Dostupni linkovi

O biološkom i DNK vještačenju Tomašice u MUP-u BiH


Elmira Karahasanović
Elmira Karahasanović

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dala Elmira Karahasanović, šef odjela za biološka vještačenja Federalne uprave policije Bosne i Hercegovine.

Ona je kao svjedokinja tužiteljstva opisala ispitivanje tragova biološkog porijekla i artefakta pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica, lokalitetu o kojem optužba trenutno izvodi dodatne dokaze o progonu u Prijedoru - koji je u toj općini 1992.godine dosegnuo razmjere genocida.

Nakon što su neki međunarodni vještaci optužbe (iz Međunarodne komisije za nestale osobe, ICMP) već svjedočili o nalazima ukupno 604 pojedinačna tijela na lokalitetu primarne grobnice Tomašica i sekundarne na lokalitetu Jakarina Kosa, tužiteljstvo je izvelo i Karahasanović kako bi opisala nalaze posebne istrage koju je kao voditeljica tima sprovela unutar MUP-a BiH.

Svjedokinja nije sudjelovala u dijelu istrage pronalaska materijala, nego ga je dobila po nalogu Suda BiH na daljnju obradu i ispitivanja tragova biološkog porijekla. Kao stručnjakinja za forenzičku biologiju sudu je opisala tijekom glavnog ispitivanja postupak biološkog i DNK vještačenja.

„Budući da se radilo o ozbiljnom predmetu koji je uključivao rad više stručnjaka iz različitih odsjeka, imenovana sam voditeljem projekta, kako bih organizirala posao da istovremeno krenemo u rad i spajamo tragove koji će se kasnije obrađivati u različitim laboratorijima“, navela je Karahasanović.

Pri tom je tužiteljstvo prikazalo i fotoelaborat o dostavljenom materijalu pronađenom u grobnici, kao i o izdvajanju tragova za DNK vještačenje.

„Načelnik Centra se suglasio s tim (mojim prijedlogom) i kolega iz Centra za fono, foto i video zapise se pridružio timu i izradio fotodokumentaciju koju vidimo na ekranu“, potvrdila je svjedokinja tužiteljstva opisujući kako se sav obrađeni materijal na kraju objedinio te je napravljen sveobuhvatni izvještaj o nalazima.

„U fazi pregleda materijala bili smo svi uključeni - ja, tri vještaka i kolegica tehničar“, navela je u kraćem glavnom ispitivanju nakon čega je obrana krenula u pokušaj dovođenja u pitanje vjerodostojnosti svjedokinje i opisane istrage.

Obrana prebacuje odgovornost s vojske na policiju

Obrana je tijekom unakrsnog ispitivanja pokušala dovesti u pitanje načine forenzičke istrage o Tomašici ispitujući svjedokinju o detaljima njezinog obrazovanja te o zaštiti materijala u MUP-u BiH prilikom postupka.

Također obrana je posebno obradila dio izvještaja u kojem je spomenuto kako je među ostacima u Tomašici pronađena i zaštitna maska za disanje „poput one korištene u JNA (Jugoslavenska narodna armija, pretvorena u BiH u VRS 1992.godine)“.

Naime branitelj Dejan Ivetić je istaknuo da je referiranje na maslinasto-sivu gumenu masku „kakve su korištene u JNA“ – navedeno od strane vještaka samo kao primjer, a ne jasno određivanje porijekla.

Pri tom je Ivetić upućivao kako se takva maska koristila i u civilne (policijske) svrhe, kao što je obrana pokušavala također prikazati i tijekom iskaza forenzičkog vještaka Brune Franjića, koji je svjedočenje dovršio u utorak, prije svjedokinje Karahasanović.

Obrana: Oružje pripadalo i policiji

U završnici unakrsnog ispitivanja Franjića obrana optuženog je prikazivala kako je automatsko oružje kojim su ubijani Prijedorčani nesrpske nacionalnosti pripadalo i policiji, a ne samo vojsci bosanskih Srba.

Poput pušaka M 70 i PAP 72 mm, kao i nekih pištolja tvornice Crvena zastava „koje su osim nekih oficira i policajci koristili kao osobno naoružanje“.

Franjić nije želio odgovoriti na to pitanje ističući kako se u svojoj istrazi nije bavio time – tko je oružje upotrijebio, već samo vrstom oružja čija su zrna i čahure pronađeni u masovnoj grobnici.

Podsjetimo, optužba tereti generala Mladića i za Tomašicu budući da je u svoj ratni dnevnik upisao – da je u to rudarsko okno pokopano oko 5.000 ubijenih ljudi. Do sada su o masovnoj grobnici svjedočila dvojica insajdera iz srpskih snaga, kao i četvorica vještaka koji su radili na analizi pronađenih leševa. Tužiteljstvo planira izvesti o Tomašici još sedam svjedoka, nakon čega će dokazni postupak nastaviti obrana.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG