Petak, 06. maj/svibanj 2016, 07:30 CET

  Srbija

  Sporna izložba u Novom Sadu: "Normalizovanje" fašizma u Srbiji

  Detalj sa izložbe, foto: www.021.rs
  Detalj sa izložbe, foto: www.021.rs
  U novosadskoj galeriji Izdavačke kuće „Prometej“ otvorena je izložba koja Zavod za prinudno vaspitanje omladine u Smederevskoj Palanci, koji je radio tokom Drugog svetskog rata, predstavlja kao obrazovnu ustanovu. Antifaštička akcija Novog Sada smatra da je to zapravao bio logor, a izložbu "Ni koledž, ni tamnica - vaspitni zavod u Smederevskoj Palanci od 1942-1944", ocenjuje kao pokušaj aboliranja kvislinškog režima Milana Nedića i fašističke organizacije Zbor Dimitrija Ljotića.

  Spornu izložbu je organizovao Istorijski arhiv Smederevske Palanke u saradnji sa Izdavačkom kućom „Prometej“.

  Kroz Zavod za prinudno vaspitanje tokom dve godine postojanja je prošlo više od hiljadu omladinaca sa područja čitave Srbije. Ovaj logor zvali su „Mala Banjica“ i to je bilo mesto patnje i silom nametane nacističke indoktrinacije mladih. Ova izložba o tom mučilištu govori kao o pozitivnoj, obrazovnoj instituciji. Izložba predstavlja jednu od najotvorenijih nacističkih provokacija u Novom Sadu, stoji u saopštenju Antifašističke organizacije Novog Sada.

  Istoričar Milivoj Bešlin izložbu vidi kao istorijski falsifikat i još jedan pokušaj istorijskog revizionizma.

  “Reč je o logoru koji je bio otvoren i radio pod kontrolom pripadnika  kvislinške fašističke organizacije Dimitrija Ljotića. Otvoren je po naredbi samog Ljotića i radio je oko dve godine, u vreme okupacije Srbije, negde od 1942. do 1944. godine. U njemu su držani zatvoreni mladi ljudi, antifašisti, nad kojima je pokušana da bude vršena indoktrinacija, dakle da se oni od antifašista i levičara modifikuju u fašiste. Oni koji ne bi prihvatili fašizam, bili su izlagani surovoj torturi, represiji, a za pokušaj bekstva bili su deportovani zajedno sa svojim porodicama u Banjički logor, gde su bili streljani. Ovo je još jedan od primera istorijskog revizionizma koji je u Srbiji dobio pravo legitimacije. Ovo je na neki način normalizovanje fašizma i zbog toga je ova pojava užasno opasna. Ona je samo jedna u nizu manifestacija istorijskog revizionizma koji u Srbiji traje već jako dugo“, rekao je Bešlin.

  Glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće „Prometej“, Zoran Kolundžija kaže da je hteo da da mogućnost da se ponudi jedan drugačiji pogled na ovu instituciju.

  “Ova izložba je sastavljena od dokumentarnog materijala. Autor izložbe nije imao nameru da nekoga predstavlja boljim ili lošijim. Iz materijala možemo zaključiti da su oni koji su bili smešteni u ovom Zavodu imali i lepe i ružnije trenutke. I ono što je još važnije, po klasifikaciji i po odnosu države prema ovom Zavodu, to i dalje spada u prosvetu. Izložba sa sličnim eksponatima bila je pre nekoliko godina i u Pedagoškom zavodu Srbije i pedagozi se bave tim Zavodom” kaže Kolundžija.

  Na konstataciju RSE da deo stručne javnosti govori o torturi koja je vršena nad mladima u Smederevskoj Palanci, Kolundžija kaže da prema njegovim saznanjima nije bilo fizičke torture.

  Milivoj Bešlin smatra da izvinjenje treba tražiti pre svega za takvu izjavu.

  “Očekujem ne samo da se izvini zbog onoga što je učinio nego i zbog njegove izjave koja je više nego sporna gde on kaže da treba da .se čuje i druga strana. Koja je to druga strana? Fašizam?”, pita se sagovornik RSE.

  Direktor Vojvođanskog građanskog centra, Željko Stanetić kaže da su ovakvi pokušaji revizije prošlosti opasne i samo stvaraju konfuziju kod novih generacija.

