Dostupni linkovi

Vučić nije zaslužio titulu počasnog građanina


Aleksandar Vucic
Aleksandar Vucic

Dodeljivanje titule počasnog građanina Novog Pazara premijeru Srbije Aleksandru Vučiću izazvalo je oštro reagovanje nevladinog sektora u ovom gradu.

Predstavnici nevladinog sektora u Novom Pazaru smatraju da je ovo poniženje za sve građane Novog Pazara i dodvoravanje lokalnih političara vlastima u Beogradu.

Programski koordinator NVO Urban in Sead Biberović je mišljenja da pojedini političari u Srbiji žele da građani dožive kolektivnu amneziju i zaborave šta su oni radili u prošlosti.

"Mi ne možemo da zaboravimo ko je bio Vučić kao i njegove izjave o Velikoj Srbiji. Građani Srbije, a pogotovo Bošnjaci, ne mogu i ne žele da zaborave šta je Vučić govorio i radio. Vučić je po ulicama Beograda lepio plakate 'Bulevar Ratka Mladića' ", ističe Biberović, te dodaje:

Sead Biberović
Sead Biberović

"Ono što posebno treba da boli sve građanke i građane Srbije - da je Vučić jednu najvažniju instituciju u državi Narodnu Skupštinu Republike Srbije hteo da pretvori u sigurnu kuću za Ratka Mladića, ratnog zločinca, kome se u Hagu sudi za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici".

Direktorka Kulturnog centra Damad Zibija Šarenkapić za RSE kaže da se kao građanka Novog Pazara oseća iznevereno i duboko poniženo jer se ovakvom odlukom građani Novog Pazara primoravaju na potpuni zaborav i brisanje sećanja.

Ona postavlja i pitanje: Zašto pre donošenja ovako važne odluke nije održana javna rasprava i nisu konsultovani građani?

"Odluka je naprečas doneta i ona na jedan prilično bahat način traži od građana potpunu amneziju, brisanje sećanja, doživljaja i iskustava u poslednjih 25 godina. Sedam miliona evra koliko se planira ulaganje u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo je veliki novac i mi smo kao građani vrlo sretni zbog toga", kaže Zibija Šarenkapić.

"Ali, taj novac ne dolazi iz budžeta Srbije . To je samo izraz dobre volje Vlade da dopusti da jedna investicija dodje u Novi Pazar iz stranih izvora", kaže Šarenkapić.

Novi Pazar
Novi Pazar

Odluku o proglašenju premijera Vučića za počasnog građanina Novog Pazara doneli su odbornici na svečanoj sednici Skupštine Novog Pazara povodom Dana grada a za odluku su glasali odbornici vladajuće većine, kao i opozicione Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka.

Odbornik BDZ Sandžaka Admir Muratović za RSE je rekao da je Vučićeva poseta Novom Pazaru dobar korak i da će oni podržati sve ono što je dobro i za Bošnjake i za Srbe.

"Ova vlast u Srbiji ima želju da rešava probleme što nismo imali za vreme Koštunice i Tadića, to pre svega mislim na činjenicu da je Koštunica imao svog ličnog ministra u Novom Pazaru isto kao što je i Tadić imao svog ličnog ministra i dok su oni imali korekcije u Beogradu, u Novi Pazar su stizali samo problemi", zaključuje Muratović.

XS
SM
MD
LG