Dostupni linkovi

Kosovo: Uhapšeno 15 osoba zbog ugrožavanja ustavnog poretka


Ilustracija
Ilustracija

Policija Kosova potvrdila je da je uhapsila 15 osoba pod sumnjom da su počinili krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosova.

Hapšenja su usledila prilikom policijske akcije na 16 lokacija.

Domaći mediji prenose da su među privedenim imam Velike džamije u Prištini Shefqet Krasniqi, lider Islamskog pokreta za ujedinjenje Fuad Ramiqi, imam iz Peći Enes Goga i imam iz Mitrovice Enis Rama.

Policija je objavila samo inicijale, godinu rođenja i mesto boravka uhapšenih. Dodaje se da su tokom akcije konfiskovani materijalni dokazi koji se povezuju sa ovim slučajem.

Uhapšene osobe u sredu su: T.A. (1987) Priština, F.R. (1960) Priština, E.A. (1971) Mitrovica, E.R. (1976) Mitrovica, E.N. (1981) Mitrovica, E.G. (1978) Peć, D.GJ. (1987) Peć, M.M. (1958) Prizren, B.R. (1980) Prizren, I.B. (1981) Prizren, L.R. (1979) Prizren, A.M. (1985) Uroševac, Sh.K. (1989) Uroševac, S.S. (1981) Gnjilane.

Vlasti su putem ovog saopštenja skrenule pažnju građanima Kosova na, kako se navodi "rizik koji važi za svakog ko se bude odlučio da se pridruži sumnjivim organizacijama koje deluju na teritoriji Sirije i Iraka".

"Jedan veliki broj ovih organizacija kao što su Al-Nusra i ISIS, proglašene su terorističkim organizacijama od međunarodni mehanizama i kao takve se smatraju i od strane domaćih institucija", navodi se u saopštenju.

Portparol Islamske zajednice Kosova Ahmet Sadriu izjavio je za RSE da je "Islamska zajednica zabrinuta u vezi privođenja imama u policiji", ali je dodao da "niko ne može biti iznad zakona" i da su "odgovorne institucije zadužene da rade svoj posao".

"Mi smo i ranije rekli i ponavljamo da su sva njihova javna predstavljanja njihova lična odgovornost", kazao je Sadriu.

Među prvim reakcijama na ovu akciju oglasila se američka ambasadorka na Kosovu Tracey Ann Jacobson.

"I ovog puta čestitam Kosovu na proaktivnom pristupu protiv stranih boraca i ekstremizma", napisala je ambasadorka na Twitteru.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, izjavila je da do delovanja bezbednosnih mehanizama dolazi kako bi se osiguralo slobodno, bezbedno i tolerantno Kosovo, koje neće biti pod pretnjama pojava koje za cilj imaju ugrožavanje vrednosti i ideala na osnovu kojih je izgradjena država i dugogodišnja verska harmonija.

“Institucije Kosova ozbiljnu shvataju svoju odgovornost da deluju protiv ove globalne pretnje u skladu sa voljom i odlučnošću gradjana Kosova, a radi izgradnje tolerantne države koja doprinosi stabilnosti”, navodi se u saopštenju.

Imam Krasniqi iz Prištine je bio priveden u policiju i 4. septembra ali je posle ispitivanja pušten.

Iz specijalnog tužilaštva je tada rečeno da se istraga nastavlja. Tužilac Reshat Millaku izjavio je da je imam Velike džamije bio samo na ispitivanju i da nema nikakve odluke o pritvoru.

Predstavnici Islamske zajednice na Kosovu za RSE su i nakon te akcije kazali da su nadležnim organima pružili svoju podršku.

"Ne želimo da se mešamo u rad bezbednosnih i pravosudnih organa. Dok je uvaženi imam odveden u policiji, mislimo da su naši istražni organi kreirali neku sumnju, a u vezi njegovog delovanja", konstatovali su u Islamskoj zajednici.

"Islamska zajednica Kosova se izjasnila i ranije i ponovo ponavljamo, da ko god ugrozi ustavni poredak i bezbednost građana na Kosovu, mi ćemo biti oni koji će pružiti maksimalni doprinos kako se to ne bi dogodilo", kazao je za RSE nakon te akcije portparol Islamske zajednice Ahmet Sadriu.

Policija je avgusta uhapsila 40 osoba osumnjičenih za učešće u terorističkim grupama ISIS i Al- nusra.

XS
SM
MD
LG