  “Ono što je posebno opasno da smo mi u proteklim godinama iz stanja poricanja prešli u totalni revizionizam koji se jednostavno nastavlja i nastavlja. Posebno je zabrinjavajuće da revizionizam često kreće od nekih državnih institucija, što u ovom slučaju nije tako. Mislim da ovo može da bude jedna velika opasnost, pošto se izjednačavaju antifašisti i fašisti a uz to je ovo posebno opasno za buduće generacije koje nemaju činjenična  saznanja o prošlosti. Već dugo imamo stanje revizionizma i mislim da su građani postali zbunjeni i nisu prepoznali važnost suprotstavljanja ovakvim procesima”, smatra Stanetić.

  Spornu izložbu osudili su i članovi Saveza antifašista Srbije, Liga Socijaldemokrata Vojvodine kao i Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji.

  Ognjen Zorić

  Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.


  Norbert Šinković

  Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Avram
  09.02.2013 08:42
  abolirati (l. abolere uništiti)
  pravno: prekinuti nad nekim sudski postupak bez ikakvih posledica po optuženoga, ukinuti, ukidati, poništiti, poništavati.
  Srbi i srbija kroz ove izlozbe hoce da kazu da režim Milana Nedića i fašističke organizacije Zbor Dimitrija Ljotića, nije nista uradio lose za njihova doba i da su oni bili "iskreni borci za srbe i srbiji...to smo svi vidjeli i oni ljudi sto su zivjeli za to vrijeme a i mi sto smo prosli rad i agresiju srpske armije u hrvatskoj,kosovu,Bosni i hercegovini u 1992-1996,,,srbijanska armija, vojska i generali su pokazali svoju "vlast ,cestitost i velik nacisticki i nacionalni podvig" koji se trebao zvati Velika Srbija" a do toga nisu nikad dosli ali jesu ubili na stotine hiljada zena,djece,ljudi,nejaci....silovali...prognali, palili....i sad opet kao da nista se nije desilo opet tamo u Beogradu i Banja Luci hoce da izjednace i kazu da cetnistvo-fasisam i dobrota ...to je kazu isto....neznam kako moze da neko to uopste izgovori a ne i da pravi izlozbe,spomenike i ulice daje po i u cast koljacima kao nedicu,karadzicu,mladicu,milosevicu, mihajlovicu....

  Ime: Duck Grad: ...
  08.02.2013 16:56
  Bla bla Srbi ovakvi bla bla Srbi onakvi... Jeste jadni, propali biste da nema Srba pa da imate koga pljuvati...
  Odgovor

  Ime: Ivan Grad: Bosanac
  09.02.2013 08:29
  Normalizovanje fašizma u Srbiji je od 1939 malo stalo od 1946 do 1980 i onda punim jekom krenulo od 1989 do danas....Marsal Tito to je regukisao i odkad njega nema sve opet krenu ono po cetnicki-fsistickim idejama.....jadni smo mi NORMALNI i nasa djeca....a izgleda nema nas puno

  Ime: Meho Grad: Sarajevo-Drzava BiH
  07.02.2013 18:02
  Smrt fasismu sloboda narodu

  Ime: VB Grad: Beograd
  06.02.2013 17:02
  Ne znam sto izlozbu nisu otvorili u Smederevu,S.Palanci ili u Beogradu,pozvali ambasadore antihitlerovske i hitlerovske koalicije i objasnili im sta je cilj jos jednog falsifikata i nakaradne revalorizacije istorije.Nikako ne zaboraviti ruskog ambasadora-mozda dovede i neki hor!
  Bolesno i sumanuto srbovanje po Novom Sadu nema drugi motiv osim plasenja svih onih koji bi ovog popravilista i danas lako mogli da dopadnu posto ispunjavaju mnoge kriterijume od kojih je rasni i nacionalni visoko pozicioniran.I to sve ide u isti kos sa vescu da je ""nas""covek iz Novog Sada zamalo pobedio na izborima u Izraelu?!Da je Dimitrije bio vlastan u Novome Sadu,ne bi bilo ni ""zamalo""predsednika!
  Prvom prilikom opomenuti predsednika,premijera i glavnog od srpske kuzzine:nemojte pricati o postenju,nego pocnite da radite po zakonu i pravdi,ne izvrcite istoriju,ne unistavajte nekome sadasnjost i buducnost,ne abolirajte Badzin i Karicev podmladak...pa da vam verujemo da ste nesto naucili.Inace,i ovo ce biti put u Evropu kao Tadicev:on preko Kosova u nigde,a vi gazenjem i ponizavanjem Vojvodine do iste odrednice.
  Odgovor

