Dostupni linkovi

Novi bilans žrtava u Tianjinu: Od eksplozija poginulo više od 100 lica


Tianjin
Tianjin

Kineska državna novinska agencija Sinhua (Xinhua) javila je u subotu da je bilans poginulih u kineskom lučkom gradu Tianjinu, u eksplozijama koje su se u skladištima dogodile u srijedu, porastao na 104 osobe.

Spasioci i dalje pretražuju dio grada u kome se nalaze skladišta, a koji je gotovo potpuno spaljen u nizu eksplozija i požaru, prenosi agencija AP.

Nove eksplozije i požari potresli su u subotu milionski grad Tianjin. Spasioci su pronašli jednog preživjelog, koji je izvučen iz izgorjelog skladišta, tri dana nakon eksplozija.

Među 104 poginula je i najmanje 21 vatrogasac, što tu nesreću čini najfatalnijom za kineske vatrogasce u proteklih šest decenija. Nekoliko vatrogasaca se i dalje vodi kao nestalo. U nesreći je povrijeđeno 720 osoba, saopštile su kineske vlasti.

Zbog straha od kontaminacije, evakuisano je stanovništo oko mjesta razornih eksplozija u zoni od tri kilometra, a evakuaciju izvode naoružani policajci, nakon što je na mjestu nesreće pronađena opasna materija sodijum cijanid koja je zapaljiva u dodiru s vodom. Zvaničnici su rekli da ne mogu da tačno kažu koje su se opasne hemikalije nalazile na mjestu nesreće u trenutku eksplozija.

Tianjin
Tianjin

Koncentracija štetnih materija, koje su pronađene u dva kanalizaciona odvoda kraj mjesta eksplozije, osam puta je veća od uobičajenog nivoa. U Tianjin je poslato 200 vojnika obučenih za hvatanje u koštac sa posljedicama nuklearnih, bioloških i hemijskih katastrofa.

Ustanovljene su 22 stanice za praćenje ekološke situacije, a pet stanica kontroliše kvalitet vode.

Prilaze mjestu eksplozija štite policija i vojska koji imaju kontrolne punktove, a helikopteri kruže iznad mjesta eksplozija.

Agencija AP je prenijela da se plamen i u subotu može vidjeti na mjestu nesreće na pojedinim lokacijama, i da su svjedoci i državni mediji javili o novim eksplozijama.

Skladište koje je eksplodiralo pripada kompaniji "Ruihai Logistics", koja se bavi preradom otrovnih hemikalija.

Inače, porodice vatrogasaca nestalih u eksplozijama u Tianjinu upali su u subotu u prostorije u kojima su predstavnici kineskih vlasti održavali konferenciju za novinare, tražeći informacije o njihovim najmilijim.

XS
SM
MD
LG