aktuelan sve dok ima Bosne,a da li ce te ga vi slaviti,libo nas....
  Odgovor

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Važi-ne važi
  27.11.2012 11:08
  Jašare,
  tačnio ste citirali tekst: "Ako se strane ne dogovore o praznicima,onda vaze praznici koji su egzistirali do Daytona."

  Međutim, niste izveli dobar zakljujučak, jer ste ljuti, ne znam samo zašto? Optužujete drugu stranu: "...posto vi zelite da Bosna kao drzava ne egzistira,vi rusite sve sto je na nivou drzave,tako i drzavne praznike!!
  Sporazum je propisao (i vi to citirali): ..."da se strane dogovore o praznicima". Ako ja treba da se dogovorim o nečem sa nekim, onda to treba da se završi saglasnom izjavom volje i mene i onog drugog i trećeg. Mora biti dogovora, kompromisa, konsenzusa, ja nikako neću dozvoliti da mi druga strana nametne nešto sa čim se ja ne slažem. Ako druga strana ne želi moje, onda ase možemo dogovoriti o varijannti koja je nešto novo, drukčije od naših predloga, ili dogovor otpada. Ako nema dogovora, niti jedna strana ne može drugog kriviti da je jedino ona kriva što je pokušaj propao i što nema dogovora. Krivi su svi! Floskula "vi rusite sve sto je na nivou drzave" je isprazno i prozirno etiketiranje i govori više o onom ko to tvrdi, nego o onom kome se ova floskula kači kao etiketa. To nam govori da je strana koja nije uspela da nametne svoj lični isključivi stav, samo svoje mišljenje nama drugima, sada frustrirana zbog svog neuspeha, ljuta i besna i dizanjem dreke pokušava da izazove reakciju međunarodnih faktora, sebi u prilog. A to je jako nezrelo, priznaćete.

  Kako se dve strane nisu dogovorile, ostalo je po starom, svako je nastavio da slavi svoje. Zato nema "državnog praznika", oba su samo entitetska. Do kompromisa može uvek doći, ako ga obe strane žele i ako hoće da se dogovore o nekom neutralnom datumu, koji je prihvatljiv za obe strane. Ovako, sve to izgleda kao puko inaćenje i čekanje da padne plafon.
  Odgovor

  Ime: za djukica
  29.11.2012 10:37
  Ovo nije stvari "dogovora" nego neprekidno trazenje izgovora destabilizaciji zemlje i njenih drzavnih organa. Niti predstavnici RS zelje dogovor niti je zelja da se radi na napredku i jacanju drzave i odnosa medju gradjanima nego upravo suprotno. Ako se do "dogovora" nemoze doci ostaju nam djelovi ustava koliko god bili nesavrseni da rjesavaju politicki konflikt unutar zemlje koji navodi da su praznici drzave RBiH jos uvjek vazeci. "Vasi" predstavnici ga u Dejtonu podpisali (ja nebi jer onaj prijasnji je vise nego bio savrsen). Koji si ti k palac da ustav danas dovodis u pitanje i polemiku o praznicima pred "svrsen cin" tvrdnjom "ili kako mi hocemo ili nikako"?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.11.2012 15:32
  Gdje to pise "da se strane trebaju dogovoriti o praznicima"? TO nigdje ne pise, i RS doslovce ne postuje odredbe Mirovnog sporazuma da sve sto nije izmijenjeno u PS BIH a vrijedilo je u R BIH vrijedi i danas.
  Odgovor

  Ime: Mato Grad: Herceg
  27.11.2012 23:08
  Djukicu, mislim da ste ovo veoma dobro argumentirali, kao iz skolske knjige, ali zapjenulom @Jasaru ti argumenti ne pomazu.
  Dobro ste rekli, nacin na koji on argumentira i razmislja govori vise o njemu samome, a ne o onome koga on optuzuje. Njegova logika je da se ogledalo u kome se on vidi kao ne bas tako lijep, treba razbiti, a nikako da on na svom izgledu nesto sam popravi.
  Odgovor

  Ime: Mato Grad: Herceg
  27.11.2012 00:11
  Ah sto si se ti raspisao. Ja, ja bice, ali samo u jednoj polovini BH. Pardon, zaboravio si da se praznik nije obiljezavao u zupanijama sa hrvackom vecinom. Ovaj gore sa ovim vicem je to dobro docarao.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.11.2012 13:06
  Jedine "zupanije" sa "Hrvatskom vecinom" su u Hrvatskoj. Tako da nisam siguran ko ovdje prica viceve.

