Dostupni linkovi

Obećanje departizacije, naivnom radovanje


Milo Djukanovic i Ranko Krivokapić u toku kampanje 2012. godine, ilustrativna fotografija
Milo Djukanovic i Ranko Krivokapić u toku kampanje 2012. godine, ilustrativna fotografija

Takozvanom departizacijom, partije se rado bave ali, čini se, samo tokom predizborne kampanje. Čim prodju izbori, strankama koje osvoje državnu ili lokalnu vlast prioritet postaje samo zahvatanje što većeg dijela kolača i nikome više ne pada na pamet da sistem raščisti od pojedinaca koji su mjesta dobili samo zahvaljujući pripadnosti partiji.

Tokom kampanje za nedavno održane lokalne izbore u Podgorici, Socijaldemokratska partija (SDP) je prednjačila u ukazivanju na potrebu departizacije uprave glavnog grada. Medjutim, nakon tromjesečnih pregovora i konačne odluke da svoju poziciju "jezička na vagi" iskoriste za obnavljanje koalicije sa vladajućom Demokratskom partijom socijalista, u vodu je, čini se, palo više principa na kojima je SDP insistirala, a medju njima i - departizacija.

Prvo su pristali da gradonačelnik bude kandidat DPS-a, Slavoljub Stijepović, a ne nestranačka ličnost, nakon čega je otpalo i čišćenje gradske uprave od partijskog kadra.

Nakon sporazuma DPS i SDP u Podgorici, objavljeno je da će socijaldemokrate dobiti direktorska mjesta u javnim preduzećima “Parking servis”, “Tržnice i pijace" i KIC "Budo Tomović", dok će DPS-u i, eventualno, Bošnjačkoj stranci i Liberalnoj partiji pripasti ostale direktorske i druge funkcije, uprkos zakonskoj obavezi izbora na javnom konkursu.

Odbornica opozicionog Demokratskog fronta, Branka Bošnjak smatra da je time prekršeno pravo na jednakost gradjana pri zapošljavanju i obesmišljeno raspisivanje konkursa.

Kako je medjupartijska podjela funkcija moguća ako zakon propisuje obavezu raspisivanja konkursa? Šef odborničke grupe opozicione Socijalističke narodne partije u Skupštini Podgorice, Vladimir Vujović objašnjava:

"U Crnoj Gori, zakon važi ako se drugačije ne naredi. Ovdje zakon ne važi ako vrh DPS-a i prvi čovjek te partije, Milo Djukanović misle drugačije. Zakon je ovdje dekor. Ovih dana dok se formira nova lokalna vlast u Podgorici, jedino što se može zapaziti su procenti. Koliko će ko dobiti i ko će iz partija koje čine koaliciju zauzeti koje mjesto."

Nekadašnji direktor Zavoda za zapošljavanje, a sada savjetnik u toj instituciji, ali i funkcioner vladajuće DPS, Zoran Jelić smatra da se zakoni moraju poštovati i shodno tome, rukovodioce javnih preduzeća izabrati na javnom konkursu.

"Svako rukovodeće radno mjesto ili bilo koje mjesto u državnoj upravi, shodno Zakonu o zapošljavanju, Zakonu o radu, Zakonu o državnim službenicima i namještenicima podložno je instituciji konkursa, odnosno, oglasa. Ja sam, kao poslanik i kao neko ko je dugo radio na tržištu rada, za to da se zakonska rješenja i procedure moraju poštovati. Smatram da i u ovoj preraspodjeli vlasti i kroz koalicioni sporazum, svako radno mjesto, počev od upravnih odbora i čelnika sekretara agencija, mora ići preko konkursa."

Mitja Drobnič
Mitja Drobnič

Iz Instituta alternativa podsjećaju da Evropska komisija, redovno, u izvještajima o napretku Crne Gore ukazuje na potrebu depolitizactje i profesionalizacije javne uprave i da je šef Delegacije EK u Crnoj Gori, Mitja Drobnič nedavno primjetio da bi manjak rezultata u toj oblasti mogao usporiti pregovore. Budući da je politizacija javne uprave jedan od ključnih problema i izazova Crne Gore u pregovorima, praksa koalicione preraspodjele rukovodećih mjesta ne doprinosi unapredjenju modernizacije lokalne samouprave.

Direktor NVO Gradjanska alijansa, Boris Raonić se osvrnuo na šire posljedice medjupartijske podjele funkcija u javnoj upravi.

"Crna Gora je država sa malim brojem stanovnika i malim resursima i ukoliko ne napravimo sistem u kom će svi imati jednake šanse, a na odredjena mjesta dolazili najbolji, a ne partijski vojnici koji su se dokazali u izbornom procesu, imaćemo loše rezultate na svim poljima. Dodatno brine činjenica da se mladim generacijama upućuje veoma loša poruka, da je jedini način da dodju do mjesta koje će im omogućiti egzistenciju - lojalnost odredjenim partijama, a ne sticanje znanja."

XS
SM
MD
LG