Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 13:48 CET

  Kosovo

  Presuda Haradinaju i ostalima za zločine u logoru

  Haški tribunal oslobodio bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja. Vijeće zaključilo da nije kriv ni po jednoj tačci optužnice. Oslobođeni su i Idriz Baljaj i Lahij Brahimaj

  Slučaj se tiče zločina na području Dukađina na zapadnom Kosovu 1998.godine, kada je tom zonom upravljao bivši premijer Kosova Haradinaj, kao zapovjednik OVK. Balaj (zvan Toger), bio je zapovjednik jedinice Crni orlovi u sklopu OVK, a Brahimaj (zvan Ciganin) pripadnik.

  Brahimaj je jedini osuđen, na šest godina zatvora tijekom prve presude, zbog okrutnog postupanja i mučenja dvije osobe u štabu OVK u Jablanici, dok su Haradinaj i Balaj oslobođeni.

  No Žalbeno vijeće je djelimično ukinulo oslobađajuće presude i naložilo ponovno suđenje svoj trojici optuženih po šest točaka optužnice jer je ustanovilo da Raspravno (prvostupanjsko) vijeće nije poduzelo dovoljne mjere da se suprotstavi zastrašivanju svjedoka koje je obilježilo suđenje, niti da  osigura svjedočenja dva ključna svjedoka.

  Prema Žalbenom vijeću, s obzirom na potencijalni značaj tih svjedoka za navode iz optužnice, greška Raspravnog vijeća je“ narušila pravičnost postupka“, što je za ishod imalo neostvarenje pravde.

  Ponovljeno suđenje je počelo u kolovozu 2011.godine, a završilo u travnju 2012., pri čemu obrana nije izvodila dokaze.

  U optužnici se navodi se da su Haradinaj, Balaj i Brahimaj bili suizvršioci udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), sa ciljem uspostavljanja potpune kontrole nad Operativnom zonom Dukađin, putem maltretiranja i protupravnog uklanjanja srpskih civila s tog područja. Kao i maltretiranjem civila kosovskih Albanaca, kosovskih civila romske/egipatske nacionalnosti i drugih civila optuženih za suradnju sa srpskim snagama ili nesuradnju s OVK.

  Među više primjera zločina, u optužnici je opisano kako su u svibnju 1998. uhićeni kosovski Srbin Ivan Zarić i njegovi prijatelji Romi Agron Berisha i Burim Bejta iz sela Dolac, nakon čega su odvedeni u Jablanicu.

  Prema navodima u optužnici u zatočeničkom objektu je Idriz Balaj u prisustvu Ramuša Haradinaja zatočeniku Zariću odsjekao uho, a Lahi Brahimaj je zatim naredio da se sva trojica ubiju.

  Kao ubijene žrtve u optužnici su navedeni i kosovski Romi Uke Rexhpaj i njegov zet Nesret Alijaj iz Grabanice te srpski policajac Nenad Remištar. U zatočeničkom objektu su polovicom 1998.prema optužnici ubijeni i kosovski Albanci Pal Krasniqi i Skender Kuqi.

  U zadnjoj točci optužnice kao žrtva višestrukog prebijanja naveden je Naser Lika iz Grabanice optužen za izdaju i podršku stranci Ibrahima Rugove. Ovaj zatočenik je uspio pobjeći iz spornog objekta u Jablanici.

  VIDEO: Tužiteljstvo u uvodnoj riječi o zločinima nad stanovnicima Kosova


  No, hoće li Haradinaj i Balaj biti osuđeni u ponovljenom postupku, neizvjesno će biti do samog kraja, budući da se i u njemu ponovio problem sa svjedocima. Jedan od ključnih svjedoka, bivši čuvar u Jablanici Shefqet Kabashi (Šefčet Kabaši) odbio je svjedočiti i priznao krivnju za nepoštivanje suda.

  Drugim riječima, Kabashi je radije dobio dva mjeseca zatvora za nepoštivanje suda, nego kako je naveo – da svjedoči i ugrozi živote članova svoje obitelji koji još žive na Kosovu, dok se on nastanio u Sjedinjenim Američkim Državama.

  VIDEO: Presuda Kashiju za nepoštivanje suda (na albanskom jeziku)  Tužiteljstvo je u završoj riječi, polovicom ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su obrane zatražile oslobađajuće presude.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Mate Grad: Hrvatska
  30.11.2012 17:29
  Bez jakog lobija Besplatnih godisnjih odmora sucima ne ide. Nema dzabe ni u stare babe -da znate vi u Srbiji.

  Ime: Alo Grad: rs
  29.11.2012 09:46
  " Kakvo iznenadjenje .."

  Ime: beli Grad: usa
  29.11.2012 04:08
  Irredentism (from Italian irredento, "unredeemed") is any position advocating annexation of territories administered by another state on the grounds of common ethnicity or prior historical possession, actual or alleged".

  Da danas vlada medjunarodno pravo ovo sudjenje bi se obavilo vec davno u Srbiji po principu gore pomenutog. No posto sila vlada jucasnji "iredentista" je postao oslobodilac i zato ce ici kuci slobodad.

  Ime: S
  29.11.2012 03:44
  Nema nista od ovih presuda sud ce biti primoran da ih oslobodi kao sto su oslobodili Gotovinu.Sigurn ovi osumnjceni su sa odstojanja bar dvesta metara matletirali srbe.Ovaj sud je prezauzet sudnjenjem Seselj za nepostovanje suda i vec mu izrice trecu presudu zatvorom cekajuci da i kao Slobo umre u istom zatvoru bez presude za koju ga optuzuje ovaj podcinjeni sud.Skoro deset godina su prosli a da sudjene Seselju o glavnoj optuznici se ne pomeri dalje od pocetne faze.Daj boze da Seselj bude u tako dobrom zdravlju i dovede do ovaj podcinjeni sud do sveopsteg rugla cele svetske zajednice osim amera i njihovih sponzora koji ovaj sud podrzavaju.

  Ime: dejan Grad: bg
  28.11.2012 19:45
  Kako da ga osude kad su svi koji su ista znali ili hteli da svedoce pobijeni.Ali Hag to nezna ali da zna "svasta"' bi bilo!

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.11.2012 10:35
  Smjesno, tuzno, zalosno, to se moze samo u zemlji gdje mafija i Amerikanci uvode svoje pravo, vidimo Irak, Libiju, sad je na redu Sirija....... Naravno Srbiji treba zabraniti da bude clanica EU-a jer nije nista uradila u zastiti svedoka na Kosovu, Crnoj Gori i Njemackoj, gdje su sve svjedoci poginuli misteriozno. Takva smrt nije moguca u tim razmjerama bez suglasnosti obavjestajnih sluzbi tih zemalja, izuzev ako one nisu direktno umjesene u iste, jer se vec unaprijed znao profil zrtava i njihova vaznost? Ma da sve je stvar lobiranja i geopolitickih igri.
  Odgovor

  Ime: za Anonimnog... Grad: Srbija
  28.11.2012 18:30
  Izgleda da si veoma anoniman sto se tice ubijanja svedoka protiv hardinaja. Skoro svi Albanci svedoci su nestali na misteriozan nacin (ubistva, samoubistva, itd) i ti imas smelosti da to povezujes sa Srbijom. Zar ne mislis da Taci i njegova ekipa ima nesto sa tim ili ti je mrznja prema Srbiji pomrsila zdravi razum?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.