Dostupni linkovi

Nije kampanja, nego imamo rezultate – tvrde vladajući


Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar turizma Darko Lorencin
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar turizma Darko Lorencin

Sumirajući rezultate tri godine rada, ali i odgovarajući na prozivanja desnog centra u predsjedničkoj kampanji da ništa nisu napravili, ministri ekonomskih resora prevođeni vicepremijerom Brankom Grčićem predstavili su ekonomske rezultate Vlade u prve tri godine mandata. Ovo nema veze s kampanjom, nego jednostavno mi imamo rezultate, a HDZ ih nije imao, poručio je Grčić.

Industrijska proizvodnja raste po prvi puta nakon izbijanja krize, i to za osam i pol posto, turizam je na razini posljednje godine prije krize, pada nezaposlenost, za razliku od zemalja okruženja mirovine su ipak malo rasle, Hrvatska ima energetsku politiku i strategiju ne samo za sebe nego i za susjedstvo.

Ukratko – stvoreni su temelji za ekonomski oporavak i rast, pručilo je četvero ministara ekonomskih resora predvođeno potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo Brankom Grčićem. Na što je Grčić posebno ponosan? Prvo, rast izvoza roba:

„U prvih deset mjeseci 2014. godine rast izvoza roba je 8,5 posto! Kada gledate izvoz u zemlje EU, u tih 10 mjeseci izvoz u EU porastao je 11,4 posto. Dvoznamenkasta stopa! Toga već odavno nije bilo!“

Drugo, oporavkom industrije, očuvanjem brodogradnje koju je većina država nakon ulaska u Europsku uniju izgubila i oporavkom malog i srednjeg poduzetništva hrvatska ekonomija uspjela se restrukturirati, kaže potpredsjednik Vlade za gospodarstvo:

„Dakle, od jedne trgovačke, rentijerske ekonomije, bazirane isključivo na stalnom zaduživanju i skupim vanjskim kreditima i uvozu koji je bio ključna determinanta te potrošnje, mi smo se sada okrenuli nečemu što se bazira na oporavku industrije, sa izuzetno značajnim oporavkom izvoza čemu je svakako doprinijela i integracija u Europsku uniju.“

Nije se uspjelo u podizanju BDP-a, ali su osnovi za to stvoreni, tvrdi Grčić.

Kako se ova konferencija za novinare čudno poklopila sa završetkom kampanje za predsjedničke izbore, a kako je navodni izostanak ekonomskih rezultata Vlade bila glavna tema napada na Josipovića, jedna je kolegica iskreno zapitala – mislite li da možete pomoći Josipoviću? Evo Grčićevog odgovora:

„Ovo definitivno nije predizborna priča, nego odgovor nekim ljudima iz opozicije koji ovu Vladu prozivaju zbog nesposobnosti, nestručnosti i nerada. I tu se sada jako lijepo vidi tko je radio, a tko nije radio. Mi imamo rezultate, a oni prije nas to nisu imali. Samo smo to htjeli prikazati, i ništa drugo.“

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić u izjavio za naš radio ne dijeli optimizam ministara, i ovu konferenciju za novinare smješta u predizborni kontekst, podsjećajući da je i sam premijer Zoran Milanović priznao da je ova Vlada teret Josipoviću.

„I sada su oni vjerojatno u želji da to pokušaju popraviti i naći nešto pozitivno pokušali danas to isfabricirati, da koliko-toliko poprave štetu kandidatu Ivi Josipoviću sada u ovom drugom krugu“, ocjenjuje Jurčić.

Nije iznenađenje da oporbeni HDZ tvrdi da Vlada lijevog centra živi u svom svijetu, dok je u stvarnom svijetu situacija sasvim drugačija.

„Bilježimo brutalan pad standarda hrvatskih građana, napuštanje domovine desetaka tisuća mladih i obrazovanih ljudi, bilježimo pad i privatnih i državnih investicija, eksploziju javnog duga…“, upozorio je bivši HDZ-ov vicepremijer za investicije Domagoj Ivan Milošević.

XS
SM
MD
LG