Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 06:50 CET

  Svijet

  Obama: Mogućnosti SAD nemaju granice

  Obama položio zakletvui
  X
  21.01.2013
  Američki predsjednik, Barack Obama, je javno položio zakletvu za drugi mandat u Bijeloj kući, na stepenicama Capitola u Washingtonu uz prisustvo stotine tisuća ljudi. Video: AP; 21. januar 2013.
  VIDEO: Obama položio zakletvu
  Predsednik SAD Barak Obama poručio je u ponedeljak u Vašingtonu u govoru posle polaganja zakletve za drugi mandat u Beloj kući da mogućnosti Amerike nemaju granice. On je pozvao Ameriku da se ujedini kako bi odgovorila na brojne izazove od ekonomije preko obrazovanja do infrastrukture.

  "Sada, više nego ikada, moramo da radimo zajedno, kao jedna nacija kao jedan narod", rekao je 44. američki predsednik na stepenicama vašingtonskog Kapitola pred nekoliko stotina hiljada okupljenih i svom 18-minutnom govoru.

  On je ocenio da su pred Amerikancima teški izbori i izazovi, ali da treba napraviti most od smisla Deklaracije o nezavisnosti do "stvarnosti našeg vremena". U govoru posle polaganja zakletve Obama nije izneo konkretne mere koje će preduzeti u drugom mandatu, već je govorio o načelima svoje politike, zalažući se za socijalno odgovornu politiku, garantovanje jednakosti za sve, kao i za borbu protiv klimatskih promena.

  "Ono što povezuje ovu zemlju nije boja naše kože ili načela naše vere ili poreklo naših imena. Ono što nas čini izuzetnim - što nas čini Amerikancima - jeste naša odanost ideji deklaracije (o nezavisnosti) od pre više od dva veka", rekao je Obama.

  On je poručio da slobodno tržište uspeva samo kada postoje pravila koja obezbeđuju konkurenciju i fer igru.

  "Zajedno smo odlučli da velika država mora brinuti o ranjivima i da štiti ljude od najgorih rizika i nesreća", rekao je Obama, ali i upozorio da vlada ne može rešiti sve probleme društva.

  "Svi mi oduvek znamo da se protokom vremena moramo menjati i mi; da odanost našim temeljnim načelima zahteva nove odgovore na nove izazove; da očuvanje naših indvidualnih sloboda na kraju zahteva kolektivno delovanje", rekao je Obama.

  Obama je rekao da je aktuelna generacija Amerikanaca stavljena na probu današnjom krizom.

  "Decenija rata sada završava. Ekonomski oporavak je počeo. Mogućnosti Amerike su neograničene pošto posedujemo sve kvalitete koje ovaj svet bez granica zahteva: mladost i odlučnost; raznovrsnost i otvorenost; neograničeni kapacitet za rizik i dar za inovacije", rekao je predsednik SAD.

  "Jer mi, narod, shvatamo da naša zemlja ne može uspeti ako veoma dobro ide sve manjem broju ljudi, a sve više njih jedva preživljava. Verujemo da napredak Amerike mora počivati na širokim ramenima uspešne srednje klase", rekao je Obama.

  On je rekao da se moraju učiniti teški izbori kako bi se smanjili troškovi zdravstvene zaštite i budžetski deficit, ali je odbacio stav da se mora birati između brige za generaciju koja je izgradila zemlju i investiranja u buduće generacije.

  Obama je poručio da će Amerika pokušati da mirno razreši razlike u odnosima s drugim državama.

  "Podržavamo demokratiju od Azije do Afrike; od Amerike do Bliskog istoka, zato što naši interesi i naša savest nas obavezuje da delujem u ime onih koji žude za slobodom", rekao je američki predsednik.

  Pre inauguracionog govora, potpredsednik Džo Bajden i Obama su položili zakletve pred sudijama Vrhovnog suda SAD.

  Obama je zakletvu položio s rukom položenom na dve Biblije - jedne koja je pripadala predsedniku Abrahamu Linkolnu iz vremena Građanskog rata u SAD, i druge - vođe pokreta za prava crnaca Martinu Luteru Kingu iz 60-ih godina prošlog veka.

  Među zvanicama na ceremoniji bili su i bivši predsednici SAD Džimi Karter i Bil Klinton, koji je došao sa svojom suprugom, državnom sekretarkom Hilari Klinton.

  Nacionalnu himnu na inauguraciji otpevala je pevačica Bijonse.


  • Obama stiže na ceremoniju inauguracije
  • Obama polaže zakletvu na Bibliji koju drži američka prva dama Michelle Obama
  • Tokom inauguracionog govora
  • Tokom inauguracionog govora
  • Obama uoči inauguracije, 21. januar 2013.
  • Inauguracijski bal, Washington, 21. januar 2013. Foto: AFP / Jewel Samad
  • Inauguracijski bal, Washington, 21. januar 2013. Foto: AFP / Pablo Martinez
  • Ljudi se okupljaju oko Kapitola
  • Američki predsjednik Barack Obama položio je zakletvu za drugi mandat, na privatnoj ceremoniji u Bijeloj kući, pred sudijom Vrhovnog suda Johnom Robertsom, Washington, 20. januar 2013. Foto: Reuters / Larry Downing
  • Predsjednik Barack Obama sa suprugom Michelle Obama polaže zakletvu za drugi mandat, 20. januar 2013. Foto: Reuters / Doug Mills
  • Inauguracija Baracka Obame, Washington, 20. januar 2013. Foto: REUTERS / Brendan Smialowski
  • Barack i Michelle Obama neposredno nakon položene zakletve, Washington, 20. januar 2013. Foto: Reuters / Larry Downing
  • Predsjednik Barack Obama, Bijela kuća, foto: AFP / Pete Souza
  • Pripreme za inauguraciju u Washingtonu, 19. januar 2013. Foto: AFP / John Moore
  • Washington, 20. januar 2013. Foto: Reuters / Brian Snyder
  • Washington, 20. januar 2013. Foto: AFP / Joe Klamar
  • Capitol, Washington, 20. januar 2013. Foto: Reuters / Jason Reed


  Središte američkog glavnog grada oko brda Kapitol, na kojem se nalazi Kongres SAD, bilo je opkoljeno betonskim blokovima, bezbednosnim ogradama, vojnim blindiranim vozilima na raskrsnicama i samo građani sa ulaznicama su mogli da pristupe u taj deo grada.

  Inače, u skladu sa američkim Ustavom predsednički se mandat završava u podne 20. januara, pa je Barak Obama zvanično položio zakletvu u nedelju. Privatna svečanost, uz prisustvo supruge i obe ćerke, trajala je kraće od minut.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Joxa Grad: Chapel Hill
  21.01.2013 18:27
  Ja konto' mi u krizi...
  Mogo je uštediti koju stotinu miliona i obaviti sve to u kancelariji...
  Ajde prvi put, ali opet?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.