Dostupni linkovi

Hamas demantuje pristanak na jednostrano primirje


Izrael nastavio zračne udare
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Izrael nastavio sa udarima, nekoliko poginulih

Hamas je demantovao da je jednostrano prihvatio prekid vatre, kojeg je oko 15 sati po centralnoevropskom vremenu objavio Jaser Abed Rabo, viši funkcioner palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

“Rabo ne predstavlja Hamas i palestinski otpor”, kazao je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri.

“Kad dobijemo izraelski zahtev za humanitarnu obustavu vatre, koji je potvrdila međunarodna zajednica, onda ćemo to i razmatrati”, saopštio je popodne Zuhri.

Najmanje 84 osobe su poginule u Gazi prošle noći u izraelskim napadima iz vazduha, sa kopna i mora, prenosi BBC podatke zdravstevnih zvaničnika. To su najžešći udari od izbijanja najnovijeg izraelsko–palestinskog sukoba 8. jula. Među stradalima su i pripadnici UN.

U napadima je pogođena i jedina električna centrala u Gazi.

Izrael je u toku noći izveo 60 vazdušnih napada u kojima je, između ostalog, pogođena i kuća lidera Hamasa Ismaila Hanijea, vladine kancelarije i sedište satelitske televizije bliske tom radikalnom palestinskom pokretu, javlja BBC.

Uništeno je 55 kuća. Pogođeno je još devet drugih zgrada, tri džamije i četiri fabrike. Luka u Gazi je takođe uništena, a dve škole i vrtić su zapaljeni, nakon što su pogođeni.

Podatak o poginuloj djeci u Gazi, 29. juli

Najmanje 239-oro djece - 157 dječaka i 82 djevojčice, starosti od tri mjeseca do 17 godina, ubijeno je u tri sedmice izraelskog raketiranja Gaze, saopštio je UNICEF.

Portparol vojske Izraela je izjavio da je 70 meta pogođeno tokom noći u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da će ta država nastaviti akciju dok ne postigne svoj cilj – uništavanje mreže podzemnih tunela Hamasa.

"Nećemo završiti operaciju dok ne neutrališemo tunele kojima je jedina svrha da u unište naše građane, ubiju našu decu," rekao je Netanijahu dodavši: "Nastavićemmo da delujemo agresivno i odgovorno dok misija ne bude završena da se zaštite naši građani, vojnici i deca".

Lideri Hamasa ističu da će uzvratiti na izraelske napade.

"Njegove (Netanjahuove) pretnje ne plaše ni Hamas ni palestinski narod. Izraleska okupacija će platiti svoju cenu zbog masakra dece i civila”, rekao je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri Rojtersu.

Vojno krilo Hamasa je saopštilo da je tokom noći ispalilo 14 raketa, a raketiranje je danas nastavljeno i sirene su se oglasile u gradu Aškelonu i u gradovima uz granicu s pojasom Gaze. Najmanje jednu raketu je presretnuo izraelski odbrambeni sistem “Gvozdena kupola” (Iron Dome).

Izrael je, kako javlja BBC, ostao bez 10 vojnika u poslednja 24 sata. Petorica od njih poginuli su u okršaju s Palestincima koji su pokušali da uđu na teritoriju Izraela kroz jedan tunel u blizini granice sa Gazom.

Gaza bez struje

Jedina električna centrala u pojasu Gaze više ne radi jer je tokom protekle noći pogođena u bombardovanju izraelske vojske, saopštila je danas uprava.

"Pogođen je generator za paru, a rezervoari goriva su zapaljeni", rekao je zamenik direktora centrale Fathi el Šeik Halil.

U upravi ističu da lokalna vatrogasna brigada nije opremljena za gašenje ovakvog požara.

Gust stub dima diže se iz postrojenja koje proizvodi dve trećine električne energije od količine koja je potrebna za 1,8 miliona stanovnika ove oblasti.
Drugi požari izbili su rano jutros u krugu elektrane zbog čega vozila hitne pomoći ne mogu da uđu u kompleks centrale.

Izraelski vojni portparol za sada nije komentarisao ove informacije i rekao je da proverava izveštaje.

Elektrana je već bila pogođena prošle sedmice i radila je sa smanjenim kapacitetom od oko 20 odsto. Zbog toga su stanovnici Gaze imali električnu energiju samo nekoliko časova dnevno.

Pored stalne nestašice vode, pojas Gaze pod izraelskom blokadom od 2006. godine ima velikih teškoća u snabdevanju strujom.

Čak i u vreme mira, restrikcije struje su svakodnevne, od osam do ponekad 12 sati i pogađaju i bolnice, škole i druge ustanove.

Katastrofalna humanitarna situacija

Generalni skeretar UN Ban Ki - mun izrazio je zabrinutost zbog izveštaja da je Izrael ponovo bacao letke, upozoravajući stanovnike severnog dela te palestinske teritorije da se evakuišu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On je rekao da agencije UN nemaju više mogućnosti da pomognu raseljenim ljudima.

Izrael ističe da upozorenja upućuje kako bi se izbegle civilne žrtve. Uprkos takvim upozorenjima, palestinski zvaničnici navode da je od početka izraelske ofanzive, 8. jula poginulo najmanje 1.115 Palestinaca, većinom civila.

Na izraelskoj strani do sada su poginula 53 vojnika i tri civila.

Stotine Palestinaca napušta svoje domove zbog upozorenja armije. Mnogi idu ka već prepunim školama UN.

Prema podacima UN objavljenim u ponedeljak, već je više od 170.000 ljudi razmešteno u 82 škole. Napetost je porasla naglo nakon što je jedna raketa pala juče u glavnu bolnicu u gradu Gauzi, a potom još jedna u jedan park, ubivši 10 ljudi, devetoro dece među njima. Izraelska vojska j porekla da je gađala bolnicu i park.

Najviše diplomaate Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SAD obećavaju da će pojačati napore da ubede dve strane da prihvate primirje.

Hamnei: Izrael – “pobesneli pas”

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, izjavio je da je Izrael "pobesneli pas" koji u pojasu Gaze vrši "genocid", i pozvao muslimanski svet da naoruža Palestince.

"Razbesneli pas, divlji vuk, napada nevine ljude, decu koja su nedužno izgubila život. Ono što čine lideri cionoističkog režima jeste genocid i istorijska katastrofa", rekao je Hamenei u direktnom televizijskom obraćanju.

On je ističe da "ceo svet, posebno muslimanski", treba da koliko može naoruža Palestince.

Iran ne priznaje Izrael i pruža nedvosmislenu podršku palestinskim islamskim pokretima Hamas i Islamski džihad.

Iranski zvaničnici ranije su saopštili da su Palestince snabdeli tehnologijom za proizvodnju raketa koje se koriste za napad na izraelske gradove.

Predsednik SAD Barak Obama je u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom ranije rekao da svako dugoročno rešenje izraelsko-palestinskog konflikta treba da podrazumeva razoružavanje terorističkih grupa i demilitarizovanje Gaze.

Reagujući na tu Obaminu izjavu, Hamenei je kazao da SAD i evropske države žele razoružanje pojasa Gaze, kako bi mogli da napadnu Palestinu i Gazu, a da one pri tome one ne mogu da se brane.

XS
SM
MD
LG