Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 18:16 CET

  Hrvatska

  Novinarka Jasna Babić puštena iz pritvora

  Jasna Babić.
  Jasna Babić.
  Izvanraspravno vijeće Općinskog kaznenog suda ukinulo je pritvor istraživačkoj novinarki Jasni Babić i naložilo da je se odmah pusti na slobodu, nakon čega je puštena iz pritvora Okružnog zatvora Remetinec.

  Cijenjena 54-godišnja istraživačka novinarka iz Zagreba pritvorena je 22. siječnja zbog neodazivanja na sudske rasprave na Općinskome kaznenom sudu u Zagrebu u slučaju privatne tužbe za klevetu. Tužio ju je još 2009. godine kontroverzni poduzetnik i celebrity Josip Radeljak – Dikan. Prema podacima suda, Jasna Babić nije se odazvala na 16 poziva na raspravu.

  Na sjednici zatvorenoj za javnost održanoj u četvrtak prije podne pojavio se i privatni tužitelj Radeljak koji je- kako je prenijela odvjetnica Jasne Babić Laura Valković - kazao kako “pritvor nije u njegovom interesu” ali da apelira na suce da se odluka ne donese pod pritiskom javnosti.

  Određivanje tzv. disciplinskog pritvora zbog neodazivanja na sudske rasprave predviđeno je zakonom, ali  nije se nikada primijenilo niti za jednog novinara. Dapače, nitko od konzultiranih odvjetnika ili novinara koji prate pravosuđe ne sjećaju se da je ikada u slučaju klevete po privatnoj tužbi određen pritvor protiv bilo kojeg građanina zbog neodazivanja na rasprave.

  Koliko je javnosti poznato, do sada su sudovi određivali taj tzv. discplinski pritvor u slučajevima neodazivanja na sudska ročišta vezano za kaznena djela ratnih zločina, teških ubojstava, organiziranja narko-lanaca i  prostitucije.

  Poznata je praksa da policija usred noći pokupi građanina koji se ne odaziva na prekršajni sud, pa ga odmah ujutro odvede pred prekršajnog suca koji će ga kazniti zbog švercanja u tramvaju ili krivog parkiranja, ali da se nekoga pusti da odguli i do 30 dana u zatvoru zbog neodazivanja na sudske pozive, to je do sada neviđena praksa.

  Dodatno, sutkinja Općinskog kaznenog suda Tamara Pleše odredila je privođenje i tzv. disciplinski pritvor za Jasnu Babić, a da sljedeća rasprava u tom postupku uopće nije zakazana, i tek je nakon prosvjeda zbog privođenja Jasne Babić brže-bolje zakazala raspravu za ponedjeljak 28. siječnja.

  Radeljak je poznat javnosti među ostalim po tužbi protiv njega da je krivotvorio oporuku nasmrt bolesnog čovjeka u svoju korist, a na glasu je i zbog ilegalne dogradnje u starim jezgrama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Postupci protiv njega u tim slučajevima devastacije su u raznim fazama, ali – daleko od završetka.  

  Protiv pritvaranjanovinarke Babić prosvjedovali su Hrvatsko novinarsko društvo, OESS i Hrvatske centar PEN-a, a pridružila im se prosvjedom i medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO), mreža urednika, direktora medija i vodećih novinara regije.

  "Od hrvatskih vlasti zahtijevam da odmah puste Jasnu Babić", rekao je prema priopćenju Oliver Vujović, generalni direktor SEEMO-a.

  "Neprihvatljivo je poslužiti se pritvorom kao disciplinskom mjerom u slučaju klevete. Jasna Babić, slavna istraživačka novinarka, uhićena je i s njom su postupali kao s kriminalcem", dodaje se u priopćenju.

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: hm
  24.01.2013 21:46
  Prvi puta cujem da je ta novinarka slavna i jako cijenjena. Nebi se slozio s vama li nevazno.

  Zanimljivo je kakva se buka dize ako se nekog novinara privede bez obzira sto se doticna nije 16 puta pojavila na sudskoj raspravi. Dali su novinari iznad zakona i za njih ne vaze zakoni koje upravo ti novinari stalno spominju?

  Ovo je nakon Domagoja Margetica kojeg su zatvarili i privodili tko zna koliko puta prvi slucaj. Za vrijeme Tudjmana nitko od novinara nikada nije bio pritvoren niti je kaznjen a tada je bilo razloga.

  O Tudjmanu se govori sve najgore a izgleda da je u njegovo vrijeme bilo vise slobode medija i bolje su novinari zivjeli nego danas. To mnogi novinari spominju ali ne kazu "u Tudjmanovo vrijeme" nego kazu prije 15-ak godina.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.