Dostupni linkovi

Praštalo: BiH ima dobre šanse da postane kandidat za članstvo u EU


Predrag Praštalo
Predrag Praštalo

Predsjedništvo BiH najavilo je da će u januaru naredne godine BiH podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. O tome, te o ostalim obavezama koje očekuju BiH na putu evropskih integracija, govori predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

Ukoliko Bosna i Hercegovina početkom naredne godine podnese aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, to će značiti da više nema povratka sa briselskog puta, smatra Praštalo.

Unatoč prognozama pojedinih političkih analitičara da će aplikacija Bosne i Hercegovine dobiti negativno mišljenje, jer političari nisu spremni za reforme, Praštalo je optimističan i smatra da aplikacija dolazi u povoljnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu.

„Smatram da Bosna i Hercegovina ima izuzetno dobre šanse i prilike, prije svega zato što duva neki pozitivan vjetar u leđa Bosni i Hercegovini od strane međunarodne zajednice. Smatram da je BiH, dobivanjem pozitivnog izvještaja od Evropske komisije, dobila pravo i mogućnost da podnese aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Pred nama stoji dosta toga da ispunimo, da izvršimo svoje obaveze, ali smatramo da su naši kapaciteti, nas kao društva, sposobni i jaki, da mogu da podnesu jednu kvalitetnu aplikaciju, a potom da ispune i one obaveze koje imaju prema Evropskoj uniji.“

Nedavna ocjena Evropske komisije da je Bosna i Hercegovina postigla određeni napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, stigla je nakon višegodišnjeg zastoja u reformama i zaostajanja Bosne i Hercegovine za ostalim zemljama regije.

Iako ističe da je usvajanje reformske agende ključni razlog za relativno dobru ocjenu Evropske komisije, Praštalo naglašava da pravi posao bh. političare tek očekuje.

„Mi smatramo da bh. političari mogu i moraju mnogo više toga da urade, da je ovo, da tako kažemo, jedan bjanko ovjeren ček od strane Evropske unije, kao jedna podrška Bosni i Hercegovini i njenim građanima u procesu reformi koje nam tek slijede. Evropa je pokazala da je otvorena za proširenje i da Bosna i Hercegovina neće biti crna rupa integracija, odnosno da naša zemlja neće biti zaobiđena u toj evropeizaciji Zapadnog Balkana.“

Problemi s kojima se suočava Evropska unija i teroristički napadi koji su se dogodili u Parizu, neće ugroziti proces daljnjeg proširenja Unije na zemlje Zapadnog Balkana, smatra Praštalo. Iako Bosna i Hercegovina ne može utjecati na dešavanja u svijetu, on tvrdi da će Evropska unija znati cijeniti spremnost na partnerstvo.

„To kada neko u najtežem trenutku po Evropsku uniju, da se čak vode pitanja o opstanku Evropske unije, Evrozone itd, u jednoj takvoj situaciji imate Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, region naš kompletan, koji želi da postane članicom Evropske unije. Na neki način mi indirektno i direktno postajemo motivacija Evropskoj uniji da se izbori sa svojim problemima. Tako Bosna i Hercegovina – niti može šta promijeniti, niti može šta ubrzati, što se tiče svjetskih krupnih pitanja. Nama je tu da slijedimo i da se prilagođavamo novonastalim situacijama, naše je da budemo spremni i sposobni u svakom trenutku da odgovorimo na ona pitanja koja budemo dobili od strane Evropske unije.“

Spremnost da odgovore izazovima u procesu evropskih integracija morat će pokazati i niži nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Evropskog pokreta tvrdi da su upravo lokalne zajednice i do sada pružale najveću podršku naporima Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

„Najveći teret u procesu integracija će biti upravo na lokalnim zajednicama, jer to je mjesto gdje obični građani žive. Kada obični građanin, koji je u lokalnoj zajednici, bude zadovoljan i sretan i zainteresovan za priključenje Evropskoj uniji, onda će i kompletno društvo biti nošeno tim pozitivnim dahom iz lokalne zajednice, a što se tiče podrške procesu evropskih integracija, lokalne zajednice su te koje najviše pružaju podršku tim procesima. Kako taj nivo ide gore, ka vrhu – do sada je barem bio takav slučaj – ta podrška procesu evropskih integracija je opadala, ali evo, imamo pozitivan primjer – gdje je Predsjedništvo, od vrha dakle, krenulo ka dolje, sa svojim inicijativama. Siguran sam, kada se spoji vrh odozgo i lokalna zajednica odozdo, da ćemo se naći negdje na sredini, da ćemo onda imati jaku evropsku društvenu zajednicu.“

XS
SM
MD
LG