Dostupni linkovi

Dijalog za budućnost: Promocija suživota i različitosti u BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Studentima i nevladinim organizacijama na Univerzitetu u Tuzli predstavljen je projekt 'Dijalog za budućnost' kroz koji će biti dodijeljeni mali grantovi u iznosu od 700.000 američkih dolara za najbolje projekte iz oblasti: mladi, obrazovanje i kultura. Cilj ovog projekta je omogućiti proces izgradnje mira, promovirati suživot i međukulturalno razumijevanje. Priliku da u narednih 18 mjeseci svoje ideje obrazlože i konačno realiziraju imaju svi mladi iz Bosne i Hercegovine.

Nedim Ćirić iz Tuzle svoju ideju o važnosti očuvanja životne sredine pokušat će realizirati kroz ekološki projekt škole u prirodi. Natjecat će se za sredstva koja dodjeljuje UNDP, UNESCO i UNICEF.

„Naš projekat će biti škola u prirodi kao Dom dječije radosti, znači, realizacija nečega što je nešto novo na ovim prostorima, kako bismo uključili što veći broj mladih i povećali aktivitet i angažman mladih. Većina mladih nije adekvatno organizovana u svom slobodnom vremenu, a ovo je izvanredna prilika da se mladi dokažu kroz svoje profesionalne identitete, da pokažu svoje sposobnosti, kreativnosti, svoj angažman u društvu i na taj način daju doprinos razvoju naše države i naše lokalne zajednice.“, objašnjava Nedim.

U nevladinim organizacijama smatraju da je i za njih veoma važna podrška međunarodnih institucija, jer kroz projekte i sami mogu mladima ponuditi posao. Muhamed Omerović, predsjednik udruženja 'Eko-zeleni':

„Mi smatramo da upravo sada, u ovakvom vremenu, dolazi do izražaja potreba da mladi uče metodologiju pisanja projekata, da mladi uče strane jezike. Mi ih ovog puta pozivamo da se obrazuju, da se samoobrazuju. To je cjeloživotno obrazovanje. S tim u vezi, mladi imaju mogućnost da dođu do određenih poslova putem ekoloških projekata. Mi ćemo na ovaj način, kao ekološki nevladin sektor ići s određenim projektom koji će da uključi veliki broj mladih, posebno školske i studentske omladine.“, kaže Muhamed Omerović.

Projekt 'Dijalog za budućnost' stvoren je na inicijativu Predsjedništva BiH i tri UN agencije, s ciljem da mladi promoviraju raznolikost i mogućnosti u Bosni i Hercegovini. Najbolja komponenta u toj promociji upravo su mladi ljudi. Samir Omerefendić iz UNDP-a:

„Kroz ovaj projekat mi imamo dijalošku platformu, komponentu gdje će se putem lokalnih foruma razgovarati na tri teme koje su prioriteti ovog projekta. To su obrazovanje, mladi i kultura. Mladi, bilo da se radi o studentima, đacima ili aktivistima nevladinih organizacija, ili generalno građani zainteresirani za tu tematiku, mogu da se uključe u lokalne forume, da komuniciraju, predlažu ideje, generišu neka rješenja za konkretne probleme. Kroz dijalošku platformu sve te svoje ideje i aktivnosti mogu kanalisati i promovisati putem medija.“

Omerefendić dodaje da će svi dobri projekti biti novčano podržani.

„700.000 dolara je ukupni iznos budžeta za grant sredstva koja su namijenjena bilo za nevladine organizacije, bilo za neformalne grupe, bilo za individualce. Ovaj javni poziv je poprilično široko napravljen, upravo da bismo dopustili kreativnost mladim ljudima, bilo organizovanim ili neorganizovanim grupama, bilo kroz nevladinu organizaciju, bilo partnerstvu sa školama, da prezentiraju svoje ideje kroz projekte, odnosno riješe neki problem u zajednici ili više lokalnih zajednica, gdje je to njima želja. Za nevladine organizacije iznosi su između 30.000 i 80.000 konvertibilnih maraka, dok za neformalne grupe odnosno za individualce minimalno su 5.000 a maksimalno 30.000 konvertibilnih maraka.“

Mladi ljudi konačno vide priliku da i sami budu kreatori politike u svojoj zemlji, da više pred onim što ih tišti ne šute, već da vrše promjene u svojoj zajednici, kaže nam Rasim Ibrahimagić, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli.

„S obzirom na to da uvijek kažu da na mladima svijet ostaje, mislim da je konačno vrijeme da upravo mladi budu ti koji će kreirati tu politiku koja će opet kreirati njihovu budućnost. Mnogo je ideja i bitna je podrška, ali je veoma važna i informiranost mladih, pa tako i studenata, o projektima kojima mogu pristupiti.“

XS
SM
MD
LG