Dostupni linkovi

Snižen kreditni rejting - loša poruka za ulagače


Sjedište Standard & Poor's agencije u Njujorku
Sjedište Standard & Poor's agencije u Njujorku
Američka agencija "Standard & Poor's" snizila je kreditni rejting BiH sa B plus na B negativan. U maju ove godine to je uradila i Agencija Moodis. Razlozi su neusvajanje budžeta u 2011. godini i neformiranje Vijeća ministara godinu i dva mjeseca od izbora.

Iako ovaj kreditni rejting BiH čini neinteresantnom za strana ulaganja, lideri političkih stranaka, koji su na izborima obećavali u prvom redu veće strane investicije, nisu
ništa uradili da od maja do danas riješe navedene probleme i poprave kreditni rejting.

BiH sada ima isti rejting kao Kambodža, Gana i Honduras, a sve susjedne zemlje daleko su iznad.

Profesorica Azra Hadžiahmetović sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, zastupnica u državnom Parlamentu, objašnjava šta ova ocjena kreditnog rejtinga znači.

„Po analizama "Standard & Poor's" smo svrstani u kategoriju zemalja gdje se kreditni rejting karakateriše kao smeće. I mislim da sam izraz puno govori, što znači da BiH pod hitno mora nešto učiniti da popravi svoj kreditni rejting. U suprotnom, u ovim vremenima kada je jako teško doći do kapitala, biće vrlo teško sa sniženim kreditnim rejtingom računati i na investicionu aktivnost, zaduženost itd“, kaže Hadžiahmetović.

Sniženje kreditnog rejtinga BiH će izazvati smanjenje ionako minornog iznosa stranih investicija koje su u prvih šest mjeseci ove godine iznosile samo 150 miliona KM, kažu u Agenciji za promociju stranih investicija BiH.

„Ovakva ocjena šalje lošu poruku stranim ulagačima i dodatno ih obeshrabruje kada je riječ o mogućnostima investiranja u našoj zemlji, uzimajući u obzir činjenicu da BiH ima poprilično loš imidž u svijetu kao lokacija za strana ulaganja prvenstveno zbog političkih turbulencija. Činjenica ja da priliv stranih ulaganja nije zadovoljavajući, posebno u posljednjih nekoliko godina. U prvih šest mjeseci ona iznose 154 miliona KM“, kaže glasnogovornica Jasmina Dževlan.

Niži rejting zasigurno će značiti rast bankarskih kamata za privredu i građane BiH, upozorava Mijo Mišić iz Udruženja banaka BiH.

„Sa aspekta banaka nije dobra vijest i nije dobro stanje s obzirom da je B negativan kreditni rejting izuzetno loš i svrstava nas u grupu zemalja skoro sa najnižim rejtingom. Posljedice mislimoda su već uočljive. Sigurno da će kapital biti daleko skuplji za BiH, a osim toga investitori nas zaobilaze. Prema tome, dalje scenario je moguć da će biti rast kamatnih stopa“, kazao je Mišić.

Osim stoga porašće stopa po kojoj će se BiH zaduživati, poput rasta kamata na državne obveznice. Navedeni razlozi će dovesti do novog pada zaposlenosti i primanja, odnosno do smanjenja životnog standarda građana BiH.

Ni nagoveštaj o budžetu za 2012.

Bosna i Hercegovina nalazi se čak pet pozicija ispod nivoa na kojem agencija preporučuje ulaganje, a samo dvije pozicije dijele nas od ulaska u grupu C, u kojoj je samo Grčka. Što se tiče regiona sve zemlje, čak i Albanija sa stabilnim B plus rejtingom, imaju bolji kreditnih rejting od BiH.
Novčanice i kovanice konvertibilne marke - ilustrativna fotografija
Novčanice i kovanice konvertibilne marke - ilustrativna fotografija

A od prvog smanjenja kreditnog rejtinga u maju mjesecu ove godine, kada su navedeni potpuno isti razlozi, politički lideri nisu ništa učinili da riješe probleme. Lider SNSD-a Milorad Dodik u ponedjeljak je izjavio da ne vjeruje da će Vijeće ministara uopšte biti i formirano. Čak i oko državnog budžeta još uvijek nema saglasnosti, te su šanse da BiH uđe u novu godinu sa usvojenim budžetom gotovo minimalne.

Profesorica Azra Hadžiahmetović napominje da u Parlamentu nema ni nagovještaja oko rješavanja navedenih problema.

„Ne postoji još uvijek dogovor o formiranju parlamentarne većine, što bi bila osnova za imenovanje mandatara čije bi ime došlo na saglasnost u parlamentarnu proceduru. Jednako tako Predsjedništvo je predlagač budžeta za finansiranje državnih institucija i ispunjenje međunarodnih obaveza. Ja ću vas podsjetiti da budžet za 2011. godinu, a mi smo već pri kraju 2011., još uvijek nije usvojen, a jednako tako nema nagovještaja o nacrtu novog budžeta za 2012. godinu“, kazala je ona.

Sudeći prema ponašanju šest stranačkih lidera koji se malo oko čega mogu dogovoriti od kada su na izborima dobili vlast, BiH može očekivati dalje smanjenje rejtinga, a one koji vode ovu zemlju to neće motivisati na rad jer je njihov standard daleko iznad standarda građana ove zemlje, ocjenjuje Miloš Todorović iz Udruženja ekonomista RS.

„Oni žive sasvim dovoljno dobro da bi se brinuli za te stvari. Da njihova primanja, plate i premije koje imaju zavise od rješavanja ovih problema, oni bi se vjerovatno potrudili da ih riješe. Pošto ne zavise, oni jednostavno nemaju nikakav interes da to urade. Ako vas narod ne poziva na odgovornost, odnosno oni koji su vas izabrali, ni na koji način i vi ne snosite nikakve sankcije za to što se dešava, onda dobijemo situaciju kakva je sad, a to je da oni bez ikakve odgovornosti i vrlo površno i neozbiljno pristupaju ovim problemima jer se to ni na koji način ne odražava na njih. Oni zaista, za razliku od stanovnika ove zemlje, žive sasvim dobro“, rekao je Todorović.
XS
SM
MD
LG