Utorak, 09. februar/veljača 2016, 21:32 CET

  Srbija

  Rat plakatima: Od ukidanja autonomije do Vojvodine republike

  Grafiti u Novom Sadu
  Grafiti u Novom Sadu
  Grafit „Vojvodina Republika“ se pojavio na više punktova u Novom Sadu. Crnim sprejom su išarani plakati stranke Treća Srbija, koja traži da se reorganizacijom države, između ostalog ukine i autonomija Vojvodine.

  Preko plakata Treće Srbije ispisano veliko slovo V, kao i natpis “Vojvodina Republika”. Poruka „Vojvodina Republika“ se nije prvi put pojavila na zidovima Novog Sada.

  Pre deset dana u glavnom gradu Vojvodine su bili polepljeni plakati na kojima je pisalo „Vojvodina Republika – Sloboda za Vojvodinu“, koje je potpisala Vojvođanska partija. Ti žuto-plavo-zeleni plakati su bili prelepljeni preko plakata stranke Treća Srbija.

  Jedan od predstavnika stranke Treća Srbija, Miroslav Parović kaže da on ne misli da je poruka „Vojvodina Republika“ upućena njegovoj stranci.

  “Mi se ne osećamo prozvanim direktno sa ovom kampanjom koja je pak usmerena prema destabilizaciji regiona. Postavlja se pitanje gde je stajna tačka nečije politike, ako je stajna tačka nečije politike da se posmatra Srbije u celini, integralno, kao što je to slučaj sa našom političkom organizacijom, onda ne možemo govoriti da smo mi skoncentrisani na to da se ukine Autonomna Pokrajina Vojvodina. To je samo jedan od produkata politike da se napravi država Srbija kao moderna država koja je efikasna i koja ima jeftinu državnu upravu. Sva suština je u tome. Ako krenete da izvlačite iz konteksta možete svašta iskonstruisati”, kaže Parović.

  Predsednik Vojvođanske partije, Aleksandar Odžić kaže za Radio Slobodna Evropa da se oni ne zalažu za izdvajanje Vojvodine iz Srbije, već traže federalizaciju zemlje.

  “Činjenice su da je Vojodina ostala jedino nerešeno pitanje od svih konstituenata bivše Savezne Republike Jugoslavije, Srbija se prema Vojvodini odnosi kolonizatorski, da čak ne poštuje ni ustavne odredbe kada su u pitanju finansijska sredstva, da je Vojvodina u poslednjih dvadeset godina rapidno, da ne kažemo u potpunosti propala i da jednostavno ovo je pitanje života u Vojvodini. Kada mi kažemo “Vojvodina Republika” mi nikako ne mislimo na separatizam, na izdvajanje iz Republike Srbije, jer je to prosto nemoguće. Mi tražimo da dođe do ustavnih promena, da se donese novi Ustav i da Vojvodina u jednom ravnopravnom odnosu sa Srbijom stvori neku buduću Saveznu Republiku Srbiju”, objašnjava Odžić.

  Različita viđenja statusa Vojvodine su svakako rezultat neaktivnosti većih stranaka koje su bliže centru političkog spektra kaže politikolog Dušan Spasojević.

  “Ja mislim da je u potpunosti očekivano da se jave takve tendecije i da je to rezultat situacije u kojoj se Srbija nalazi: dalje prolongiranje statusa Kosova koja se preliva na druge krajeve, kontinuirano ignorisanje problema položaja nacionalnih manjina i jedna radikalizacija odnosa sa EU kao posledica odluka Haškog Tribunala i slično. Naprosto politička scena je prepuštena radikalnijim akterima, zato što mi ne vidimo stavove mejnstrim partija, demokrata i naprednjaka, u vezi sa ovom temom”, smatra politikolog.

  Na pitanje čiji je zadatak rešavanje krize, Spasojević odgovara na sledeći način.

  “Sukobi o kojima danas govorimo nisu bili tu ranije, nisu bili toliko vidljivi pre tri meseca ili pre godinu dana. Naprosto oni su indukovani radom političkih aktera i ukoliko se tu politički mejnstrim ne oglasi, onda će radikali biti sve glasniji”, naglašava sagovornik RSE.

  U vezi sa grafitima, oglasio se i Gradski odbor Srpske napredne stranke.

