Dostupni linkovi

Novi porez mogao bi otjerati radnike u "sivu zonu"


Ilustracija
Ilustracija
Povećanje poreza na zarade će, sasvim sigurno, dodatno urušiti već veoma nizak životni standard građana Crne Gore. Međutim, da li će država ovom mjerom ostvariti planiran efekat dodatnog punjenja budžeta - pitanje je koje se samo nameće upravo zbog ocjena da će siva ekonomija dobiti nov podsticaj, a isplate zarada preći sa računa na gotovinu.

Ni do sada, u Crnoj Gori, nije postojala disciplina u isplati zarada i pratećih poreza i doprinosa, a opšte je poznato da se, osim u državnim firmama, velikim korporacijama i rijetkim drugim primjerima, zaposlenima preko računa isplaćuje isključivo minimalac na koji se, ako poslodavac spada u grupu odgovornijih, dodaju još pripadajući porez i doprinosi. Država nije iskazala volju da riješi ovaj problem zbog kog su državnoj kasi uskraćena značajna sredstva, ali je umjesto toga povećala porez koji će zakačiti sve koji primaju platu od državnog prosjeka naviše.

Stoga se samo nameće pitanje - da li će povećanje poreza na zarade uticati da i oni koji su do sada legalno primali plate odu u sivu zonu i preko računa primaju iznos do minimalca, a sve preko toga - na ruke. Svi sagovornici se slažu da svako povećanje poreza povećava mogućnost zloupotrebe, odnosno, bijega u zonu sive ekonomije.
Vasilije Kostić
Vasilije Kostić

Ekonomski analitičar, Vasilije Kostić smatra da će za dosljednu primjenu posebnu odgovornost imati inspekcijske službe.

"Poslodavce ovaj zakon ne mora da tangira, jer to nije njihova obaveza već obaveza njihovih zaposlenih. Ali u svakom slučaju ono što je generalno jeste to da svako povećanje poreza stvara određeno podsticanje ili snaženje neformalne ekonomije", ističe Kostić.

Vlada je pred kraj godine obznanila namjeru da sa devet na dvanaest odsto poveća porez na zarade kog bi jedino bili oslobođeni građani koji primaju platu manju od 267 eura. Međutim, naknadno je, u zadnji čas prije usvajanja u parlamentu vladajuća koalicija izmijenila prvobitni Prijedlog i izašla na plenum sa rješenjem da, umjesto prethodnog rješenja od 12 odsto za sve bruto zarade preko 400 eura, donja granica za višu stopu od 15 odsto bude bruto zarada od 720 eura čime veliko nezadovoljstvo dijela javnosti nije bilo značajnije relaksirano.

Ministarstvo priprema dvije komisije

Inicijativa je izazvala veliko negodovanje, prije svega, sindikata i opozicije naročito zbog činjenice da je povećanje poreza na zarade nastavak ljetošnjeg uvođenja taksi od po jednog eura mjesečno na svaki strujomer, mobilni telefon i kablovski risiver što je od strane sindikata ocijenjeno kao - atak na socijalno ugrožene i zaposlene.

Pritom treba imati u vidu da je upravo ovih dana, tokom javne polemike o povećanju poreza,"isplivao" u javnosti, do sada, nepoznat podatak - da 124 hiljade zaposlenih, što čini tri četvrtine od ukupnog broja zaposlenih prima platu ispod prosjeka, a da tek 44 hiljade, odnosno, samo jedna četvrtina zaposlenih mjesečno zarađuje preko prosjeka od 480 eura.
Darko Konjević
Darko Konjević

"Može se desiti da dođe do pojave da se preko računa isplaćuje do određenog limita, a preko toga na ruke", kaže izvršni direktor Montenegro biznis alijanse, Darko Konjević.

"Svako povećanje poreza ima intenciju da se jedan dio prevede u sivu ekonomiju. Ono što se nadamo da će ova privremena mjera trajati do kraja godine i da ćemo se ponovo vratiti na sistem proporcionalnog oporezivanja i na stopu od 9 posto poreza na dohodak fizičkih lica".

U Uniji poslodavaca ne očekuju značajniju pojavu "štelovanja" plata tako da zvanično ne prelaze limit preko koje se zarada oporezuje po višoj stopi.

"Smatramo da su oni zaposleni koji primaju zaradu prosječnu i veću dovoljno obrazovani i prosvijećeni da znaju koja su im prava zakonom garantovana kada je uplata poreza na dohodak u pitanju tako da ne vjerujemo da će u tom smislu doći do nekih velikih pomjeranja", kaže ekonomski savjetnik Unije poslodavaca, Ana Rašović.

U vlasti su svjesni da svako povećanje poreza predstavlja iskušenje za bijeg u sivu zonu, ali funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Zoran Jelić apeluje i na zaposlene i na poslodavce da to ne rade.

"Svi poslodavci i radnici koji budu izbjegavali plaćanje poreza i doprinosa smatraće se kao prekršioci koji će se kazniti po zakonu. Zato Ministarstvo finansija priprema dvije komisije koje će voditi računa i koje će se boriti protiv sive ekonomije i na tržištu rada. Kontrolisaće se svi poslodavci na teritoriji Crne Gore. Oni poslodavci koji dio zarade budu isplaćivali preko računa, a dio kao keš na ruke biće sankcionisani. Upozoravamo sve one poslodavce i radnike da to ne rade", rekao je Jelić.
XS
SM
MD
LG