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  06.02.2013 19:06
  Najvise zabranjava sto medjunarodna zajendica toliko nezainteresirano leda na ponovno radjanje fasizma u Srbiji i srpskom drustvu.
  Odgovor

  Ime: Obrad Lipovac
  07.02.2013 07:58
  Ne gleda, Markane, "međunarodna zajednica" nezainteresovano. Gleda ona vrlo pažljivo. Što više Ljotića, Nedića i Draže, manje Tita, a zna se ko je jedini bio objektivna opasnost za eksploatatorsku elitu.

  Ime: Vesna Rakić-Vodinelić Grad: Beograd
  06.02.2013 16:11
  Navodni vaspitni Zavod u Smederevskoj Palanci bio je deo istorije i moje porodice. Veljko Žarković, moj pokojni ujak, student medicine, kao pripadnik SKOJ-a je 1942. godine bio uhapšen i odveden u Specijalnu policiju u Beogradu. Prebačen je, kao zatvorenik u Zavod, a zapravo logor u Smederevskoj Palanci. Ova institucija je odista bila zatvor, a ne vaspitni zavod. U nju su mahom upućivani levičari, povezani sa komunistima. Veljko Žarković je u Smederevskoj Palanci proveo gotovo dve godine, u pravim zatvorkim uslovima. Roditelji i sestre su ga povremeno posećivali, donosili hranu i odeću, a na njemu opažali tragove povreda, mučenja, gladi. Odeća nije bila zatvorska uniforma, ali je bila puna stenica i ostale gamadi, tipične za zatvore. Nikad nije pominjao da je išta učio, ali da je nosio tragove "fizičkog vaspitavanja" bilo je očigledno. Tokom 1944. godine, pre nego što je logor bio zatvoren, sa jednom grupom svojih sapatnika vozom je upućen u Specijalnu policiju u Beograd. Uspeo je da iz voza pobegne i otišao je u partizane. Poginuo je na Sremskom frontu 1945. godine, u dvadeset trećoj godini života. Naša porodica nikad nije saznala gde mu se nalazi grob, jer je njegov drug, koji ga je sahranio i sam poginuo, posle nepunih mesec dana. Jedini trag o Veljku Žarkoviću nalazi se u Tovarniku u spomen parku, kao i na zgradi Vojnomedicinske akademije u Beogradu, na popisu imena studenata medicine koji su poginuli kao partizani u Drugom svetskom ratu. Iz priča moje babe, majke i tetaka, znam da je postojalo udruženje logoraša iz Smederevske Palanke koje se povremeno sastajalo. Možda medju njima ima još živih, koji bi mogli da posvedoče o karakteru ovog "vaspitnog zavoda". VR  Odgovor

  Ime: Hasko Grad: SarajevoBiH
  10.02.2013 05:29
  Smrt fasizmu sloboda narodu i mir i raj kao sto je Veljko Žarković i onima koji su dali svoje zivote i pali na pravom putu i ne na putu onih koji su zalutali ....

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Posledice rastućeg političkog haosa u Iraku

  Bela kuća je izrazila zabrinutost povodom rastućeg političkog haosa u Iraku i uticaja koji bi on mogao da ima na borbu protiv grupe Islamska država.

  Izbori konačno završeni, DSS-Dveri u parlamentu

  Nakon ponovljenih parlamentarnih izbora na 15 biračkih mesta, može se reći da su izbori u Srbiji završeni, a i poslednja nedoumica je razrešena, jer je i koalicija DSS-Dveri obezbedila cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije.

  Kanada: Vanredno stanje zbog požara

  U kanadskoj provinciji Alberta proglašeno je vandredno stanje zbog ogromnog požara koji je uzrokovao najveću evakuaciju u istoriji te oblasti.