Subota, 06. februar/veljača 2016, 01:12 CET

  Bosna i Hercegovina

  Visoko obrazovanje u Tuzli: Novi zakon uvodi politiku na mala vrata

  Enver Halilovic, sadašnji rektor Univerziteta u Tuzli
  Enver Halilovic, sadašnji rektor Univerziteta u Tuzli
  Univerzitet u Tuzli dobio je novi Zakon o visokom obrazovanju oko kojeg se digla velika prašina. Zakon je donesen bez suglasnosti akademske zajednice, zbog čega je rektor Univerziteta tražio odgodu njegovog donošenja. Vlada TK nije uvažila zamolbu rektora niti Sindikata visokog obrazovanja, pa su, zahvaljujući političkoj većini koju imaju u Skupštini, zakon ipak usvojili. Tako je politika na široka vrata ušla u Univerzitet. Sve ovo moglo bi dovesti do nove krize na Tuzlanskom univerzitetu.

  Rektora Univerziteta u Tuzli, prema novom Zakonu o visokom obrazovanju, od sada će birati Upravni odbor kojeg imenuje Vlada TK. Tko će to biti odlučit će politika. Na univerzitetskim hodnicima već se govori da će mjesto rektora pripasti Stranci za bolju budućnost, glavnom koalicijskom partneru SDP-a koji drži vlast u TK. Svjestan da novim zakonom slijedi njegova smjena, sadašnji rektor Enver Halilović nije posebo želio komentirati ovakav način donošenja zakona:

  „Mislim da je ovaj zakon povratak unazad za makar 10 godina. U odnosu na dosadašnji zakon i na dosadašnje reforme na Univerzitetu, to je vraćanje Univerziteta unazad. Mi ćemo implemenirati ono što je moguće, što nije u suprotnosti sa bolonjskim procesom, a za ono što jeste – vidjećemo na koji način ćemo pristupiti nekim novim promjenama.“  

  Komisija za obrazovanje Skupštine TK nije dala zeleno svjetlo novom Zakonu o visokom obrazovanju. U posljednja tri tjedna Komisija se nije nikako ni sastajala, niti je Ministarstvo obrazovanja od njih tražilo suglasnost.

  „Osnovna zamjerka je bila to što se u odnosu na nacrt zakona, koji je usvojen u maju ove godine, pojavilo novih 13 članova zakona, na što Univerzitet nije imao mogućnost da da svoje primjedbe i zbog toga je Univerzitet reagovao i tražio da se ovaj zakon povuče sa dnevnog reda, da se pristupi izradi novog zakona o visokom obrazovanju. Fabrikovanje doktora nauka je bez ikakvog pokrića. Ovim zakonom bi se na ovom univerzitetu ta praksa samo pojačala – traži se da mi proizvodimo doktore nauka koji praktično nisu publikovali nijedan rad“, kaže predsjednik Komisije Fikret Skopljak.

  Na pretposljednjoj sjednici Skupštine zakon o visokom obrazovanju nije donesen jer nije bilo političke volje, odnosno većine. Kako je SDP u kantonu prije dva tjedna, opet s BPS-om, osigurao većinu, zakon je i usvojen:

  „Ovo je uvođenje politike na mala vrata. Ovo je smanjivanje autonomije Univerziteta. Član ove komisije i predsjednik UO Univerziteta je bio protiv rekao je da će donošenje ovakvog zakona donijeti samo štetu Univerzitetu.“  

  I u Sindikatu visokog obrazovanja izrazili su zabrinutost načinom na koji je zakon usvojen. Zlatan Begić, predsjednik Sindikata:

  „Ovdje je poenta, ovdje je fokus našeg nezadovoljstva na načinu kako se te stvari radi - bez uvida javnosti, bez uvida akademske zajednice, bez sindikata – mnoge od ovih normi duboko zadiru u radno-pravni status zaposlenika, a oko tih stvari po Ustavu i po zakonu sindikati se, ako ništa, moraju očitovati.“    

  Ministrica obrazovanja Nađa Avdibašić Vukadinović smatra da novi zakon umnogome ide na ruku studentima:

  „Tako da ne znam šta se dešava u zadnjih 20 dana – da oni potpisuju reakciju sa Univerziteta zajedno sa uvaženim rektorom kada su u pitanju izmjene i dopune zakona, a koje samo vode kao uspostavljanju kvaliteta rada i studenatima i uposlenicima.“ 

  Uništavanje ideje univerziteta

  Miodrag ZivanovicMiodrag Zivanovic
  x
  Miodrag Zivanovic
  Miodrag Zivanovic
  Politika je davno svoje mjesto pronašla i u obrazovanju, samo što je ovaj put dobila i zakonsku potporu. Međutim, gore od ovoga je što se akademska zajednica tome nikada nije usprotivila. Sveučilišni profesor Miodrag Živanović, filozof, esejist, urednik i publicist, stoga upozorava:

  „U akademskoj zajednici postoji u priličnoj mjeri izražena negativna selekcija kadrova. Postoji jedna praksa po kojoj se nominale stiču bez obzira na stvarne naučne kompetencije, ljudske kompetencije, moralne. Postoji, nažalost, još nešto na šta bi trebalo upozoriti, ali bi upozorenje moralo odjeknuti jako: na djelu je, čini mi se, projekat uništavanja ideje univerziteta, ideje i prakse visokog obrazovanja. I ukoliko to sami univerziteti i sama akademska zajednica ne pokušaju iznutra razoriti, spriječiti, blokirati, onda mi doista nećemo imati šanse za budućnost.“

  Očekivanja od budućih akademski obrazovanih osoba su velika, ali uvjeti u kojima se odvija njihova naobrazba, prema mišljenju naših sugovornika, nimalo ne odaju pozitivnu sliku u kojoj će znanje i kvalitet imati apsolutnu dominaciju.

