Dostupni linkovi

Obama uz porodice, počinju sahrane žrtava


Obama i Njutaun u žalosti za žrtvama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

VIDEO: Obama i Njutaun u žalosti za žrtvama

U ponedeljak je sahranjeno dvoje od 20 dece i šest odraslih koji su ubijeni u petak u osnovnoj školi u Njutaunu u američkoj državi Konektikat.

"To je neopisivo, ta bol", kaže meštanka Darla Hengeler. "Ne možete da zamislite. Svi smo i dalje u šoku".

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da Sjedinjene Američke Države moraju da učine više da zaštite svoju decu. U međuvremenu, demokrate predlažu pooštravanje kontrole posedovanja i upotrebe oružja, čemu se protive republikanci.

Govoreći na službi u crkvi Sent Rouz u Njutaunu, gde se pridružio ožalošćenim porodicama žrtava jednog od najtežih zločina u američkoj istoriji, Obama je preneo molitve i ljubav cele nacije porodicama 26 stradalih.

„Veoma sam svestan da same reči ne mogu da dopru do dubine vaše tuge niti da iscele vaša ranjena srca”.

Obama je kazao da Amerika ne čini dovoljno da zaštiti svoju decu i da će upotrebiti "svu svoju moć" da spreči ovakve tragedije.

"Da li možemo da kažemo da zaista činimo dovoljno da damo svoj deci u ovoj zemlji šansu koju zaslužuju, da prožive svoj život srećno i sa ciljem. Razmišljao sam o tome poslednjih nekoliko dana. Ako smo pošteni prema sebi, odgovor je ne. Ne činimo dovoljno i moraćemo da se promenimo", rekao je Obama

Obama je naveo da je ovo četvrti put za vreme njegovog mandata da posećuje jednu zajednicu kako bi utešio porodice žrtava pucnjave:

"Ne možemo ovo više da tolerišemo. Ove tragedije moraju da budu okončane. Reći ćemo da su uzroci takvog nasilja složeni i to je tačno. Nijedan zakon ne može da eliminiše zlo ili besmisleni akt nasilja. Ali to ne može biti izgovor za izostanak delovanja”.

Obama je obećao da će narednih nedelja iskorisiti svoja ovlašćenja kako bi sprečio tragedije poput ove koja se desila.

“Angažovaću sve građane - od policije, roditelja i pedagoga u nastojanju da sprečimo tragedije kao što je ova. Jer kakav izbor imamo? Da li smo spremni da kažemo da smo nemoćni pred ovakvim nasiljem? Da li smo spremni da kažemo da je takvo nasilje koje se vrši nad našom decom godinu za godinom cena za našu slobodu? Ne možemo da prihvatio ovakve događaje kao rutinu”.

Obama je završio svoje obraćanje čitajući imena žrtava, 12 devojčica, osam dečaka i šest žena zaposlenih u školi.

Zahtev za kontrolom naoružanja građana

Kako navodi agencija AP, ove Obamine reči jasan su znak da će bar pokušati da pokrene pitanje kontrole naoružanja građana.

Guverner Konektikata Danel Meloj (Dannel Malloy) kazao je da je u njegovoj državi zabranjeno posedovanje poluautomatskog i automatskog oružja, ali nepostojanje sličnog zakona na federalnom nivou otežava kontrolu.

„Ne lovite jelene sa takvim oružjem. Jedino nam ostaje da se nadamo da ćemo pronaći način da ograničimo njegovu upotrebu za pravu svrhu“.

Senatorka iz redova demokrata Dajana Fajnstin (Dianne Feinstein) saopštila je da namerava da predloži na prvom zasedanju novog saziva Kongresa u januaru zakon o zabrani da civili poseduju poluatomatsko i automatsko oružje.

Majkl Blumberg
Majkl Blumberg
Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) je takođe pobornik strože kontrole posedovanja i upotrebe oružje. On je zatražio od Obame da preduzme nužne mere.

„Čuli smo dosta retorike o tome, ali nismo videli odlučno vođstvo – ni u Beloj kući niti u Kongresu. To mora da se danas okonča“.

Mnogi članovi Republikanske stranke protive se pooštravanju zakona za kontrolu oružja govoreći da takvi zakoni neće sprečiti zločine i da će ograničiti slobodu posedovanja oružja.

Odredba o zabrani upotrebe pojedinih vrsta poluautomatskog oružja u SAD prestala je da važi 2004. godine.

Dvadesetogodišnji napadač Adam Lanza upao je naoružan u osnovnu školu Sendi Huk u Njutaunu pre dva dana gde je ubio 20 dece, starih šešt i sedam godina, šest odraslih, a potom izvršio samoubistvo. Prethodno je u kući ubio svoju majku.
XS
SM
MD
LG