Dostupni linkovi

O odnosu optuženog s Karadžićem u završnici rasprave o oslobađanju


Branitelj Ivetić i optuženi Mladić
Branitelj Ivetić i optuženi Mladić
Na Haškom sudu (ICTY) završena je trodnevna rasprava po Pravilu 98 bis na polovici suđenja bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

Raspravom je obrana zatražila njegovo oslobađanje od svih 11 točaka optužnice, tvrdeći da tužiteljstvo nije izvelo dovoljno dokaza za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Na kraju rasprave obje strane u postupku su iznijele protuargumentaciju - u vezi postojanja dokaza o udruženom zločinačkom poduhvatu nasilnog progona hrvatskog i bošnjačkog stanovništva u bosanskohercegovačkim općinama zauzetim od strane srpskih snaga.

Kako bi osporila optužbe o udruženom poduhvatu obrana je željela prikazati kako je odnos generala Mladića i njegovog političkog šefa Radovana Karadžića – bio loš. Optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu vojno-političkog vrha bosanskih Srba, koji je kulminirao u Srebrenici 1995.godine, branitelj Dejan Ivetić je osporavao navodnim nepomirljivim razlikama između optuženog Mladića i najistaknutih članova Srpske demokratske stranke, SDS-a.

„Kao što je Karadžić. Uključujući dokaze da je predsjednik Karadžić pokušao smijeniti generala Mladića s njegovog položaja. I da je izdavao naređenja direktno jedinicama VRS-a, pri tome zaobilazeći generala Mladića“, naveo je Ivetić, koji je i treći dan osporavao zapovjednu odgovornost optuženog nad policijom i paravojnim formacijama srpskih snaga.

Optužba: napetosti postojale, ali cilj učesnika zajednički

U svojoj protuargumentaciji haško tužiteljstvo je pak odbacilo teze obrane u vezi prebacivanja zapovjedne odgovornosti za akcije srpskih snaga na politički vrh Republike Srpske.

Tužitelj Dermot Grum (Groome) jeustvrdio kako su izvedeni dokazi da je general Mladić zapovjedao vojskom čvrstom rukom te sudjelovao u planiranju operacija zajedno s Karadžićem, koji trenutno odgovara za iste ratne zločine.

„Ni u jednom trenutku, u vremenu optužnice, napetosti između Karadžića i Mladića nikada nisu narasle do onog nivoa da bi to moglo utjecati na njihovo učešće u zajedničkom zločinačkom planu. Ili pak do nivoa koji bi mogao ugroziti odnos natčinjenog i potčinjenog, između Karadžića i Mladića, ili Mladića i njegovih potčinjenih. Podsjećam na iskaz generala Milovanovića koji je upravo o tome govorio“, istaknuo je Grum koji je tijekom dva dana nabrajao, s ostalim tužiteljima iz slučaja, do sada izvedene dokaze, a zbog kojih optužba smatra da bi suci trebali odbaciti zahtjev obrane za oslobađanjem na polovici suđenja.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:48 0:00
Direktan link

General Mladić je aktivno slušao raspravu, smijao se pogledavajući prema galeriji za publiku te reagirao na neka pitanja sudaca. Pri tom je, kao i obično, zaradio i nekoliko upozorenja predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea, ali i razumijevanje kada je upozorio na problem simultanog prevoda u sudnici.

Nakon zaključenja rasprave na polovici suđenja, tročlano sudsko vijeće se povuklo kako bi donijelo odluku – treba li se i koliko general Mladić braniti od izvedenih dokaza tužiteljstva u vezi 11 točaka optužnice. To bi trebalo uskoro postati poznato budući da je za dva mjeseca zakazan početak dokaznog postupka obrane, u suđenju koje traje od polovice 2012.godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG