Dostupni linkovi

Evropska unija dobila Nobelovu nagradu za mir


Zastava EU, ilustrativna fotografija
Zastava EU, ilustrativna fotografija
Nobelovu nagradu za mir za 2012 godina dobila je Evropska unija. U obrazloženju Komiteta u Oslu se kaže da „Unija i njeni osnivači već šest desetljeća pridonose napretku mira i pomirenja, demokratiji i jačanju ljudskih prava“.

Predsjedavajući Nobelovog komiteta, Thorbjorn Jagland u 11 sati je objavio: "Norveški je komitet odlučio da ovogodišnju nagradu za mir dodijeli Evropskoj uniji“.

U godinama između dva svjetska rata Nobelova je nagrada nekoliko puta dodijeljena ljudima koji su bili angažovani u procesu pomirenja između Francuske i Njemačke. Od 1945. taj je proces doživio svoje ostvarenje.

Sva patnja kroz koju je Evropa prošla šest ratnih godina, pokazala je potrebu za novim uređenjem kontineta. Njemačka i Francuska su u samo sedamdeset godina ratovale tri puta. Danas je rat između Njemačke i Francuske nezamisliv. To pokazuje kako, kroz dobro usmjerene napore i izgradnju međusobnog povjerenja, povijesni neprijatelji mogu postati bliski partneri.

Thorbjoern Jagland objavljuje dobitnika nagrade za mir
Thorbjoern Jagland objavljuje dobitnika nagrade za mir
Pad Berlinskog zida omogućio je proširenje Unije na nekoliko zemalja srednje i istočne Evrope, čime je otvarena nova era, a podjela između Istoka i Zapada u velikoj mjeri dovedena do kraja. Demokratija je ojačala, a mnogi nacionalni zasnovani konflikti su sređeni, kazao je Jagland.

"Ulazak Hrvatske iduće godine, otvaranje pregovora o članstvu s Crnom Gorom, te davanje statusa kandidata Srbiji ojačava proces pomirenja na Balkanu“, naglasio je.

EU trenutno prolazi kroz teške ekonomske teškoće i poprilične socijalne nemire. Ali prilikom dodjele nagrade Komitet se fokusirao na pozitivne rezultate koje Unija ima, kazao je Jagland.

„Predstavnici EU predstavljaju 'bratstvo među narodima', a njihov rad se može vrednovati kao „mirovna konferencija“. Alfred Nobel je u svom testamentu 1895.upravo te vrijednosti unio kao kriterij za nagradu za mir“.



Predsjednik Evropske komisije Jose Emanuel Barosso, na vijest o primitku nagrade, bio je jako uzbuđen.

Ova nagrada pokazuje da, čak i u ovako teškim vremenima, EU ostaje inspiracija za zemlje i ljude širom svijeta kojemu očito treba jaka Unija“.

"Nobelova nagrada za mir, odnosno medjunarodna zajednica, šalje nam važnu poruku: EU je nešto jako vrijedno što moramo njegovati za dobrobit, ne samo Evropljana, nego i za dobro cijelog svijeta.“

Nobelova nagrada za mir biće uručena u Oslu, 10.decembra 2012.godine.
XS
SM
MD
LG