Dostupni linkovi

Nove bioničke noge paraplegičari mogu nositi ispod odjeće


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Da bi paraplegičari ponovo hodali, potrebne su im bioničke noge. Kompanija SuitX je proizvela takve noge pod nazivom Phoenix, koje su inovativne i veoma lagane te ih je moguće nositi ispod odjeće.

Steven Sanchez je izgubio sposobnost hodanja nakon što je prije deset godina doživio nesreću vozeći bicikl. On danas pomaže kompaniji SuitX u testiranju bioničkih nogu, odnosno laganog i inovativnog egzoskeleta nazvanog Phoenix.

Egzoskelet Phoenix je predstavljen u ponedjeljak, a radi se o prenosivom robotu koji je rezultat višegodišnjeg rada, čiji je cilj zamijeniti teške i izuzetno skupe egzoskelete novim laganim i pristupačnim egzoskeletima koji će pomagati ljudima da hodaju.

"Ovo je oslobađajuće iskustvo. Mogu ponovo stajati, osjećati noge i kretati se bez invalidskih kolica", izjavio je dvadesetosmogodišnji Sanchez.

Iako ni Phoenix nije jeftin, jer košta 40.000 dolara, ipak treba imati u vidu da su stariji, teži i komplikovaniji sistemi dvostruko skuplji.

"Ideja je bila da napravimo egzoskelet koji je baziran na robotskoj tehnologiji, a koji je potpuno prilagođen ljudskom hodu", izjavio je direktor kompanije SuitX Homayoon Kazerooni.

Umjesto motorića na svim zglobovima, Phoenix ima samo dva motora na kukovima, a ovaj dizajn znatno smanjuje njegovu težinu. Koljena kontroliše elektronika koja ih čini čvrstim kad korisnik stoji, a u slučaju hoda se pokreću.

Phoenix je potpuno prilagodljiv i odgovara svim ljudima, bez obzira na visinu, tjelesnu težinu i drugo. Koristi se u kombinaciji sa štakama na kojim su ugrađene komande "hodaj", "stani", "sjedi" i "ustani". Pritiskom na dugmad se Phoenix prilagođava i podešava koljena. Korisnik može praviti korak po korak, ali i uključiti mod kontinuiranog hodanja.

S obzirom na to da je lagan i jednostavan, korisnici samo mogu postavljati egzoskelet, za šta je potrebno između 10 i 15 minuta.

Brže hodanje nažalost još uvijek nije moguće, kao ni penjanje uz stepenice.

XS
SM
MD
LG