Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 06:10 CET

  Srbija

  Nikolić vs Dačić: Sukob stavova ili raskol u odnosima

  Tomislav Nikolić i Ivica Dačić
  Tomislav Nikolić i Ivica Dačić
  Paradoks koji se dogodio pred očima javnosti. Naime, dok su hrvatski i srpski premijer Zoran Milanović i Ivica Dačić bili na svom prvom sastanku u Palati Srbija u Novom Beogradu, predsednik države Tomislav Nikolić je u svom kabinetu u centru glavnog grada, izneo je kritike vezane za odnos Zagreba prema politici aktuelne vlasti u Srbiji. Da li je takav gest izraz nervoze predsednika zbog odbijanja njegovog hrvatskog kolege Ive Josipovića da se sastanu, ili pak pokazatelj suštinskog neslaganja između Nikolića i Dačića?

  Na tragu Nikolićevog stava funkcioner naprednjačke partije Zoran Babić iznosi kako je bilo očekivano da se sastanu najpre domaćini (tako se izrazio) dve države. Ipak, navodi on, Nikolić neće “saplitati” inicijative koje se rađaju između Srbije i Hrvatske. Odbacuje ocenu da su izjave prvog čoveka države bile i neka vrsta prekora upućenog premijeru Dačiću:

  “Gospodin Nikolić je očinski pokazao pravi put i pravi način. Ja kao roditelj razumem taj način. Ne treba dete grditi, već reći, pa mislim da to treba uraditi na takav i takav način i taj način je mnogo bolji. Ali u svakom slučaju nije došlo do saplitanja ni jedne druge inicijative”, ocenjuje Babić.

  Babić se ne odupire od našeg zaključka da o Nikoliću metaforično govori kao Dačićevom ocu:

  “Hoću da kažem da je gospodin Nikolić predsednik Republike Srbije, domaćin u Republici Srbiji, čovek koji je podneo ostavku i izašao iz Srpske napredne stranke da bi bio predsednik svih građana Republike Srbije, i na neki način otac svih građana Republike Srbije.”

  Na sličan način odgovara i na konstataciju da Nikolićevi komentari govore o suštinskom neslaganju sa Dačićem. Babić konstatuje da “u svakoj porodici postoje različita mišljenja”:

  “Ne bih voleo da uđemo u zamku nekih političkih opcija koje kada postoji slaganje oko svega kažu da je to jednoumlje, a kada o nekim stvarima postoji različito mišljenje onda kažu to su sukobi.”

  Više funkcionera Dačićevih socijalista koje smo kontaktirali nisu bili spremni na izjave, podsećajući na unutarpartijski dogovor (sličan onome koji važi i za ministre u Vladi) da se ne komentariše odnosi u vladajućoj koaliciji.

  Portparol premijerove partije Đorđe Milićević podvlači da razloga za posebne komentare i nema jer razlike između Dačića i Nikolića teško da su suštinske.

  “Razlika je u tome što je gospodin Nikolić predsednik države, a premijer Dačić je predsednik Vlade. I gospodin Dačić i gospodin Nikolić imaju ogromnu odgovornost. Razlika je samo u funkciji koju imaju. Ne vidim razmimoilaženja u konkretnim stavovima. U onome što je zapravo suština”, navodi Miličević.

  Ostaće dalje da se razmatra postoji li bilo šta izvan onoga što je izgovoreno. Odnosno, da li su javno upućene packe premijeru Milanoviću, koje je izneo Nikolić, poput ove: “Ako je Hrvatska podnela tužbu za genocid protiv Srbije, kako predsednik hrvatske vlade može da dolazi u prijateljsku posetu”, zaista toliko suprotne pomirljivom stavu demonstriranom od premijra Dačića.

  Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Milavnovićem on je rekao da se uprkos tome što znamo da ima mnogo pitanja o kojima dve zemlje ne dele iste stavove, mora sarađivati.

  No, svakako ne bi trebalo zaboraviti da je koliko pre sedam dana i sam Dačić perspektivu odnosa Srbije i Hrvatske ovako opisao: “Nema ovde više ljubavi, ima samo interesa”.

  Naduvavanje izjava

  Vesna PešićVesna Pešić
  x
  Vesna Pešić
  Vesna Pešić
  Pitanje se samo nameće - imaju li teške reči efekta na politiku? Analitičarka i donedavna narodna poslanica Vesna Pešić kaže da je iznenađena Nikolićevom reakcijom, pogotovu što je on stav izneo još dok je Milanović bio u Beogradu. Očekivala je, kaže u razgovoru za RSE, da će se unutarnja neslaganja rešiti pre posete. Ipak, uverava i da je Nikolićeva reakcija odgovor na komentare koji su stizali iz Hrvatske, pa i od samog predsednika Iva Josipovića, a nakon što je izabran novi predsednik Srbije:

  “Oni su odmah krenuli dosta oštro sa procenama da se Srbija vraća u devedesete godine. Mislim da to nije bilo fer, kao i da je možda Nikolić smatrao da su pokušali njega da isključe iz tih odnosa sa Hrvatskom", kaže Vesna Pešić.

  RSE: Stav u Hrvatskoj je da je Nikolić takave reakcije isprovocirao svojim izjavama o Vukovaru…

  Pešić: Jeste, ali to je sve naduvano. Što ste baš toliko naivni. Te je uvredio Grčku, te onoga, te ovoga. Pa dobro, to su sigurno izjave koje jedan iskusni političar ne bi tako davao. Tu se potpuno slažem. Ali malo su naduvavane. I pre toga je nekadašnja njegova stranka više puta rekla da apsolutno priznaje Hrvatsku u njenim granicama, da to nije bilo nikakvo prisvajanje Vukovara. On je u stvari tada rekao da je postojala srpska većina u okolini Vukovara. To je on rekao. A ne da ima nekakve pretenzije na Hrvatsku. Rećiću vam i da svako vodi neku svoju propagandu. Ne smeta vam to kada oni kažu da se mi vraćamo u devedsete. U kakve devedesete godine se mi vraćamo?

  RSE: Ovde je problem što takve izjave daje čovek koji ima vrlo tešku prošlost u devedesetim.

  Pešić: Pa znam, ali da vam nešto kažem. Ne vraćamo se u devedesete. Zaita se ne vraćamo. Hoću da kažem, malo taj propagandistiki ton je nepoterban. Zašto ne bi malo pogurali kada ljudi ne idu u devedesete nego pokušavaju da energično idu ka Evropskoj uniji, da rešavaju kosovsko pitanje. Evo Dačić se lavovski borio sa poslanicima DSS-a u Skupštini. Dakle, ne idemo u devedesete nego idemo ka Evropskoj uniji.

  RSE: Mislite li da je ono što se dogodilo u vreme Milanovićeve posete Beogradu, pokazalo da postoji suštinsko političko neslaganje između Dačića i Nikolića?

  Pešić: Pa neka neslaganja u koalicijama moraju da postoje. Mislim da se ova Vlada mnogo bolje i transparentnije dogovara oko tih neslaganja. Zašto je to sada tako strašno što se neko oko nečega ne slaže? Pa dobro, neka se usaglase. Ili šta drugo? Je li tražimo srpsku slogu? Je li nam to nekakav ideal? Ali ja nebih od toga pravila toliku paniku kao što vi pravite.

  RSE: Teško da je to panika. Mediji naveliko spekulišu ne samo o odnosima Dačića i Niklića, nego i odnosima Nikolića i vicepremijera Aleksandra Vučića

  Pešić: To nije mnogo bitno. To se dokađa zato što vi ne možete da se naviknete da nema Borisa Tadića koji je bio diktator. Sad imamo predsednika koji se malo razlikuje od drugih, ali pa šta. On ne odlučuje. On nema to u svojim nadležnostima i on se drži svojih nadležnosti.

  Nejasno je dakle da li se Nikolićeve izjave mogu tumačiti kao pokazatelj raskola između premijera i predsednika, koji postao upadljiviji vezano za Nikolićevu kosovsku Platformu, a na čemu insistiraju opozicione demokrate.

  Politički analitičar Vladimir Goati navodi kako je to samo jedno od mogućih viđenja:

  “Moguće je opet da i jedan i drugi stavljaju naglaske na različite aspekte i da akteri nisu nužno u sukobu. Mislim da je važno naglasiti da predsednik koji ima nesumnjivi legitimitet, nema izvršnih, operativnih funkcija. To pripada Vladi. Dakle, Vlada je ta koja vodi politiku u Srbiji. Predsednik nema nikakve ingerencije u vršenju vlasti”, ocenjuje Goati.

  I što će važiti sve dokle, ili ako (a što je po Ustavu nedopustivo), predsednički uticaj ne nadvlada uticaj premijera i Vlade.

  Miloš Teodorović

  Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Imay Grad: Beograd
  21.01.2013 12:47
  Neka gospodja Pešić razmisli šta je ona uradila posle 5. oktobra i koja je njena odgovornost što nas sad radikli i SPS vode u EU! Pa zamislite da je posle izbora Nikolića za Predsednika Srbije g. Vučić otišao za ambasadora u neku nama prijateljsku daleku nesvrstanu i nebitnu zemlju, kaio što je ona otišla u Meksiko! Pa 5. oktobar je trebao da bude početak posla, a ne kraj, kako je to shvatila g. Pešić. Ali zato sada posle njene izdaje Tadića, puno je njenih komentara i konferencija za štampu. Samo nije htela ozbiljnog posla da se prihvati.

  Ime: Paracinac Grad: Paracin
  18.01.2013 21:04
  Neprovereni izvori, Dacic pronasao dokaze o laznoj diplomi naseg postenog predsednika. Cuva dokaze u sefu, tako da Toma moze samo da brunda. Najbolje bi mu bilo da ode na selo i pece rakiju da ne bruka ovaj namuceni srpski narod.

  Ime: P. A.
  17.01.2013 17:45
  Poznajuci srpski mentalitet (cuj poznajuci??! ziveci ga!), Nikolic ima bukvalno jos nekoliko sati da promijeni poziciju. Jos nije kasno. Sutra ce biti kasno. Jer srpski politicari (kao i svi Srbi)imaju neku cudnu vrstu mazohisticke dosljednosti oko pogresinih stvari. Kao rekao je to i to i sad nema boga da moze nazad. Bi nazad, al' ne moze. I da ne bi upao u tu tipicnu srpsku zacaranu situaciju, bolje mu je da omeksa stav. Jer, ubijedjen sam intimno se vec pokajao. Dacic je sebi izborio ulogu pragmaticnog politicara sto j mnogo komotnije nego tvrdokorni, histericni, mazohisticni - Kostunica. E ali tada moras voziti Jugo Koral.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Kruz odustao, Tramp verovatni kandidat

  Senator iz Teksasa pristalicam u Indijanapolisu rekao da je njegova kampanja dala sve od sebe, ali da su glasači izabrali drugi put...

  IREX-ov Indeks održivosti medija: Samocenzura, pristrasnost...

  Srbija sa indeksom 1,71 ima najnižu ocenu od kada je 2001. američka nevladina organizacija počela da objavljuje ovaj izveštaj, 0,09 nižu nego prošle godine. BiH i Makedonija u istoj grupi sa Srbijom, a Hrvatska, Kosovo, Crna Gora i Albanija u grupi iznad - "skoro održivih" zemalja...

  Kosovo primljeno u UEFA

  Bez obzira na to što nisu usvojene izmene UEFA statuta koji predviđa da članice te organizacije mogu biti samo članice UN-a, Kosovo je primljeno u ovu organizaciju kao 55. punopravna članica