Dostupni linkovi

O ratnom početku Mladića u Hrvatskoj


Savo Štrbac u sudnici 10. studenog 2015
Savo Štrbac u sudnici 10. studenog 2015

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Save Štrbca, ratnog tajnika tzv.krajinske vlade u Hrvatskoj (tzv.Republike Srpske Krajine) i sadašnjeg predsjednika udruge Veritas, koje se prema njegovim riječima bavi „propagiranjem informacija o stradanju srpskog naroda“.

Kao svjedok obrane Štrbac je opisao navodne uzroke pobune srpskog naroda u Hrvatskoj 1991.godine i arbitražnu ulogu tadašnjeg majora Jugoslavenske narodne armije, JNA – Mladića, nakon čega ga je haško tužiteljstvo suočilo s ratnim putem optuženog 1991.godine, a koji je bio sve samo ne mirotvoran.

U glavnom iskazu Štrbac je opisao svoje viđenje ratnih događaja u Hrvatskoj, a koje je dao i kao zadnji svjedok obrane jednog od vođa srpske pobune Gorana Hadžića – prije nego mu je suđenje prekinuto zbog bolesti.

Hadžića je Šrbac spomenuo i ovaj put kao jednog od uhićenog tijekom okršaja hrvatske policije s pobunjenicima na Plitvicama, a koji je u hrvatskoj javnosti poznat kao „Krvavi Uskrs“ budući da su tamo pale prve žrtve u ratu 1991.godine.

No Štrbac se kao svjedok o povijesnom kontekstu sukoba najviše bavio prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom i uspostavom stranke Hrvatske demokratske zajednice, HDZ-a, koja je prema njegovim riječima evocirala kod srpskog stanovništva pojavu ustaške države – NDH (Nezavisna država Hrvatska 1941.godina) i genocida koji je tada proveden.

Pompozna osnivačka Skupština HDZ-a. Sve ti amblemi (šahovnica), pjesme identične kao u 2.svjetskom ratu, svi ljudi koji su pobjegli zbog zatvora su se vratili. I to je ledilo Srbima krv u žilama – da se ne ponovi 2.svjetski rat“, naveo je Štrbac.

Pri tom je izjavio kako su Srbi otpuštani s poslova, spominjući kako je vodio više od 1000 disciplinskih postupaka u Zadru protiv policajaca, a koje je državno odvjetništvo Republike Hrvatske pokrenulo prema njegovom mišljenju – isključivo zbog nacionalnosti.

Ipak je potvrdio i kako su „Srbi paralelno radili na razdvajanju iz Hrvatske“.

Tužiteljstvo: Mladić napadao civile i prijetio odmazdom

Kako bi narušio vjerodostojnost svjedoka haški tužitelj Almir Zec ga je suočio s dokumentom u kojem se Štrbca označuje kao – načelnika obavještajnih poslova lokalne Teritorijalne obrane srpskih snaga (Benkovac).

Kako bi osporio njegov iskaz o Mladiću kao mirotvorcu iz JNA, tužitelj Zec je suočio Štrbca s video snimkom prijetnji optuženog predstavnicima hrvatskog grada Sinja.

Vi ste vidjeli kako ja to činim. Ova razaranja do sad nisu ni slična onima koja će biti ukoliko se bude ovo prekršilo. Ne želim da ovo shvaćate kao prijetnju, ja sam vojnik i ja izvršavam svoj zadatak. Da sam slušan - ne bi bilo ni Kijeva, ni Vrlike, ni Šibenika“, prijetio je Mladić u snimci građanima Sinja, spominjući gradove koje je prethodno razorio.

„Ne puštam ni vodu, ni struju, ni most neću pustiti dok Dalmaciju ne riješimo“, stajalo je u prijetnjama Mladića koje je provodio u Hrvatskoj 1991.godine kao zapovjednik korpusa JNA u Kninu, a kasnije 1992.godine i u Bosni i Hercegovini – kao zapovjednik Glavnog štaba VRS-a.

Tužitelj Zec je pokazao i kako je JNA do dolaska majora Mladića djelovala kao tampon zona u Hrvatskoj (između hrvatske policije i pobunjenika), da bi dolaskom optuženog poduzimala napadačke akcije, pogotovo prema hrvatskim gradovima na moru.

Pri tom je pročitao nekoliko naređenja Mladića o napadima na gradove, poput Zadra.

Na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine VRS-a u BiH (1992-1995) Štrbac će iskaz nastaviti i u srijedu.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Štrbca

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG