Dostupni linkovi

Nezadovoljstvo postoji, proteste pažljivo pripremiti


Podgorica
Podgorica

Nakon što su propali razgovori o formiranju prelazne Vlade, na red je došla opoziciona ideja o organizovanju masovnih protesta građana protiv aktuelne vlasti. Najjači konstituenti Demokratskog fronta najavili su terenske aktivnosti u pripremi protesta, a osnovno je pitanje da li je u ovom trenutku moguće organizovati uspješne masovne proteste, odnosno da li kod građana ima dovoljno energije za odaziv protestima?

U pripremu i organizovanje masovnih protesta protiv aktuelne vlasti u Crnoj Gori direktno su uključeni najjači konstituenti Demokratskog fronta, Nova srpska demokratija i Pokret za promjene. Prvi korak je razgovor sa članstvom i neka vrsta sondiranja javnog mnjenja i provjera raspoloženja građana prema protestima koji bi imali za cij organizovanje poštenih izbora.

Odgovarajući na pitanje da li u ovom trenutku postoji energija kod građana za izlazak na proteste, portparol NOVE Jovan Vučurović kaže da razloga za proteste ima mnogo, zbog katastrofalnog stanja u vladavini prava do ekonomije:

„Naivni su, ali nedobronamjerni oni koji misle da se ovaj režim može pobjediti na izborima koje sam organizuje i zato je potrebno izvršiti pritisak kako bi se počelo sa primjenom demokratskih standarda u svim oblastima. Naročito kada su u pitanju izbori i malverzacije koje vrši Demokratska partija socijalista. Naravno sve te krađe i mahinacije se dešavaju u tijesnoj saradnji sa organizovanim kriminalom i kroz zloupotrebu državnog aparata, prvenstveno tajne policije. To se mora promjeniti. Dakle mirni i uporni protesti će dovesti do uspostavljanja demokratskih principa i vladavine prava i sigurni smo da je građanima dosta ove diktature i da će pozitivno odgovoriti na naše aktivnosti“, ocjenjuje Vučurović.

Vučurović kaže da su pripreme u toku:

„DF će narednih nedjelja krenuti u obilazak Crne Gore. Protesti će svakako biti vrlo temeljno i odgovorno pripremljeni i taj oblik demokratskog djelovanja je prosto neophodan“, napominje Vučurović.

Potrebna sinhronizovana akcija

U ostalim opozicionim strankama generalno smatraju da postoji mnogo razloga za organizaciju masovnih protesta građana.

Nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović pripada onima koji smatraju da su problemi nezakonitosti i pljačke društvene imovine toliki da građani na najžešći mogući način treba da se suprostave tim trendovima, ali da je potrebna sinhronizovana akcija svih političkih subjekata:

„Dakle pripadam ljudima koji na jednoj strani procjenjuju da su protesti najofanzivnija politička akcija, da se prestane sa daljom pljačkom državne imovine i društvenih dobara Crne Gore. Znači da je izuzetno nužno i potrebno i to ovog trenutka. Ali na drugoj strani da se ne bi sve to vratilo kao bumerang mislim da bi valjalo veoma pažljivo izanalizirati i sinhronizovati naredne aktivnosti, prije nego što se konkretno pređe u proteste. Dakle najprije zagrijati političku atmosferu konkretnim primjerima bezakonja, pljačke društvene imovine koja se vezuje i za sam vrh crnogorske vlasti“, smatra Kaluđerović.

U Građanskom pokretu i Pozitivnoj Crnoj Gori nisu željeli da komentarišu moguće organizovanje masovnih protesta i da li ima dovoljno energije među građanima za odaziv.

Aleksandar Damjanović iz Socijalističke narodne partije ocjenjuje da o protestima treba razgovarati. Po njegovim riječima postoji ogromno nezadovoljstvo građana, a treba razgovarati o tome da li je moguće to nezadovoljstvo kanalisati kroz proteste:

„Jasno je da u ovom trenutku zaista postoji ogromno nezadovoljstvo najvećeg broja građana, pogotovo zbog nikad težih ekonomskih uslova, dakle standardom i padom standarda i jednom ekonomskom bezperspektivnošću u koju je Crnu Goru dovela Vlada jednom neodgovornom i veoma lošom politikom. Da li se ta energija, opravdano nezadovoljstvo građana i ljutnja građana zbog loših uslova života u Crnoj Gori može kanalisati kroz masovne proteste, o tome svakako treba razmišljati i jednostavno ukoliko je to opcija koja bi imala podršku i unutar opozicionog tijela, odnosno unutar većine građana koji jesu opravdano nezadovoljni, naravno i ostalih segmenata društva, sindikata i slično, onda jednu takvu akciju ili masovne proteste treba ozbiljno pripremiti- kako se ta energija ne bi jednostavno izgubila negdje u neuspješnoj organizaciji“, navodi Damjanović.

XS
SM
MD
LG