Dostupni linkovi

NVO: Jačanje nacionalističkih partija koči Bosnu


Sastanak nevladinih organizacija o političkoj situaciji u BiH, 17. januar 2012.
Sastanak nevladinih organizacija o političkoj situaciji u BiH, 17. januar 2012.
Poseban problem BiH je jačanje nacionalističkih partija koje rade sve na razgradnji države, ocijenjeno je u utorak na sastanku nevladinih organizacija koje je okupio SUBNOR BiH.

Predstavnici SABNOR-a BiH, Srpskog građanskog vijeća, Hrvatskog narodnog vijeća i Kruga 99 razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji i mogućnostima da se postojeći problemi prevaziđu.

Ocijenjeno je, između ostalog, kako se BiH nalazi u teškoj i skoro bezizlaznoj situaciji. Predsjednik SABNOR-a Jure Galić kaže da se ne smije prihvatiti ideja da ne postoji rješenje problema.
Adil Kulenović na sastanku NVO, 17. januar 2012.
Adil Kulenović na sastanku NVO, 17. januar 2012.

„Pogotovo ako imamo u vidu da danas u našoj državi vladaju određene snage koje nisu baš naklonjene Bosni i Hercegovini, koje su nacionalističke, koje više razmišljaju kako i na koji način i dalje podijeliti BiH, kako i na koji način i dalje što jače, što bolje i što uspješnije za njih opljačkati BiH itd“, kazao je Galić.

Adil Kulenović iz NVO Krug 99 smatra:

„Glad naših ljudi nije posljedica ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka, niti je uzrok gladnom Srbinu neki Bošnjak ili Hrvat i obrnuto, nego je uzrok gladi i siromaštva i budućih kriza u BiH upravo ta etno-teritorijalna podijeljenost i političke opcije koje iza toga stoje kako bi čuvale vlast u sopstvenom interesu i za vlastite potrebe.“

Adil Kulenović iz Kruga 99: Uzrok gladi i siromaštva i budućih kriza u BiH upravo ta etno-teritorijalna podijeljenost.
U BiH je na sceni partitokratija. Ono što bi trebale da rade institucije uvučeno je u partijski prostor, navodi profesor Esad Bajtal.

„Ja se bojim da je BiH ušla u jednu fazu u kojoj imamo činjenicu da imate različite ideološke priče, različite ideološke koncepte, a da se pri tome interesne priče jednih i drugih, ako to podijelimo na dva bloka - na i one koji nisu nacionalisti i na one koji to jesu - uopšte ne razlikuju“, smatra Bajtal.

Građani zalog i garancija budućnosti zemlje

Bajtal smatra da civilno društvo u BiH ne može da uradi mnogo jer je i ono pocijepano po nacionalnom i etničkom šavu. Smatra da se rješenje problema mora tražiti van granica BiH.

Esad Bajtal na sastanku nevladinih organizacija, 17. januar 2012.
Esad Bajtal na sastanku nevladinih organizacija, 17. januar 2012.
„Zato ja kažem mi se više ne možemo obraćati sebi, moramo se obratiti nekome napolju. Izlaz se mora tražiti, bilo ga ne bilo u našim mentalnim pojmovima i razmatranjima. Nekad je sniman film koji se zvao Jedini izlaz. Vjerovatno postoji taj filmski jedini izlaz, samo ga treba tražiti, treba insistirati na njemu. Neko taj izlaz mora naći. Neko možda ima svjetlo koje nam može osvijetliti put kako da dođemo do tog izlaza - jer postoje oni koji konstantno gase svjetlo. To su ovi nosioci nacionalističkih, ne nacionalnih, koncepata. Oni to rade“, kazao je Bajtal.

Situaciju u zemlji dodatno je zaoštrila pompezna i glamurozna proslava 20 godina RS, smatraju predstavnici nevladinih organizacija. Predsjednik SGV Pokret za ravnopravnost Sretko Radišić podsjeća da se u Banjoj Luci proslavljalo i ono što se događalo između 1992. i 1995. godine.

„Period postojanja RS od 1992. do 1995. je period najvećeg stradanja i tragedije bošnjačkog i hrvatskog naroda. U tom istorijskom periodu glavni grad BiH - Sarajevo - bio je četiri godine pod opsadom, stradalo je 15.000 građana svih nacija i vjera, djece i starih osoba. U tom periodu jedna granata masakrirala je više od 70 mladića i djevojaka na Tuzlanskoj kapiji. Vrhunac svega bila je Srebrenica sa zločinom najmasovinijih razmjera – genocidom, koji se nakon Drugog svjetskog rata na evropskim prostorima nije dogodio“, napomenuo je Radišić.

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća fra Luka Markešić proslavu 20. godišnjice RS ocjenjuje ovako:

„Takva slavljenja su ne samo neprilična nego vrlo štetna jer to slavlje - tako ga možemo nazvati pod znakom navodnika - je zapravo nastavak onoga što je uzrok zla u BiH, a to je podjela BiH. Ukoliko bi se trebalo obilježavati nešto takvo što se može i prihvatiti, onda ja mislim da bi ovo obilježavanje u RS trebalo da bude prije svega jedan oblik pokajanja.“

„Očito je da je Dejton okvir ne bih rekao koji je vječan za nas, ali on je na jednu dužu stazu realnost koju trebamo prihvatiti, i unutar njega treba tražiti rješenja“, smatra Bivši gradonačelnik Sarajeva Muhamed Hamamdžić.

U BiH postoje snage koje mogu raditi na prosperitetu i zajedništvu u državi, ocjenjuje Sretko Radišić, predsjednik SGV.

„Mi, građani BiH, koji smo cijelo vrijeme živjeli zajedno i oduprli se svakom iskušenju koje nas je pokušalo razdvojiti, imamo karakter zajedničke snage, jače od svake pojedinačne grupe - i mi smo sačuvali BiH, i mi smo zalog i garancija njene budućnosti“, kaže Radišić.
XS
SM
MD
LG