Dostupni linkovi

Novca za penzije nema, pa se fondovi moraju zadužiti


Penzioneri, Banjaluka
Penzioneri, Banjaluka

Oba fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) u Bosni i Hercegovini dobila su saglasnost od vlada da se mogu zadužiti kod komercijalnih banaka kako bi izmirili penzije. I dok je Fond u Republici Srpskoj to uradio već jednom, zbog čega se nalazi u finansijskoj dubiozi, PIO u Federaciji BiH to će uraditi prvi put. Razlog je što velika javna industrijska preduzeća već godinama ne uplaćuju doprinose, pa nema dovoljno novca da se fond puni. Penzioneri su protiv ovakve vrste zaduženja, jer kažu da se radi o „gašenju požara“, s obzirom da problemi dugoročno neće biti riješeni.

Već godinama najveći dio bosanskohercegovačkih penzionera živi mjesečno od 160 eura, a penzije im svaki mjesec znaju kasniti i dvadesetak i više dana. Neke smo u Sarajevu pitali kako preživljavaju:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Penzije ni u narednom periodu neće biti povećane, ali će, ako je vjerovati entitetskim vlastima, biti isplaćivane. Razlog je što su vlade u oba bh entiteta dale saglasnost fondovima da se zaduže kod komercijalnih banaka. U Republici Srpskoj to su već jednom uradili.

„Taj kredit je povučen prije dvije godine. To je dugoročni kredit od 40 miliona maraka i on se servisira“, poručuje portparol Fonda RS-a Tihomir Joksimović.

Ko će vraćati?

Iako ne priznaju, zbog ovog zaduženja, fond u Republici Srpskoj je u finansijskoj dubiozi. To, najvjerovatnije, čeka i Fond u Federaciji BiH koji se do sada nije zaduživao, ali će, ukoliko to odobri federalni parlament, to učiniti vrlo brzo.

Razlog je, kako navodi za naš radio direktor Zijad Krnjić, što velike državne kompanije ne uplaćuju doprinose već godinama. No, prvi čovjek Fonda priznaje da se radi tek o „gašenju požara“.

„U principu, svako uzimanje za likvidnost je gašenje požara i kod subjekata koje posluju na tržištu, a kod institucija pogotovo. Sasvim je jasno da će se kredit sa kamatama vraćati. Nema druge opcije, jer neće banka pokloniti ta sredstva“, kaže Zijad Krnjić, direktor Fonda PIO Federacije BiH.

Zaduženje fondova u oba bh entiteta različito tumače u udruženjima penzionera. I dok predsjednik Udruženja u Republici Srpskoj Rade Rakulj smatra da je bitno da samo novaca ima za isplatu, Redžo Mehić, predstavnik Saveza udruženja penzionera FBiH je zabrinut ko će vraćati kredite.

„Republika Srpska je garant isplate penzija i ona kao garant svoje obaveze u tom pravcu je izvršila i izršavaće“, navodi Rakulj.

„Znate ko se može zadužiti? Onaj ko može vratiti kredit. Kako će to vratiti Federalni zavod, jer on nije proizvođač, ne stvara ništa? On je potrošač. To bi bilo kao da zemljoradnik uzme pedeset kilograma pšenice i samelje. On duguje pedeset kilograma, a da je to posijao, on bi dobio pet hiljada kilograma“, pojašnjava Mehić.

Mudro šute i vlasti u oba bh entiteta i ne govore koja kamata će biti, niti ko će vraćati novac kojeg fondovi uzmu od komercijalnih banaka.

Ono što im predstoji je reforma penzionog fonda, a na koji način, i to je nepoznanica.

Poznato je jedino da u Bosni i Hercegovini živi preko 600.000 penzionera. U Federaciji BiH, tek, za 80.000 broj radnika je veći u odnosu na one koji primaju penzije, dok je broj penzionera Republici Srpskoj veći za 10.000 u odnosu na broj onih koji rade.

XS
SM
MD
LG