  Ime: cro Grad: njemacka
  26.11.2012 11:35
  strasno veselje
  nekoliko stari komunista:-))
  Odgovor

  Ime: srb Grad: herc
  28.11.2012 13:08
  Vidim da se i ti veselis ;-))

  Ime: Don Kihot
  25.11.2012 23:39
  Predstavnici srpskog entiteta bi proslavili 25.novembar kao dan drzavnosti svoje domovine Bosne i Hercegovine ali po sugestiji svojih mentora iz Beograda odustali su od toga.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.11.2012 12:04
  Zavnobih nema bilo sta sa tako zvanom drzavom bih
  toje praznik propale yu drzave dakle propala drzava propali praznici zasto neki slave nesto sto objektivno vise nepostoji druga je stvar vjerujem da i samim njima nije jasno
  Odgovor

  Ime: Hepek III
  26.11.2012 22:33
  #############
  Ime: Harmonka
  09.11.2012 20:04
  Ukoliko si pogledao dokumentarni film (posebno od 18min do 24min)

  www.federalna.ba/files/news_videos/20120305213454_5_3_specijal_60minuta.mp4

  svi ti odnosi izmedju SR BIH,SR C.Gore.... <=> SFRJ su objasnjeni od Dzemala Bijedica, Branka Mikulica....

  SFRJ =/= Drzava

  Drzava je suverna => SRBIH, SR C.Gora.....

  dictionary.cambridge.org/dictionary/british/sovereignty
  www.collinsdictionary.com/dictionary/english/sovereignty

  Wikipedia tada nije postojala. Bice valjda da Wikipedia zna bolje od onih sto su donosili Ustave SFRJ / FNRJ / SR BIH / NR BIH.

  Tuziti neku zemlju zato sto nezeli da bude zajedno i nakon sto su proglasili suverenitet i dobili mjesto u UN? => Slovenija, Hrvatska i BIH vlasnistvo Srbije?!

  Sve dok je JNA nosila to ime nakon proglasenja suverenosti sve tri republike, bila je to vojska bez zemlje,
  jer nisu se stavili pod kontrolu vlasti tih republika, vec lokalnih pobunjenika iste nacionalsti kao vecine oficira JNA.
  Ali naravno bili pod totalnom kontrolom srbijanskog rukovodstva sa Milosevicem na celu, jer je vecina oruzija zavrsila u Srbiji.
  ########
  Ime: Harmonka
  08.11.2012 18:56
  U jednom od ovih dokumentarnih filmova FTVBIH, jasno je reko Dzemal Bijedic ko je suveren ,SR BIH i druge republike.
  Cemu trazenje potvrdu jednog federalno organa, skupstine SFRJ koja je ne-republicki organ.

  Bijedic nije bio bas niko, i to je radio za ziva Tita.
  Tumacenja danasnjih "eksperata" potpuno nepotrebna kada je sve zabiljezeno na TV/filmskoj traci.

  http://www.titoville.com/images/tito-bijedic.jpg
  http://www.nadanasnjidan.ba/d/337-roden-dzemal-bijedic/

  Zamoljav vas da pogledate web-linkove u komentarima od "06.11.2012 00:45" i "04.11.2012 16:19"

  Cudi me vasa prva recenica. Zasto je JNA pobijegla iz Slovenije? Nisu imali koga stiti?
  ##########
  Ime: BH.lektira za istocno od Grad: Drine
  04.11.2012 16:19
  Program potreban za gledanje .mp4 i .flv
  http://www.videolan.org/vlc/index.html#download

  Intervju sa Kukanjacem (novinar Djogo)
  http://www.federalna.ba/files/news_videos/20120507203101_7_5_zabranjeni_iskaz.mp4
  Plan "Velika Srbija"
  http://www.federalna.ba/files/news_videos/20120109214152_9_1_60minuta_spec.flv

  2 dimnjaka, Plamen i TO
  http://www.federalna.ba/files/news_videos/20120305213454_5_3_specijal_60minuta.mp4
  http://youtube.com/v/mjUB-eKReig
  O Branku Mikulicu
  web.archive.org/web/*/bhdani.com/arhiva/251/t25151.shtml
  web.archive.org/web/*/arhivfbih.gov.ba/bh/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=106&Itemid=155
  http://www.nadanasnjidan.ba/d/779-godisnjica-smrti-branka-mikulica/

  ########
  Ime: Hepek II
  12.11.2012 19:40
  @beli
  "Partijske klike u sve republike su bile u dogovoru."

  - A 8.kongres SKJ --> ? Konfederacija.!! Republicke vojske.!! Slovenci napustaju kongres.

  - Bosanci traze TO jos od sezdestih. Bogicevicevo NE.

  academia.edu/1507542

  I Austrija je placala reparaciju Jugoslaviji i ako ju je WM okupirao.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.