Dostupni linkovi

Obeležavanje Ramazanskog bajrama


Tradicionalno bajramsko jelo-Ružice
Tradicionalno bajramsko jelo-Ružice

Ramazanski bajram, jedan je od dva najznačajnija islamska praznika koji obeležava kraj posta, nakon koga slede dani veselja - dani Bajrama. Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana. Tokom Ramazana, meseca posta, muslimani su se uzdržavali od jela i pića, zlih misli i dela.

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom Bajram namaz. Vernici u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čeka se izlazak sunca i klanja se Bajrman namaz. Posle čestitanja, odlazi se na mezarje, potom kućama.

Dževahira i Vehbija Ašćerić
Dževahira i Vehbija Ašćerić

Ramazanski bajram se u porodici Dževahire i Vehbije Ašćerića u Priboju slavi uz poštovanje svih islamskih običaja.

Prvi dan Ramazanskog bajrama proslavlja se u krugu porodice. Domaćica Dževahira zadužena je za pripremu svečanog ručka.

„Na trepezi su tradiconalna jela koja odišu našim praznikom-sogan dolma, punjene paprike, pite,supa, baklava, ružice, hurmašice. U našoj porodici obavezno se za ovaj praznik pripremaju i jela koja su već davno zaboravljena, ali se ona moraju naći na bajramskoj sofri -jahnija, hošaf, sutlijaš, ekšijaš.

Vehbija se nadovezuje i objašnjava kako se priprema jahnija.

"Pravi se od pečene jufke koja se izlomi i prelije sa kuvanim mesom i mesnom vodom. Ekšijaš su kuvane suve šljive i smokve, a hošaf je desert sličan kompotu a pravi se od suvih, šljiva ,krušaka i jabuka, od začina se dodaje karanfilić i tarčin.“ priča Vehbija.

Dževahira kaže da je za ovaj veliki islamski praznik vezan i običaj darivanja.

Obavezno se darivaju deca rodbine i deca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik i dobijaju novčane poklone – bajramluke. Običaj je da se kuća posebno očisti za ovaj praznik i pripremi za goste.

Prvi dan muškarci idu u posetu. Obilaze rođake, prijatelje. Žene ne. One priremaju ručak, dočekuju goste. Pošto se praznik slavi tri dana, žene najčešće trećeg dana odlaze da obilaze rodbinu, prijatelje i posećuju groblja- mezarje.

Bajram se čestita rečima „Bajram šerif mubarek olsun“, što znači „Neka ti je blagoslovljen praznik –blagdan“

XS
SM
MD
LG