  Maja Nikolić

  Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: malta Grad: sweden
  05.12.2012 14:43
  Halilovic mi je svojevremeno predavao marksizan na fakultetu i sjecam ga se kao asocijalnog, nesavremenog tipa ( zvali su ga tvrdi sandzklija). Zahtijevao je od studenata mnogo a vecini studenata je marksizam, isto kao i odbrana i zastita bilo nesto totalno nebitno a sto se jednostavno moralo proci da bi isao dalje. Boze kakvim su nas glupostima malteretirali.

  Sve u svemu sigurno ima boljih kandidata za dekana a i boljih metoda na koji ce se oni birati. Sama cinjenica da je Halilovic trenutni dekan govori o kvalitetu trenutnog nacina izbora.
  Odgovor

  Ime: Leila
  06.12.2012 23:43
  Slazem se sa svakom vasom rijeci, H je prototip svega onoga sto ne bi trebalo bit u obrazovanju niti bilo gdje drugdje.
  Ali ,tip je zadrt i krut, a neki to vide kao dobre osobine....
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  07.12.2012 13:51
  Ma ne sekiraj se...SBB ima vec kandidata na tu poziciju a i Vukadinovic treba bolju poziciju...sad ce ruze cvati na univerzitetu od strucnjeka.

  Ime: Nihad Grad: Tuzla
  05.12.2012 10:58
  Nije ovo do novinara, jer ako pogledate niko drugi se i nije bavio ovim problemom osim RSE, a svi na sva usta bruje o ovome. Žalosno je jedino to što akademska zajednic nije reagovala, a novinari nisu tu da kritikuju, to nek rade oni kojih se ovo tice, a svako ce sam prosudit. ovdje je sve jasno, jer govore ljudi kojih se direktno tice ovaj zakon. a zalosno je jedino to sto umjesto da govorimo o znanosti na univerzitetu govori se jedino kad se dogodi nesto lose ili kad eto ovako politika postavlja kadrove

  Ime: Leila
  05.12.2012 00:08
  Stvarno , Majo,ovaj tekst je zbilja zalostan. Em neki dijelovi uopste nisu razumljivi,em ni trunke kriticnosti. Pa ko je do sada postavljao dekane i sve druge rukovodioce ? Kao do sad ih birali studenti ili radnici ili profesori ? Ovog gospodina Halilovica zvanog Gargamel samo premecu s jedne na drugu funkciju. Tako vec 20-tak godina bar da ja znam. A ko da je pa u Evropi drugacije ! Pa necemo se zavaravati valjda vise :i bilo je tako i bice vazda i svugdje ! Neka nama nasih nastancanih doktora i profesora i univerziteta, masala ! Neka nama nasih zalosnih novinara i dopisnika ! Hoce li vise taj 21 decembar ?
  Odgovor

  Ime: Pojedinac
  06.12.2012 11:29
  sta je 21. decembra?
  Odgovor

  Ime: Ibrahim Grad: Tuzla
  05.12.2012 16:10
  Komentara ce uvijek biti od stranackih poslusnika. Leila priznajte kome pripadate?! Ili da sam napisem
  Odgovor

  Ime: Leila
  06.12.2012 23:34
  Ma zalosno je sto mislite da pripadam "nekome" ja samo znam tog covjeka i svaki put se uzasnem kad ga vidim na nekoj funkciji!
  Kad udjes u "krug" , kad zasjednes za prvu sofru,niko te vise ne otjera ! Pa i Gargamela su postavile neke politicke strukture,nema to veze sa sposobnostima,moralom ili obrazovanjem !Al eto zna covjek da odbrusi rusima, zna gdje mu je baza i ko ga placa i postavlja! Jaaako mudro!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  05.12.2012 13:26
  Ja bi Gargamelu dao da dozivotno bude rektor samo zato jer je znao odbrusiti Rusima dok je bio ambasador u Moskvi. Takve ljude BiH treba.
  Odgovor

  Ime: Leila
  05.12.2012 16:22
  Pa i bice dozivotno na nekoj od funkcija u BiH nemajte briga,to je bas taj tip covjeka koga nam NIKAD ne moze biti dosta! Nek nam zive dozivotni na svojim funkcijama,a i vama,aferim!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  06.12.2012 16:20
  Naivnost je blagoslov na neki nacin. Gargamel je samo pojavni oblik, i hvala Bogu da je na taj polozaj dosao neko ko makar zna kako treba odbrusiti dokazanim bosnjackim neprijateljima. Oni koji stoje iza Gargamela vrlo lahko mogu postaviti i nekoga totalno nesposobnog.
  Odgovor

  Ime: Ibrahim Grad: Tuzla
  05.12.2012 22:39
  Ali s ovim zakonom bit ce i gore, jer sve ce dolaziti po vladinoj ingerenciji. Halilovic je prekinuo sve medjunarodne veze koje je Univerzitet u Tuzli imao, uveo je apsolutni diktat... Ali kako ce tek biti kad politika bude postavljala direktono svog gargamela...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.