Dostupni linkovi

Obama: Nema realizacije palestinske države u UN


Američki predsednik Barak Obama govori na Generalnoj skupštini UN, Njujork, 21. septembar 2011.
Američki predsednik Barak Obama govori na Generalnoj skupštini UN, Njujork, 21. septembar 2011.
Na desetine hiljada Palestinaca izašlo je na ulice velikih gradova na Zapadnoj obali u znak podrške zahtevu za članstvo palestinske države u Ujedinjenim nacijama.

Američki predsednik Barak Obama zatražio je od predsednika palestinske samouprave Mahmuda Abasa da odustane od zahteva za priznanje palestinske države u Savetu bezbednosti kako bi se kvartetu za Bliski istok dala još jedna mogućnost da pronađe rešenje kojim bi, uz Palestince, bio zadovoljan i Izrael.

Američki predsednik i izraelski premijer Benjamina Netanjahua imali su zajedničko obraćanje. Oni su podelili pesimizam u odnosu na mogućnost prizvanja palestinske države.

"U Ujedinjenim nacijama neće biti realizovana niti državnost niti samoopredelje Palestinaca. Ali, Izrael i Palestina zajedno rade na rešavanju ovog teškog pitanja koji traje već decenijama. To je ono što možemo da postignemo i što je veliki cilj za sve nas - pomirenje i bezbednost za obe države", istakao je Obama

Zahtev Palestinaca u petak

Pravo na državnost Palestini nije osporio ni Netanjahu, ali uz bitne ograde.

"Palestinci su zaslužili državu, ali ta država mora ostvariti mir sa Izraelom. To je razlog njihovog pokušaja da skrate ovaj proces, ne pregovori o miru. Zbog toga pokušaj da postanu članica Ujedinjenih nacija neće uspeti", kaže netanjahu.
Mladić maše zastavom na protestnom okupljnjau protiv američkog mešanja u priznavanje palestinske države u UN, Jerusalim - kapija Damask, 21. septembar 2011.
Sa druge strane, Rusija je pak objavila da će podržati zahtev palestinske države za prijem u Svetsku organizaciju. Pomoćnik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov izjavio je ruskim novinarima u Njujorku da će Palestinci zahtev podneti u petak.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Malki izrazio je uverenje da će njegovo izaslanstvo osigurati minimum od devet glasova potrebnih da u Savetu bezbednosti UN dobiju podršku palestinskoj državnosti.

Za rezoluciju SB UN potrebno je devet od 15 glasova, ali su Sjedinjene Države već rekle da će uložiti veto, što bi sprečilo usvajanje.

Palestinski predsednik Mahmud Abas najavio je da će nakon što se obrati Generalnoj skupštini UN-a, uputiti pismo generalnom sekretaru Ban Ki Munu, kojim će i zvanično zatražiti prizvanje Palestine.
XS
SM
MD
LG