Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 05:12 CET

Svijet

Novo suđenje Mubaraku

Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Egipatski sud uvažio je u nedelju žalbu bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora,  i naložio novo suđenje.

Mubarak je, zajedno sa šefom bezbednosti Egipta, u junu prošle godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer nije uspeo da spreči ubistvo oko 900 demonstranata na protestima 2011. godine u kojima je okončana njegova vladavina duga 29 godina, navodi AP.

Mohamed Abdel Razek, jedan od Mubarakovih advokata, kazao je za Rojters da neće biti novih dokaza i da će se na novom suđenju odbrana koristiti istim dokaznim materijalom kao na prethodnom suđenju.

Sud, koji je doneo odluku posle nekoliko minuta razmatranja slučaja, kako javlja Frans pres, odlučio je da prihvati žalbu osuđenih i naredio novo suđenje Mubaraku, njegovim sinovima Aliji i Gamalu, ministru unutrašnjih poslova i još šestorici predstavnika službe bezbednosti.

Šest bivših Mubarakovih policijskih zvaničnika je oslobođeno optužbe. Mubarakovi sinovi Alija i Gamal su optuženi za korupciju. Te presude, posebno oslobađanje visokih policijskih zvaničnika, izazvale su proteste u Kairu i drugih gradovima Egipta.

Mubarak (84) prvi je predsednik svrgnut s vlasti tokom "Arapskog proleća" koje je zahvatilo arapske zemlje. Mubarak je na vlasti bio više od 30 godina.

Današnjom odlukom suda, koju je pročitao sudija Ahmed Ali Abdel-Rahman, uvažena je i žalba šefa bezbednosti za vreme Mubarakove vlasti Habiba el-Adlija koji, takođe, služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog istih zločina, tako da će se i njemu ponovo suditi.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.