Dostupni linkovi

Savet bezbednosti usvojio rezoluciju o zaštiti bolnica u ratu


Aleppo
Aleppo

Savet bezbednosti UN usvojio je danas rezoluciju kojom se zaraćene strane u oružanim sukobima obavezuju da zaštite bolničko osoblje i objekte za zbrinjavanje ranjenika i bolesnika.

Rezolucijom se takodje obavezuju sve države da procesuiraju odgovorne za napade na bolnice, što se u praksi retko dešava.

Savet bezbednosti je izrazio zabrinutost zbog porasta broja napada uprkos medjunarodnopravnoj obavezi zaštite medicinskog osoblja i objekata za zbrinjavanje ranjenika i bolesnika i podsetio sve države i strane u sukobima da je namerno uništavanje bolnica ratni zločin.

Rezolucija je usledila posle bombardovanja bolnice u sirijskom gradu Alepu, u kojem je prošle srede poginulo više od 50 civila, medju kojima i pacijenti i jedini preostali pedijatar u toj oblasti.

U današnjem raketnom napadu na porodilište u Alepu nastradalo je najmanje četvoro ljudi.

Medicinsko osoblje bilo je na meti napada i u Avganistanu, Iraku, Jemenu, Južnom Sudanu, Centralnoafričkoj Republici i drugim zonama sukoba.

Prema podacima Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta, za tri godine izvršeno je 2.400 napada na pacijente, zdravstvene radnike, bolničke objekte i ambulante u 11 ratom zahvaćenih zemalja, rekao je predsednik Komiteta Peter Maurer.

Predsednica nevladine organizacije Lekari bez granica (Doctors Without Borders) Džoana Liu ocenila je da su napadi na bolnice poprimili "razmere epidemije" i dodala da je Savet bezbednosti obavezan da štiti medjunarodni mir i bezbednost, iako četiri od pet njegovih stalnih članica sa pravom veta, SAD, Rusija, Velika Britanija i Francuska, učestvuju u vojnim koalicijama odgovornim za napade na medicinske objekte u Siriji, Avganistanu i Jemenu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da nije dovoljno samo osuditi napade, već je neophodno zaštititi bolnice od napada i kazniti odgovorne za takve zločine.

Predlog rezolucije podnelo je pet nestalnih članica Saveta bezbednosti - Novi Zeland, Španija, Egipat, Japan i Urugvaj.

Rezolucija takodje daje ovlašćenje generalnom sekretaru UN da predloži Savetu bezbednosti mere za sprečavanje napada na medicinske objekte.

XS
SM
MD
LG