  "Nećemo dozvoliti da nikakvi grafiti, separatističke strategije, niti demagogija ''autonomaških'' zagovarača skrenu pažnju i uspore obračun države sa kriminalom. Umesto što se bave isticanjem separatističkih parola, prvaci ovih marginalizovanih grupa bi trebalo da se uključe u borbu Srpske napredne stranke protiv korupcije i kriminala i pomognu u razotkrivanju svih aktera ove pošasti koja je zahvatila gotovo sve sfere našeg društva", stoji u saopštenju stranke.

  Norbert Šinković

  Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  13.02.2013 03:58
  Srbija se prema Vojvodini odnosi kolonizatorski, da čak ne poštuje ni ustavne odredbe kada su u pitanju finansijska sredstva, da je Vojvodina u poslednjih dvadeset godina rapidno, da ne kažemo u potpunosti propala i da jednostavno ovo je pitanje života u Vojvodini...ono sto je miosevic zapoceo na kosovu da radi to sad ovi na vlasti praksiraju ovde kod nas....sto je dosta dosta je ...mi narod Vojvodina treba da trazimo pomoc od EU da posalje ovde policiju da stiti nas narod od agresije koju je dozivelaHrvatska,Bosna,Kosovo od Beogradki vladara koji i danas tamo stoje i drze konce u rukama neki iza scene a neki na sceni vec odavno

  Ime: Vojvodjan Grad: Vojvodina-EU
  08.02.2013 00:09
  Vi morate razumeti Vojvodjane. Ekonomska i politicka situacija u Vojvodini su zbog Srbije vise jednostavno neizdrzivi. Vojvodina je srozana, opljackana, manjine se ciste i teraju - a od nas se ocekuje da sve to gledamo i da cutimo. E, pa dosta je bilo. Vojvodjani teze Evropi, iz koje su i iznikli, a Srbija kako hoce. Ipak, mislim da nije u redu da se Vojvodjani nazivaju ekstremistima - turaju u isti kos sa velikosrpskim nacionalistima. Jer je jedno boriti se za Slobodu, a drugo da se ovlada nad nekim. Po tome su onda i partizani i saveznici bili ekstremisti - ruku pod ruku sa nacistima i fasistima?! Nemojte tako, nije u redu mesati stvari i pojmove.
  Odgovor

  Ime: BiH gradjanin Grad: Sarajevo BiH
  10.02.2013 06:05
  mi narod BiH hocemo Zakon o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola koji je treba da sto prije predlozi Vijeće ministara u Parlamentu BiH da ga podrze svih stranaka u parlamentu BiH domu naroda i i da pominjanje fašističke organizacije, velicanje i upotreba znakova fasizma bude kaznjena sa 100,000 eura i 5 godina zatvora.... tvrdeći uja sam bio oslobodilački partizan i na čelu borbe protiv fašizma.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  09.02.2013 22:20
  Ta nemojte se odmah jediti gosn. Vojvodjanin. Sta cete u EU?
  Slovenija i Grcka gore od demonstracija, Madjari mole za milostinju, u Spaniji 25% nezaposlenost, EU skresala budzet. Ostanite vi ovde, bice vam lepo sa nama.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  10.02.2013 11:49
  vuk@
  Djaba ti je urgirati i lobirati .Narodi jednostavno nece s vama,niste dobri . Danas ti je takvo vrijeme vuce,niko ne dozvoljava da ga se ugnjetava i maltretira.A vi Srbi ste bas na losem glasu.Imate previse repova koji se vuku za vama . Narodi imaju losa iskustva s vama,i zele biti sto dalje od vas.To su cinjenice,jbg.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  12.02.2013 23:10
  Ti ovim komentarom hoces da homogenizujes Srbe u Vojvodini,
  kojih je 65,04%?

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Gaf nedelje

  Nije pronađeno ništa za ovaj widget30861

  Srpski s mukom

  Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

  Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Klaper: S. Koreja pokrenula nuklearni reaktor

  Direktor američkih obaveštajnih službi izjavio je da bi Severna Koreja, posle ponovnog pokretanja jednog od reaktora, uskoro mogla da ima dovoljno plutonijuma za nuklearno oružje

  Podnet predlog budžeta, republikanci protiv

  Predsednik Barak Obama je danas podneo Kongresu predlog budžeta za narednu 2017. fiskalnu godinu, koja počinje u oktobru, u vrednosti od preko 4 hiljade milijardi dolara.

  Sudar vozova u Nemačkoj

  U direktnom sudaru dva putnička voza na jugu Nemačke poginulo je najmanje devet osoba, a više od sto je povređeno