Dostupni linkovi

Nove borbe u Marijupolju


Shyrokino selo kod Mariupola
Shyrokino selo kod Mariupola

Stanovnici ukrajinskog grada Marijupolja, izloženi su intenzivnoj artiljerijskoj vatri, koju opisuju najtežim granatiranjem u posljednjih tri mjeseca. Reporteri javljaju da su srušene brojne kuće, te oštećeno skladište benzina.

Ove pojačane borbe nastavak su dvosedmičnih intenzivnih sukoba izmedju ukrajinskih snaga i pro-ruskih separatista u blizini grada na obali Azovskog mora.

Najveće borbe vode se na cesti koja povezuje Marijupolj sa - s jedne strane Donjeckom, gradom na sjeveru kojeg kontroliraju pobunjenici i s druge, aneksiranim Krimom kojim vlada Rusija.

Od početka vojne akcije u istočnoj Ukrajini, ubijeno je više od 6.400 ljudi.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier, upozorio je da je situacija u istočnoj Ukrajini "eksplozivna", te da su neophodni hitni razgovori kako bi se spriječila nova vojna eskalacija.

U njemačkom listu Bild am Sonntag, on je predložio da predstavnici Kijeva i proruskih separatista iz istočne Ukrajine odmah sjednu za pregovarački stol pod nadzorom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju.

Ukrajina i Rusija su i teme kampanje koja se vodi u okviru stranačkih nominacija za iduće predsjedničke izbore u Sjedinjenim državama. Jedan od republikanskih kandidata, Donald Trump, u susretu s novinarima na televiziskoj mreži NBC, kazao je kako je Evropa ta koja se treba baviti rusko-ukrajinskom krizom.

„Meni se ne svidja šta se dešava u Ukrajini, ali to je problem koji više utječe na Evropu, nego na nas. I Evropljani su ti koji moraju rješavati stvari.“

Sjedinjene države zajedno s Evropskom unijom uvele su sankcije Rusiji zbog ilegalne aneksije Krima, u martu prošle godine. Trump u svojoj kampanji zastupa tezu da su odnosi s Rusijom pod predsjednikom Obamom, „značajno uništeni“, te da bi on, kad bi bio izabran, imao „sjajne odnose s Rusijom i Putinom“. Na pitanje da li bi on uveo Moskvi sankcije, Trump je odgovorio da to ovisi od njihova ponašanja, te dodao

„Nisam obožavalac situacije u kojoj smo mi protiv Rusije, a za Ukrajinu, u isto vrijeme kad Njemačka ne čini ništa, a uzima ruski plin i naftu.“

Na novinarsko pitanje da li bi Ukrajina trebala postati članicom NATO pakta, Donald Trump, uspješni američki biznismen, u stilu Sara Palin je odgovorio:

Ne bih se ja time opterećivao. Ako udje-dobro je. Ako ne udje – i tako je dobro.“

XS
SM
MD
LG